מה הייתם עושים אם הייתם שומעים את השכנה שלכם צורחת וצועקת בעת ויכוח עם בעלה? נועה חסון, סטודנטית לתואר ראשון בתקשורת צילומית במכללה האקדמית הדסה, ביימה את הסרטון "אדים שקטים" שמטרתו לעודד את השכנים להפסיק להיות אדישים. הסרטון זכה במסגרת ההאקאתון "חוסן נפשי לאומי" שנערך בחוג לתקשורת.
הסרטון נוגע בקשר השתיקה בין כל הסובבים במעגל האלימות במשפחה שכולל שכנים, חברים, מכרים ועוד. היוצרים, סטודנטים לתואר ראשון, נועה חסון, ניר לוטטי, פאתן גולני, זואי ג׳אז ווטש, עמית הרוש, עמית אברהם, יניב לוי, חן בן שעיה, מנטה אמביי, נועה חממיש וקמיל תורג׳מאן בחרו להתמקד בסיפורה של עדי גוזי, השכנה שפעלה והצילה את שירה איסקוב מרצח אכזרי.
בסרטון מצולמים מספר סצנות בהם השכנים שומעים מעבר לקיר את שכנתם צועקת ומתווכחת עם בעלה. כבר בתחילת הסרטון ניראית הצעירה במהלך אימון שומעת את הגבר מתלונן ונוזף באשתו: "תראי אותך את יושבת את לא עושה כלום! תראי את הכיור". בתגובה היא עונה לו בקול מתחנן: "אני אשתדל יותר בפעם הבאה".
בהמשך הסרטון נשמע הבעל צועק על האישה: "תראי את הילד איך הוא נראה מוזנח! ככה הוא הלך לגן?". לאחר מכן כשהצעירה נכנסת לדירתה ומכינה ארוחת ערב יחד עם בן זוגה נשמע הגבר צועק: "בגלל שאת לא סותמת את הפה התינוק יתעורר עוד פעם". כאשר הצעירה משוחחת עם בן זוגה ושואלת אותו: "אולי נרד אליהם", הוא בתגובה עונה לה: "את מכירה אותם הם תמיד רבים ומשלימים".
ב-18 בספטמבר 2020, בשעות הצהריים של ערב ראש השנה, במהלך ההכנות לארוחת החג, התפתח עימות מילולי קשה בין שירה איסקוב למשה שגלש אף לאלימות פיזית. כאשר הוויכוח הסלים, החליטה איסקוב להעביר את החג אצל הוריה שבכרמיאל ביחד עם ילדם המשותף בן השנתיים, בעוד משה מבקש שאם ברצונה לנסוע היא תיסע לבדה ותשאיר את הילד איתו בבית. לנוכח החלטתה לעזוב את ביתם, החל משה לתקוף את איסקוב באלימות ולחבוט בה באמצעות מערוך. לאחר מכן הוציא משה סכין מטבח והחל לדקור את איסקוב באמצעותה.
קראו גם:
במהלך התקיפה, בעקבות זעקותיה של איסקוב לעזרה, ובעקבות הבכי של בנה, בנה של עדי גוזי, שכנתה, הסב את תשומת ליבה לבכי. עדי ואביה ניסו להיכנס לדירה ללא הצלחה. כעבור זמן מה חדל משה מלתקוף את איסקוב, אפשר לשכניו להיכנס ולדרוש בשלומה של איסקוב, בשעה שהוא מסתגר בחדר האמבטיה עד להגעת כוחות המשטרה. משה נעצר במקום. בעקבות הפציעות שספגה, אושפזה איסקוב במצב קשה מאוד בבית החולים סורוקה לחודש וחצי, במהלכם ביקשה לפרסם את שמה ותמונתה עטופה בתחבושות.
"הסרטון המרגש והעוצמתי "אדים שקטים" מתאר את המציאות החודרת של החברה הישראלית, בה אלימות פיזית ואלימות נפשית חולשות על הקורבנות והשתיקה בקרב הקורבן בחלקה הפכה לרווחת וצוברת תאוצה אל מול התפשטותה", מסבירים הסטודנטים, "הסרט 'אדים שקטים' שם דגש משמעותי על התופעה ומציע לצופים להתייחס למציאות הקשה בעניים ולא לציפיות החברתיות הנפוצות.
"הסרטון נוגע בקשר המוסתר בין האלימות במשפחה לבין האלימות החברתית המושתקת שסופה רע ומר ומסתיים ברצח שנגרם לעיתים על ידי השתיקה החברתית. הסרטון מזכיר לנו כי האלימות הנפשית והשתיקה היא תופעה מסוכנת שצריך לפעול כנגדה".
נועה חסון סטודנטית שנה ג' בחוג לתקשורת צילומית במכללה האקדמית הדסה ירושלים ומיוצרי הסרטון "אדים שקטים" מסרה: "אני חושבת שחלק מהמאבק באלימות בנשים ובאלימות במשפחה הוא להציב את האמת בפנים לצופה, הדרך שבה עשינו את זה בסרט היא דרך השכנים. אנחנו רצינו לתת טוויסט וזווית אחרת, לכן בחרנו לא להראות את האלימות אלא להשמיע אותה. נשענו על המשפט האדישות הורגת. אסור לנו להיות אדישים חברתית ולהיות מודעים וכמובן שהסיפור של שירה איסקוב והשכנה שלה עדי גוזי היווה לנו השראה לסרט".
ההאקתון "חוסן נפשי לאומי" שנערך בחוג לתקשורת צילומית במכללה האקדמית הדסה ירושלים עסק באסוציאציות הקשורות בסוגיות חוסן לאומיות חברתיות.
קרדיטים לסרטון: זואי ג׳אז ווטש, ניר לוטטי, יניב לוי, נועה חממי, פאתן גולני, מנטה אמביי, חן בן שעיה, עמית אברהם, עמית הרוש, קמיל תורג׳מאן והמרצים- סנואו (שי רון), יקי איילון.