ד"ר אילן גור, אחד משני הרופאים של מועדון הכדורגל של בית"ר, הוא איש עסוק במיוחד. הרופא השני הוא ד"ר אורי פרנקל האגדי, שמטפל ברגליים של שחקני בית"ר כבר 37 שנים. ד"ר גור הגיע לבית"ר לפני 14 שנה כשארקדי גאידמק שלף אותו מהפגייה של בית החולים ביקור חולים. הוא בן 67, נשוי ללימור, אב לארבעה ילדים וגם בנו של כדורגלן העבר במכבי חיפה יצחק יגר. "הילדים שלי אוהדי בית"ר ומהם נדבקתי בחיידק הצהוב־שחור", הוא מסביר בחיוך. בין שלל הכובעים הרבים שלו כרופא אפשר למצוא עיסוקים מגוונים. הוא המנהל הרפואי של 'ביקור רופא', שמטפל בשנה במיליון בני אדם. מתוקף תפקידו הוא עובד מול משרד הבריאות בנושא של רפואה דחופה ומול שלטונות צה"ל כדי לשמור על איכות הטיפול בחיילים ובחיילות. הוא עובד מול כל קופות החולים ובעל מרפאה כללית שבה הוא משמש כרופא ילדים ומשפחה יותר מ־34 שנים. ובין היתר היה כאמור מנהל פגייה בביקור חולים.
1 צפייה בגלריה
ד"ר אילן גור
ד"ר אילן גור
ד"ר אילן גור
(צילום: באדיבות ליאת אבשלומי )
"מועדון כדורגל אינו שונה מהמרחב הפרטי של אנשים בבית שלהם פרט לעובדה של הצפיפות, כי מועדון כדורגל מונה 50 איש, אם זה שחקנים, מאמנים, מעסים אנשי משק וכו', שנמצאים יחד במתחם של מאה מטר", הוא מסביר. "פרט לצפיפות, לפני האימון, תוך כדי ואחרי נוצר בין השחקנים מגע פיזי והם גם משחררים הרבה מאוד אוויר. אם בשיחה בינינו אני נושם 12 נשימות בדקה, כדורגלן בגלל המאמץ הפיזי נושם 30 נשימות בדקה, והסיכוי במקרה כזה להיחשפות למחלה נשימתית או להדבקה בה הרבה יותר גבוה. אגב, זו הסיבה שמדי עונה אני מקפיד לחסן את השחקנים נגד שפעת כי הסיכוי שלהם להידבק הרבה יותר גבוה מהממוצע".
כרופא עתיר ניסיון, הפאניקה מהקורונה מוצדקת?
"הפאניקה היא בגלל שיעורי התמותה, שהגיעו לשלושה אחוזים בסין ולשבעה אחוזים באיטליה. הפתרון היחיד עבור מועדון כדורגל הוא לבודד או להפריד את הקבוצה. כשאתה מכניס את כל השחקנים לחדר הלבשה אחד אתה מסכן אותם, ואם שחקן אחד נדבק בקורונה כל השחקנים צריכים להיכנס לבידוד, כלומר שחקן אחד חולה משבית מועדון שלם".
נתקלת בכדורגלנים או באנשי צוות שנמצאים בחרדה מהקורונה?
"אני חושב שמי שהיפוכונדר הוא כזה בלי קשר להיותו כדורגלן ומי שרגוע זה בגלל מבנה האישיות שלו לא בגלל המקצוע שלו. כדורגלנים במקרה הזה דואגים כי הם יודעים שהם צריכים לעבור עונה במינימום נזק גופני, כי נזק גופני פירושו איבוד המקום בהרכב ויציאה ממעגל המשחקים. זה לא רלוונטי כרגע כי הכדורגל מושבת, אבל כולם חוששים שהעונה הסתיימה כי כולם אוהבים כדורגל ובמובן הפיזי כולם נמצאים במצב הטוב ביותר בשלב הזה של העונה. אני חושש מאוד שסיום העונה הנוכחית יהיה בחודשים יולי, אוגוסט או ספטמבר, אבל אין ברירה".
מה הפתרון? כרופא, מה אפשר לעשות אם בכלל כדי למזער נזקים?
"המחלה יצאה מכלל שליטה והפתרון היחיד הוא סגר כולל שמשאיר את כל האנשים בבתים. באנגליה למשל בחרו שלא לפעול כך ומנסים לשדר עסקים כרגיל. הגישה בישראל אומרת בואו ננסה לבודד את המחלה, למנוע התקהלות והדבקות ולמצוא חיסון תוך כדי תנועה. הפתרון הכי טוב הוא סגר כללי, ולדעתי זה גם מה שיהיה בסופו של דבר. חשוב לשים לב שכדורגלנים בניגוד לכל שאר חלקי האוכלוסייה מתנהלים באורח חיים בריא תחת בקרה של תזונאי שגם בונה להם את מסת השריר, ובגלל אורח החיים שלהם הסיכוי שלהם לחלות קטן יותר. בבית"ר כל השחקנים יודעים שאני וד"ר פרנקל זמינים להם בכל שעה ואנחנו גם דורשים מהם לעדכן אותנו בכל כאב הכי קטן כי הרבה יותר קל לטפל בפגיעות כשהן בראשית דרכן לפני שהן מתפתחות. אנחנו זמינים לשחקנים גם כשהם או אנחנו בחופשה וגם כשהם עוזבים את המועדון לקבוצה אחרת. לפעמים אוהדים כועסים עלי שאני מחבק שחקן של קבוצה אחרת שאליה הגיע מבית"ר, ואומרים: 'אבל הוא כבר לא משלנו', אבל בסוף, כולם, כל השחקנים הם כמו הילדים שלי. אנחנו אוהבים רפואה ואוהבים את בית"ר".
