פיגמנטציה היא שם כללי לגוון עור לא אחיד, ויכולה להתייחס לפיגמנטציית יתר (או היפרפיגמנטציה) המתבטאת בכתמים כהים, או בפיגמנטציית חסר (או היפופיגמנטציה) המתבטאת בכתמים בהירים. בשני המקרים מדובר במגוון מצבים רפואיים, שדורשים טיפול שונה לחלוטין, ולכן השלב החשוב ביותר בטיפול הוא קביעת אבחנה נכונה.
כשמדובר בהיפר-פיגמנטציה או כתמים כהים, אבחנה מבדלת כוללת שלושה מצבים שכיחים:
1. מלזמה או פיגמנטציה הורמונלית המופיעה בעיקר בעור הפנים של נשים בגיל הפוריות.
2. כתמי שמש או סולר-לנטיגו, המופיעים בעור שהיה בעבר (לרוב שנים רבות קודם לכן) חשוף לשמש. כתמי לנטיגו מופיעים אצל גברים ונשים בפנים, ידיים, קרקפת וחזה.
3. פיגמנטציה פוסט דלקתית - כתמים שמופיעים לאחר פציעה או ״פציעה מכוונת״ (טיפולי לייזר למשל) אצל אנשים בעלי גוון עור כהה יחסית.
מהן הדרכים לטפל בפיגמנטציה?
נתחיל בחדשות הטובות- העקשנית מבין סוגי הפיגמנטציות, שהטיפול בה דומה לטיפול במחלה כרונית ודורש מסירות והתמדה היא מלזמה. מדובר בהפרשת יתר של מלנין המופעלת על-ידי ההורמונים הנשיים, וככזאת היא רלוונטית אצל נשים בגיל הפוריות, וחולפת מעצמה לאחר המנופאוזה.
הטיפול בכתמי שמש, הגם שהוא פשוט ו"נשלט" יותר, עשוי גם הוא לדרוש סדרות טיפוליות עם צורך בטיפול אחזקה ותמיכה של תכשירים ביתיים, על מנת למנוע הישנות של הכתמים. ולבסוף, הטיפול בפיגמנטציה פוסט דלקתית הוא קצר יחסית.
הבסיס לטיפול במצבי היפר-פיגמנטציה הוא תמיד הימנעות מחשיפה לשמש ושימוש במוצרים המכילים מרכיבים מעכבי מלנין (הפיגמנט הכהה של העור). המרכיבים יכולים להיות רפואיים (דוגמת הידרוקינון ורטין A) או קוסמטיים ייחודיים (אלפא ארבוטין, ויטמין 3-B, ויטמין C או רטינול) כמו בסדרת הדרמו-קוסמטיקה MAHUT. שימוש יומיומי בתכשירים אלה, דוגמת סרום KINNICKI מסדרת MAHUT, מקטין את עודפי המלנין בעור, הבאים לידי ביטוי בכתמים כהים.
במקביל, מבוצעים קילופי עור עדינים, המסירים את השכבות החיצוניות של העור עם עודפי המלנין. ככל שהכתמים חדשים יחסית והמלנין הצטבר רק בשכבות העור העליונות של העור (שכבת האפידרמיס) – יהיה פשוט ומהיר יותר להסיר את הכתמים באמצעות זירוז קצב חילוף תאים, במסגרת טיפול פילינג. כאשר הכתם חודר לשכבת האפידרמיס, מדובר יהיה במאבק עיקש וארוך יותר על מנת להסירו.
מדוע עלויות הטיפול כל כך שונות?
בעוד שבמצבים של מלזמה ופיגמנטציה פוסט דלקתית אסור לבצע טיפולי לייזר או פילינגים יותר עמוקים, כי הם דווקא יכולים להחמיר את הפיגמנטציה, כשמדובר בלנטיגו, טיפולים אלה הם שמביאים לתוצאה הרצויה- הסרת הכתמים.
מכאן, למעשה, ניתן להבין שמגוון הכלים להתמודדות עם פיגמנטציה הם מגוונים- ממכשור קוסמטי ורפואי בטכנולוגיות שונות, דרך רמות שונות ומגוונות של פילינגים ועד מוצרים קוסמטיים לדיכוי המלנין ומתן גוון אחיד לעור. לפיכך, עלויות, משך ואופי הטיפול יכולים להיות שונים דרמטית האחד מהשני. הפרוטוקול המומלץ, תלוי בראש ובראשונה באבחנה שתבצע אשת המקצוע ובפרוטוקול המותאם שייתפר למידותיו של המטופל.
בכל מקרה, טיפול ברוב סוגי הפיגמנטציה דורש מפגשים רבים עם המטפל, שחייב להיות בעל מיומנות לקבוע אבחנה נכונה, מעקב צמוד לעיתים במשך שנים, ושימוש בתכשירים נכונים ומשתנים בהתאם למצב העור, בבית. וזאת הסיבה לכך שמדובר לרוב בטיפולים בעלי עלות גבוהה יחסית. יחד עם זאת, צריך לזכור, שהעלות (גבוהה או נמוכה) תמיד נמדדת אל מול התוצאה.
עלויות
1. לגבי כל סוג של פיגמנטציה, העלות החודשית של תכשירים כולל: מסנני קרינה, מדכאי מלנין ומשקמי מחסום האפידרמיס, יכולה להגיע לכמה מאות שקלים לחודש
2. פילינגים שטחיים המסייעים לטיפול במלזמה, לרוב מדובר בטיפול חד פעמי שעלותו יכולה להגיע ל: 5,000-7,000 שקלים.
3. סדרת טיפולי מכשור (כולל טכנולוגיות לייזר, IPL, גלי רדיו ודומיהם) או פילינגים עמוקים יותר, בשני המקרים כאשר מדובר בכתמי שמש: מעל 10,000 שקלים.