אחד הסיוטים הגדולים של כל רוכב על דו־גלגלי הוא להיתקל במכשול שיעיף אותו לכביש או לשטח. אבל זה בדיוק מה שקרה לאחד מרוכבי האופניים שדיוושו לשם ספורט בפארק המסילה. מישהו מתח חבל בין שני מקומות, שגרם לו לעוף מאופניו. כך עלה השבוע בישיבות חירום שקיימו תושבי השכונות שמסביב לפארק הידוע. על פי טענת התושבים, אין זה המקרה היחיד שבו נמתח חבל כדי להפיל את אלה שנוהגים לעשות ספורט על אופניים, כאשר במקרה נוסף שבו הוכשל אחד הרוכבים נגרמו לו שברים בעצמות.
2 צפייה בגלריה
פארק המסילה
פארק המסילה
פארק המסילה
(צילום: יואב דודקביץ')
אירוע חמור אירע גם באחד המקומות הכי פסטוראליים מתחת לאחד הגשרים. תושב טוען כי כאשר צעד במקום הותקף בידי צעיר שנשא בידו לום ברזל.
נשים שנוהגות לרוץ בפארק, גם בשעות שיש עדיין אור, טוענות כי לא פעם נערים נצמדים אליהן בקרבה מוגזמת ונושפים בכבדות יחד איתן, וזאת לבד מעשרות הטרדות מיניות. לא מעט תושבים שעימם שוחחנו השבוע דיברו בעיקר על פחד גדול וחשש לצאת לפארק, בייחוד בשעות החשיכה.
עוד בחדשות:
את המקום הפסטוראלי מטריד לא אחת גם הרעש מחריש האוזניים של נפצים, שחבורות נערים נוהגות לפוצץ. אל המקרים הללו מצטרפת שריפת הספרייה, שהוצבה בפארק לשימוש כולם, אירוע שבו נעצרו חשודים. כמו כן צעירים בפארק מסתובבים כשהם חמושים בסכינים. חלק מהם נעצרו לאחרונה בידי המשטרה. רק השבוע עצרה שוטרת סמויה שהיתה בפארק בשעות הערב שני צעירים שקראו לעברה קריאות מיניות והחלו להטרידה. אחד מהם תושב צור באהר, הורחק מהפארק לשלושה חודשים.

העצמות נשברו

שגיא לב נהג עד לפני חודש לרכוב בפארק המסילה. אלא שאז, באחת הרכיבות, הגיעה מולו קבוצה של רוכבים כבני 16, וזה מה שקרה לטענתו: "הצעירים דיוושו מולי, ואחד מהם הוציא בכוונה את הברך שלו, הכשיל את אופניי ושבר לי שתי עצמות ביד. למעשה אני עדיין עם גבס. הלכתי להתלונן במשטרה, אבל השבוע הודיעו לי שהתיק נסגר כי לא מצאו את הרוכבים. המשטרה שלחה אותי אחר כך כדי לצלם את המקום ולראות אם יש מצלמות באזור. מתברר שאין בו מצלמות בכלל".
השבוע, אגב, החליטה העירייה לרשת את מתחם הפארק במצלמות, בניסיון להרתיע וכן לתפוס על חם מטרידים או אנשים אלימים.
שירה יעקובוביץ' מספרת שכבר חודשים ארוכים התחושה היא שהולכים על המסילה ומרגישים מאוימים. "יש חבורות של צעירים דוברי ערבית שמתקרבים אלייך ומנסים להתגרות בך. זה אירוע שמתרחש כמעט כל יום. אני מפחדת לצאת לרחוב אפילו בקרבת הבית שלי, כי כבר קרו מקרים של הטרדות מכל מיני סוגים, שגם אני חוויתי באופן אישי.
"אני במקור מניו יורק והתרגלתי כבר להרגשת פחד כשיוצאים לרחובות. עצוב לי שמרגישים ככה גם בישראל. וזו אכן תחושה של פחד. אני אישית חוויתי הטרדה מינית על ידי מישהו בפארק, ופשוט עברתי לרחוב ליד. הוא שיחק עם עצמו וניסה להתקרב אלי ופניתי לרחוב ליד. יעזור אם יסתובבו שם ניידות בשביל ההרתעה. המסילה היתה מקום שבו התאספו אנשים לערבי תרבות - שירה, לקרוא, לנגן קצת ולבלות עם חברים. עכשיו אנשים מפחדים להתקרב למקום. זה מצב שמרגיש נפיץ".
ארז סימן טוב (28) היה ביום שני השבוע במתחם התחנה. לדבריו הגיע אליו בחור צעיר שדיבר בשפה הערבית. הבחור שחרר את כלבו לעברו של סימן טוב. "הצלחתי לברוח מהכלב. דיברתי עם השוטר הקהילתי בשכונה והוא אמר לי שיבדקו את העניין והבטיח כי יפתרו את הבעיה, ולצערי הרב שום דבר לא קורה. זה נראה כאילו הצעירים הללו מנסים לתגרות בנו".

