אחרי חג הסוכות, תגיע "אוטוזאזא", המשאית של המחלקה לאומנות חזותית בעיריית ירושלים, שמטרתה להנגיש אומנות לתושבי העיר במרחב הציבורי. המשאית תגיע לארבע שכונות שונות: קרית יובל, פסגת זאב, עין כרם והקטמונים. במסגרת היצירה המתבצעת בשיתוף ארגון "מצילות המזון" והאמנית רות חוף וקרן ירושלים, המשאית תעוצב כ"אוטו אוכל מסוג מעט אחר".
1 צפייה בגלריה
"אוטזאזא"
"אוטזאזא"
"אוטזאזא"
(צילום: Danil Asterkin)
סביב האוטו יבנה ״מתחם״ המחולק לתחנות, כשכל תחנה מציעה "מנה" אחרת לקהל. כל הריהוט במייצג מבוסס על מיחדוּש רהיטים ישנים, ארגזי תנובה ובירות לשעבר. הקהל-אנשי ונשות השכונות, ינועו בין התחנות השונות המכונות "מנות" ויוזמנו להרצאה פרפורמטיבית הקשורה לפסולת ולמופע מוזיקלי היוצא מתוך המשאית. מנות האוכל שייוצרו במהלך האירוע מבוססות אף הן על עודפי תוצרת טרייה מהשוק הסיטונאי ולהערכת המארגנים השימוש בה וחלוקתה לקהל תוביל להצלת כ-1.6 טון של ירקות ופירות ראויים וטובים למאכל.
"מנה בזמן" היא יצירת סאונד המוגשת עם תפוח, מפה ועיפרון, המתארת מסע של תפוח מהרגע שגדל בקיבוץ ברעם ועד הגעתו לשוק הסיטונאי בירושלים – הקטיף, בית האריזה, השינוע במשאית עם אחיו התפוחים ועוד. המשתתפים אוכלים, מתבוננים בתפוח ומשרטטים מחשבות. "בר מים" הוא בר על טהרת המים בו יוגשו מים בתוספת ירק מוצל, או עשב מלוקט ב-13 טעמים שונים.
לדוגמה: ב"מים שקטים - חודרים עמוק" - המזמין יעצום עיניים, יאטום אוזניים והברמן ישקה אותו. הבר יגיש עם כל כוס גם לגימת אינפורמציה על מים שמתחברת לאופי כוס המים שנבחרה. ב"באסטה" של עודפי תוצרת טריה לחלוקה לקהל, תמוקם עמדת כתיבת סיפורי הצלה שיתלו במרחב. ״מנה בזמן״ מזמינה את הקהל לשבת ב"פופ-אפ בית קפה", בו יוגשו שלושה ספרוני הדרכה לאכילת מנה: בשיתוף? לאט? מהר? לצד הפלאפון? עם פה פתוח, או סגור.

קראו גם:

עוד יתקיים במקום סיור ״המטמנה הקולקטיבית: מסע אל תוך הזבל שהעדפנו לשכוח״, שפותח במיוחד למייצג, על ידי ניר עמית, מייסד ומנהל שותף של הישיבה החילונית בירושלים. עמית יוביל את המשתתפים אל תוך פחי האשפה שלנו, שם יצללו אל פיסות הזבל המתחבאות בשקיות וישירו מבט אל הפסול והמקולקל ויצילו מתוך ערימות השכחה, שארית של זבל טהור, גולמי ונקי שתספר לנו מי אנחנו ולאן אנחנו הולכים. לקראת היציאה מהמיצג, המרחב האחרון, "הצ׳ק אאוט", יהיה מקום לחשבון (נפש), בו פרפורמר המחופש ל"רואה חשבון", יחשב כמה שעות עבודה, זמן נסיעה, ידיים עובדות, וכו' הציל כל אחד מהמשתתפים, על בסיס מה שאכל ולקח הביתה. לבסוף יקבל טיפ (לחיים) על עבודתו בהצלה.
רות חוף,(38), אמנית רב-תחומית ירושלמית, המתמקדת ביצירה ופעולות פרפורמנס המערבות מפגש אישי ואינטימי עם הקהל, סיפרה: "כבר שנה וחצי אני לומדת, חווה, שואלת, בודקת וחיה את נושאי הצלת מזון ומשבר האקלים על כל שלוחותיו".
חוף ערכה תחקיר ארוך אחר מסלולו של תפוח, במהלכו "ביקרתי חקלאים ועובדים זרים שעבדו במטע, ביררת מה הם אוכלים בבוקר, הצטרפתי לנהג המשאית וגילתי היכן הוא עוצר לשתות קפה ועל מה הוא חושב בדרך". בעקבות התחקיר היא יצרה את "אוטוזאזא", בו היא מזמינה את הקהל לעבור בין התחנות - ובכל תחנה להיחשף ל״מנה״ אחרת במסע, במטרה לחשוף את סוגיית בזבוז וזריקת מזון וההקשר למשבר האקלים. "העבודות שלי עוסקות רובן ככולן במסע" אמרה חוף והוסיפה: "בין אם מסע אישי שהמשתתפים עוברים במהלך העבודה, ובין אם פה בסיפורי מסע האוכל".
דניאלה זלצר, מייסדת שותפה במצילות המזון ושותפה ביצירה הסבירה: "בתקופה בה יש עלייה בעיסוק סביב משבר האקלים, גידול מזון, ולצד זה בכמות עודפי המזון העצומים -רצינו ליצור אמירה שתצא החוצה ותאפשר לאנשים הזדמנות להתחבר מחדש לאוכל שהם צורכים. רובנו קונים אותו בסופר בלי לדעת כלל מי היה השותפים ביצור שלו, על כל המשאבים בדרך, על כל האוכל שנזרק בדרך ועל כל המנגנונים שמטרתם לייצר רווח עבור בעלי התאגידים. רצינו להראות שאפשר לייצר משהו אחר, לתת תקווה וגם לחבר אותנו בחזרה אחד לשנייה ולאדמה".
מעיריית ירושלים נמסר: "מיזם אוטוזאזא שפועל בשיתוף עיריית ירושלים היא דוגמה נפלאה לאופן שבו ניתן להשתמש באמנות כדי להעלות את המודעות לנושאים חשובים, כמו בזבוז מזון. הפרויקט הייחודי מפגיש אמנות, אוכל וקיימות בצורה יצירתית ומרתקת. עיריית ירושלים מזמינה את כלל תושבי העיר והשכונות מכל הגילאים להגיע וליהנות משילוב של אמנות, מוזיקה ואוכל ממש ליד הבית".
10-16 באוקטובר: 10.10 פארק גוננים קטמונים ׀ 11.10 פסגת זאב כיכר פסקל רח' טוניק 1 ׀ 12.10 פאב המפלצת רח' צ'ילה 8 ק. היובל ׀ 16.10 רחבת המעיין עין כרם