אנשי הלילה של ירושלים הופתעו כשקראו השבוע את הפוסט שעלה בפייסבוק ומטיל צל כבד על גורלם של 3 ברים מהפופולריים והוותיקים בעיר, שלא לומר אהובים.
הפוסט שהחל את כדור השלג: מה עם הברים?
את הפוסט המפתיע כתב איש חיי הלילה והאושיה הירושלמית לאון שוורץ. שוורץ מנהל ברים, מפיק פסטיבלים, ובעלים של 3 ברים ירושלמים -"גלן" ברחוב אגרון ("שם התחלתי הכל"), "בירתנו" ברחוב הלל ו"רביט הול" ברחוב ינאי.
קראו גם:
"זהו הפוסט הכי קשה שיצא לי לכתוב", כתב שוורץ. "ההחלטה גמלה בליבי כבר לפני מעל חצי שנה. חודש שלם אני משכתב, מוחק, עורך, מתלבט - איך לעזאזל אומרים דבר כזה? אני כבר 17 שנים עצמאי בענף הזה. אין לי ספק שאני אוהב אותו - ממש. הצלחתי בחלק מהדברים, השפעתי על אחרים על הענף ועל העיר, כמובן שגם נכשלתי לא מעט. פתחתי מקומות, סגרתי מקומות - זה חלק מהמשחק.
"אבל 5 השנים האחרונות… קורונה, מלחמות בעולם, אינפלציה, משברים פנימיים - וכמובן המלחמות הבלתי נגמרות פה - שברו אותי. לא הצלחתי לשמור על שגרה, לא על חיים אישיים, לא על זוגיות (וזה כנראה הכי כואב לי). הנפש פשוט עייפה. אז זה קורה - אני עוצר בקרוב, ויוצא להפסקה.
"אמשיך להפעיל את הברים עד סוף השנה. אשתדל להחזיק את הכל הכי טוב שאפשר, אבל כבר עכשיו אנחנו מתחילים לצמצם מלאים… אני מאמין במקומות. מאמין באנשים. מאמין בירושלים, אבל לי - אישית - פשוט נגמר הכוח. לא הייתי בחופשה אמיתית כבר שנים. אני בדיכאון עמוק - כזה שלא מדברים עליו, כזה שלא עובר לבד. אז הגיע הזמן לסיים את הפרק הזה, ולצאת להחלים. ואולי, אולי, יימצא מישהו שיאהב את התחום הזה כמוני, וירצה להמשיך את המקומות".
איך זה הפך ל"גיהנום שלא נגמר"?
לאון שוורץ גדל ברחובות, למד בירושלים כסטודנט ונשאר בעיר מאז 25 שנה. את שלושת הברים שלו בעיר הוא פתח "כי יש לי קוצים ואני אוהב לעשות ואוהב לייצר".
"היו תקופות טובות והיו תקופות פחות טובות", מספר שוורץ ל'מיינט ירושלים'. "בהתחלה בישלתי את הבירה שלי וזה היה במרתף ולא חוקי, אבל זה היה לפני יותר מעשור ויש חוק התיישנות, אז לא אכפת לי לספר את זה. פתחתי את 'בירתנו' והתחלנו לבשל בירות ולהביא את התרבות של בירות בוטיק לירושלים. ואז הביקוש לזה גדל קצת.
"בחמש השנים האחרונות זה נראה כגיהנום שלא נגמר, אז נמאס לי. אנחנו הראשונים לקבל את הכאפה. אם המסעדנות זה ענף שנפגע חזק, אבל אם את תקועה בעיר לא משנה מה - לאכול את צריכה, אבל לצאת לבירה בסוף היום, זה דבר שהכי קל לוותר עליו. אז ענף הברים וחיי הלילה נפגע יותר מהמסעדנות. וזה כשמראש הצריכה בארץ של האלכוהול אינה גבוהה", הוא מסביר.
שאלת העתיד: מה יעלה בגורל הברים?
בינתיים הברים שלו יהיו פתוחים עד דצמבר, שוורץ אינו יודע מה יעשה אחר כך, אבל הוא מקווה שהם לא ייסגרו ומישהו אחר ינהל אותם.
"הייתי רוצה להעביר את הבעלות הלאה. אני מאוד אוהב את ירושלים, זו העיר הכי יפה בארץ, עם מזג אוויר נפלא ואנשים מעניינים. אני מצד אחד מאוד עצוב, מצד שני זו תחושת הקלה, בין דיכאון קיצוני אליו נלווה תחושת כישלון, לבין וואו, זהו", הוא אומר בפתיחות.
"אני יודע שאני אסתדר, אבל זה מבאס שמה שהשקעתי בו את כל חיי לא הצליח. נמאס לי להילחם. צריך מישהו עם דם חדש ואנרגיה חדשה".
מה אתה מאחל לעצמך?
"שלווה ואהבה".