× × ×
במסגרת שלל עיסוקיו ד"ר גור הוא גם המנהל הרפואי בבית החולים סנט ג'וזף, שנמצא ליד המטה הארצי. בעונה שעברה, במשחק בחיפה, נבצר ממנו ללוות את בית"ר אז הוא ביקש מחבר למקצוע שיחליף אותו כרופא שמלווה את המועדון. "ביקשתי מחברי ד"ר מוחמד פחמאווי שיהיה הרופא של בית"ר בבמשחק בחיפה וגורמים בלה פמיליה באו אלי בטענות עם האמירה האומללה של 'למה הבאת לנו רופא ערבי?' שאלתי אותם אם כשהם מגיעים לקופת חולים או לבית חולים והרופא שמטפל בהם הוא ערבי הם גם באים בטענות, אז הם שתקו".
נחזור לקורונה. בטח כולם שואלים אותך מה יהיה?
"זה בפירוש איום קיומי על האוכלוסייה ווירוס שיכול ליטול המון חולים. זו בפירוש כמו שאמר בנימין נתניהו מלחמה באויב בלתי נראה. צריך כמו במלחמה לשקלל את המתרחש בשדה הקרב ולהחליט על אסטרטגיה. אז קיימת האסטרטגיה של מלחמת ששת הימים, שאומרת לתקוף בכל הכוח, וקיימת זו של מלחמת יום הכיפורים שאומרת שצריך לסגת אחורה, לצבור כוחות ואז להיכנס בכל הכוח. בינתיים צריך לנקוט צעדים כואבים כדי לשמור על האוכלוסייה והאוכלוסייה צריכה לשמור על ההנחיות כי אחרת תהיה פה אנרכיה. אם מישהו יגיד שאצלו ההימנעות מהתקהלות היא בגדר המלצה בלבד יתחיל כאן כאוס. אם מינהלת הליגה תתקשר אלי ותבקש עצה אגיד להם שאי אפשר לשחק ולהתאמן כשהקורונה משתוללת כאן בלי לסכן את השחקנים ואת הנלווים אליהם".
אי אפשר לקיים אימונים של עשרה בכל פעם
"זו כבר החלטה של הצוות המקצועי של המועדון. אפשר לחלק את השחקנים לקבוצות של עשרה כשבכל שעתיים קבוצה אחרת מקיימת אימון. אני יודע שהמאמן והצוות שלו לא מתנגדים לזה אף על פי שזה יחייב אותם לאמן שש שעות ביום במקום שעתיים, אבל יוסי בניון ושאר מקבלי ההחלטות העדיפו כרגע לבודד את השחקנים בבתים עם תוכנית אישית לכל אחד מהם".
× × ×
אם נמאס לכם מהקורונה כמו לכולנו, זו הזדמנות טובה לבדוק עם ד"ר גור בנוגע לפציעות של עידן ורד ומיכאל אוחנה, שהשפיעו באופן דרמתי על העונה של בית"ר. "עידן עבר פציעה לא פשוטה שמצריכה החלמה ארוכה, אבל למזלנו מדובר בספורטאי בכל רמ"ח איבריו שסירב לתלות את הנעליים ולהרים ידיים ונלחם בגבורה בפציעה הזאת וגם ניצח אותה. הוא התמודד עם הסיפור הזה כמו גבר וצריך להצדיע לו".
מה לגבי אוחנה?
"מיכאל אמור לחזור לפעילות בחודש יוני. אני חושב שהמועדון עובד עם מיכאל מסביב לשעון וברמה המנטלית כדי שלא תהיה לו רתיעה ממאבקים על כדור או דברים מהסוג הזה. מאור בוזגלו הצליח להשתקם אחרי פציעה כפולה ברצועות הברך, ואני משוכנע שגם מיכאל, עם רצון ואופטימיות כמו שיש לו, יחזור לעניינים. כל הזמן אני נותן דוגמאות מהעולם, מהאן־בי־איי, שאם סטף קרי ודרק רוז, שמתאמצים ומשחקים שלוש פעמים וארבע פעמים בשבוע, חזרו מפציעות אז גם השחקנים שלנו יכולים".
משהו לסיום?
"יש כאן מועדון מיוחד במינו ושחקנים נהדרים, שגם אם לפעמים הם לא מספקים את הסחורה אני יודע ממקור ראשון שהם לוקחים כל הפסד ללב וממש קשה להם שהם מאכזבים את האוהדים. אני מקווה שכולנו נמשיך לתמוך בהם ושהסיפור הזה של הקורונה, שמשפיע על שגרת החיים של כולנו, ייגמר כמה שיותר מהר".