אחד האתגרים העומדים לפתחה של עיריית ירושלים, הוא מתן פתרונות דיור לאוכלוסיות הצעירות הגדלות בעיר – גם לסטודנטים שמגיעים, וגם לצעירים שגדלו בה ומעוניינים לחיות ולעבוד בקרבת בני משפחתם. אוכלוסייה זו מתאפיינת בכך שלא תמיד יש בידה את ההון הראשוני לרכישת דירה, ולכן היא מעדיפה שכירות. העירייה החלה בקידום מסיבי של מיזמי השכרה לטווח ארוך בשכירות מפוקחת. זאת לצד יצירת מוקדי משיכה נוספים בדמות אירועי תרבות ופנאי, מרכזי תעסוקה ועוד.
"הפתרון לזוגות צעירים ניתן בכל מיני מסלולים", אומר חגי רגב, מנהל תחום כלכלה אורבנית בעירייה.
"יש פלח לא קטן של צעירים שגם אם הם משתכרים מאוד יפה, חסר להם ההון הראשוני לקניית דירה. פירוש הדבר שהם יכולים לממן שכר דירה, אבל לא להרשות לעצמם רכישת דירה משלהם כרגע. הבעיה הולכת וגדלה ככל שמחירי הדיור מתייקרים. לכן אנו מאיצים בניית מלאי דירות איכותיות, שיאפשרו כאן מחייה לאורך זמן ובראש שקט".
השוכרים במרכז
אז איפה ניתן יהיה למצוא את מיזמי השכירות העירוניים? סמנכ"לית תכנון ונכסים בחברת 'עדן', דנה בורשטיין עונה: "הצוות המיוחד של עיריית ירושלים וחברת 'עדן' - החברה הכלכלית העירונית, מיפה את הנקודות המתאימות ביותר להקמת המיזמים ברחבי העיר.
בין היתר נבחרו אזורים כמו מרכז העיר, תלפיות המתחדשת, רובע הכניסה לירושלים ובמרכזי עסקים ומסחר תוססים נוספים, קיימים ועתידיים. יחידות דיור רבות להשכרה מתוכננות להקמה גם לצד שכונות בהתחדשות עירונית. בסך הכל בימים אלו, מקדמות העירייה ו'עדן', תכנון וביצוע של כ -6,500 יחידות דיור להשכרה ארוכת טווח.
"דיור לצעירים והשכרה ארוכת טווח מקודמים בעצימות גבוהה בשנים האחרונות", ממשיכה בורשטיין, "דוגמה טובה לכך שכבר ניתן לראות כיום הוא פרויקט ''דירה להשכיר'' במתחם אלנבי בארנונה. למעלה מ-300 יחידות דיור ב'פריים לוקיישן', מגורים בסטנדרט גבוה ודיירים בעלי מקצועות חופשיים, שיוצרים גם קהילה בעיר.
גם המיזם בבית העם, המקודם על ידי העירייה, מיועד למשפחות צעירות עם למעלה מ-200 יחידות דיור קטנות. הוא נמצא בסמוך לקמפוס הירושלמי החדש לאומנויות- מרכז אורבני תוסס ושוקק. כאשר הוא יאוכלס, זו תהיה בשורה גדולה לעיר".
בהמשך למדיניות העירונית, מקדמת חברת עדן, את הגדלת מלאי יחידות הדיור להשכרה לטווח ארוך בשלושה אפיקים עיקריים: הסבת ייעוד של שטחים עירוניים לטובת השכרה לטווח ארוך ומגורי סטודנטים; קידום מיזמי דיור להשכרה על קרקעות מדינה בשיתוף עם רשות מקרקעי ישראל, והתוויות מדיניות ליזמים פרטיים המעוניינים לקדם דירות להשכרה בפרויקטים שלהם.
חשיבות הקהילה
"נקודה נוספת שיש להתייחס אליה, היא העובדה שתהליכי הפינוי בינוי יוצרים מעין זמן ביניים", מוסיף רגב. "מדובר בתקופה בה דיירי הפרויקטים המתחדשים עלולים להיתקל במציאות של מחסור בדירות בהן יוכלו לגור באופן זמני עד שיקבלו את המפתחות לדירותיהם החדשות.
לכן, במטרה להכיל את תקופת הביניים באופן מיטבי, פועלת העירייה לקידום פתרון יצירתי, בדמות הקמת מתחמי הדיור להשכרה לטווח ארוך: המשפחות המתפנות עוברות למתחמי ההשכרה ועד לבניית ביתם החדש, הם ממשיכים לשמר את הקהילה, לשלוח את ילדיהם לאותם בתי ספר, להיפגש באותו הפארק ולקנות באותו המרכול.
"בהקשר זה, אנחנו גם מקדמים מהלכים של בינוי- פינוי- בינוי, כלומר מאפשרים ליזמים לבנות מגורים על שטחי ציבור ולאחר מעבר דיירי הדירות הישנות אליהם, להרוס את בתיהם הישנים ולהחליף את ייעוד מגרש המגורים שהתפנה לפיתוח שטח ציבורי", מוסיף רגב. "קידום מיזמים אלו נותנים וודאות כלכלית לשוכרים, לצד חיי קהילה תוססים המספקים אלטרנטיבה מצוינת לאום צעירים, שכאמור, עדיין אין ביכולתם לרכוש דירה בעיר".