מתחילים להרגיש את החורף: המלחמה גרמה לדחייה של חודש במחלות החורף, אבל בימים האחרונים הן הגיעו, ובמחלקת הילדים בהדסה מדווחים על פניות רבות. "אנחנו מלאים פלוס, המחלקה מלאה", אומר מנהל המחלקה, פרופ' אריאל טננבאום. "יש ילדים שאנחנו מאשפזים במחלקות מארחות, אבל אנחנו עדיין בשליטה לגמרי".
לדבריו, סיבת האשפוז העיקרית היא וירוס ה־RSV. "הווירוס הזה הוא סיבת האשפוז הכי נפוצה בעולם לתינוקות, ובערך אצל חצי מהילדים במחלקה זה זה. הוא גורם לדלקת בדרכי הנשימה התחתונות. אצל רוב האנשים התסמינים קלים וכוללים חום, שיעול, נזלת והרגשה כללית לא טובה. אבל אלה שנפגעים הם הקטנטנים, עד גיל שנתיים, ובעיקר אלה שיש להם גורמי סיכון, כמו תסמונת דאון ומום לבבי. הם חוטפים את זה בצורה הרבה יותר קשה.
"אנחנו רואים במיון. אלה תינוקות שמגיעים עם חום, קוצר נשימה. בגלל הקושי לנשום חלקם לא מצליחים לינוק ולאכול, וגם יש להם ירידה ברמת החמצן בדם אז הם צריכים גם חמצן, גם נוזלים, וחלקם מואכלים בזונדה כמה ימים".
קראו גם:
מחכים לשפעת
לדברי פרופ' טננבאום, הפניות בתקופה זו למיון ילדים במגמת עלייה. "אנחנו בודקים אותם, משאירים כמה שעות, רואים שהם אוכלים ושהם מסתדרים ואז שולחים להמשך טיפול בקהילה. אנחנו לא מאשפזים אף אחד שלא צריך. קודם כל מלא, דבר נוסף הכי טוב בבית, גם מבחינת נוחות וגם כדי למנוע הידבקויות".
לדבריו, למרות שאנחנו כבר בדצמבר אין שפעת עדיין. "זה אומר שעדיין אפשר להתחסן כי המגפה עוד לא פה, לפחות לא אצלנו, אבל היא תבוא. כל דבר שדוחה מפגש של ילדים קטנים דוחה הגעה של וירוסים. בקורונה, כשכולם היו בבית, לא היתה שפעת. מאז המלחמה ועוד לפני כן בחגים הילדים לא נפגשו. ברגע שאין גנים ומעונות גם הילדים לא נדבקים והם גם לא מדביקים את ההורים. אבל זה יגיע".
כך תעברו את החורף בשלום:
- לא לדחות חיסונים בטיפת חלב
- לחסן נגד שפעת מגיל חצי שנה
- לא לשלוח ילד חולה לגן
- לשמור על היגיינה בכל גיל
אז למה ה־RSV הגיע לפני?
"יש עוד וירוסים שרואים בקטנה, כל שנה זה טיפה שונה, והפעם ה־RSV הגיע במלוא עוזו, מבחינת החומרה ומבחינת הכמות. חלק מהילדים הגיעו לטיפול נמרץ".
מתי להגיע למיון?
"ילד שנמצא באי שקט מתמשך או להפך אפאתי ולא מגיב. ילד שעוברות שעות רבות שבהן הוא לא אכל ולא שתה ולא עשה את צרכיו. ילד שנראה חיוור או הצבע שלו לא רגיל. כחול זה בכלל חירום. ילד שרואים עליו שהוא מתקשה לנשום. קוצר נשימה זו סיבה לעזרה רפואית. אני מציע שאם הילד נראה בסך הכל בסדר אפשר לקחת אותו למוקדים של קופות החולים. הם מזהים את המקרים הקשים ומפנים אלינו. חשוב בהקשר זה להגיד שהחום עצמו לא מזיק. מה שיזיק לילד זה מינון יתר של תרופות והגעה במצב של הרעלת אקמול. יש לנו כאלה מדי פעם".