הפתרונות שמוצעים נגד האלימות:

התקנת מצלמות משוכללות במתחם הפארק
קישור דיגיטלי ישיר לחמ"ל העירוני
הפעלת שוטרים סמויים
סיירת ביטחון מיוחדת על אופניים
הרכבת מערכת כריזה בכל האזור
הגברת התאורה באזורים החשוכים

"אנחנו ממש מפחדות"

אחת מתושבות האזור, שנוהגת לעשות כושר יחד עם ארבע חברות נוספות, מספרת גם היא על התחושה ה"בלתי נסבלת", לדבריה, בפארק.
"היינו חבורה של חמש בנות שיוצאות לריצות בשעות הערב. אני לא מגזימה אבל בכל הזדמנות אפשרית חווינו שריקות והערות טורדניות. למעשה, גם כאשר יצאתי להליכה בפארק עם בן הזוג שלי להליכה, מישהו זרק לנו הערות לא במקום, חלקן היו לאומניות. הערות כמו 'תמותו', או שפנו לבן זוגי ואמרו לו: 'מה הייתי עושה לחברה שלך'. הגעתי למצב שאם מישהו מציע לי לעשות הליכה אני מחפשת אלטרנטיבות אחרות. בימים אלה אני גם שוקלת לעזוב את האזור, לפחות לתקופה, כי זה פשוט הפך להיות בלתי נסבל".
2 צפייה בגלריה
פארק המסילה
פארק המסילה
פארק המסילה
(צילום: לירן תמרי)
"אנחנו ממש מפחדות," היא מוסיפה. "אני עובדת במד"א ומקבלת לא מעט התרעות ככוננית לצאת לשטח. בכל פעם שיש התרעות של אלימות אני אישית מפחדת על עצמי".

"מתח בין תרבותי"

מתברר כי בחודשים האחרונים הפכו הלילות בפארק למלאי אלימות. מדובר באזור רגיש במיוחד, שגובל במספר שכונות, ובהן בקעה, המושבה ובית צפאפה. כל הצדדים מנסים שלא להפוך את מקרי האלימות לנושא שבין ערבים ליהודים. עם זאת מנהל המינהל הקהילתי גינות העיר, שייקה אל עמי, ציין השבוע כי חלק מתלונות התושבים עסקו במה שכינה "המתח הבין תרבותי". העניין הזה עלה במהלך ישיבת חירום בין תושבי האזור החופף לפארק, בעיקר השכונות בקעה והמושבה הגרמנית, לבין נציגי המינהל. אל עמי העלה את הסוגיה לרשת, וכתב: "במפגש תושבים שקיימנו עם אגף חירום וביטחון בנושא הביטחון בפארק, עלו תלונות רבות וקשות על הצקות, הטרדות, אלימות ותחושת ביטחון מעורערת בשעות החושך. חלקן עסקו גם במתח הבין תרבותי. חשיבותו ומרכזיותו של הפארק ברורות לכולנו ולמערכת העירונית".
בין הפתרונות שמוצעים העלה חבר המועצה דן אילוז רעיון לשפר את התשתית במקום באמצעות מערכת כריזה ותאורה חזקה, במיוחד בפינות החשוכות. רעיונות נוספים כוללים בעיקר הקמת גופים, כגון סיירת תושבים או שיטור קהילתי, שיראו נוכחות של קבע במקום.
ממשטרת ישראל נמסר: "המשטרה רואה בחומרה כל התנהגות אלימה באשר היא. המשטרה דווקא הגבירה בתקופה האחרונה את נוכחותה באזור זה, וביצעה פעילויות שונות ומגוונות, שהובילו למעצרם של מספר חשודים בגין החזקת סכין והפעלת/החזקת נפצים. באשר להצתת תחנת הספרים, במסגרת חקירת המשטרה נעצרו ונחקרו שני חשודים ומעצרם הוארך בבית המשפט. נמשיך לפעול באופן מוגבר באמצעות סיורים ופעילויות ממוקדות במטרה למנוע כל אירוע אלימות באזור ובכלל ולאכוף את החוק במקרה של אירוע כזה, ולשם שמירה על הסדר הציבורי, שלומו וביטחונו של הציבור".
ראש העירייה, משה ליאון: "לאחר השריפה של תחנת הספרים בפארק הקדמתי את לוחות הזמנים, וכבר בשבוע שעבר הותקנה במקום מצלמת כריזה חדשנית. כמו כן העירייה תעמיד במקום כבר בימים הקרובים תחנת קריאה חדשה. בנוסף, גורמי העירייה יחד עם המשטרה ונציגי התושבים ביצעו מספר סיורים בשבועות האחרונים ובשיתוף פעולה עם התושבים הוחלט על שורת צעדים. בנוסף יותקנו על התוואי עשרות מצלמות כריזה חדשניות שיחוברו לחמ"ל העירוני שמאויש 24 שעות ביממה".
לעדכונים נוספים - חדשות ירושלים