נהוג לומר 'תכלה שנה וקללותיה', אך בינתיים נראה שאין בשורות עבור אלה שמעוניינים לרכוש דירה בעיר. "2022 בירושלים צפויה לדעתי להיות שנה עם התמתנות קלה בעליית מחירי הדיור ברוב אזורי העיר, עם המשך עליית מחירים בשכונות הוותיקות והמבוקשות במרכז העיר", אומר ל-mynet ו'בונוס' אורן כהן, המנכ"ל והבעלים של 'אורן כהן גרופ', שמתמחה בהשקעות ובשיווק פרויקטים לבנייה בירושלים יותר מ־25 שנה.
הוא מוסיף כי "יהיה מעניין לראות את התמודדות השוק והיזמים באזורים שבהם אושרו מתחמי פינוי־בינוי גדולים".
כהן מזכיר כי בירושלים אין כל כך קרקעות פנויות לבנייה רוויה בתוך העיר: "הדרך היחידה להרחיב את הבנייה בתוך ירושלים היא באמצעות תוכנית פינוי־בינוי, שמטבע הדברים ההליכים במסגרתה לוקחים זמן ארוך, 7-5 שנים בממוצע להתנהלות סטנדרטית ללא בעיות מיוחדות, ולעיתים גם עשר שנים מן היום שבו התחילו לדבר עם הדיירים ועד לקבלת מפתח".
כהן מציין כי בחודשים האחרונים אושרו בוועדות התכנון מספר פרויקטים חדשים במסגרת של תוכניות פינוי־בינוי בירושלים. כך לדוגמה אושרו בין היתר 521 יחידות בנווה יעקב, 480 יחידות במתחם הנטקה בקרית יובל, 260 יחידות בקרית מנחם ו־1,255 יחידות במעגלי יבנה. כמו כן אושרה עקרונית התוכנית לפיתוח מתחם שערי צדק הישן, שרכשה חברת 'קנדה ישראל' בשנת 2020 במחיר של 512 מיליון שקל. התוכנית משתרעת על קרקע בשטח של כ־17 דונם והיא תכלול כ־1,100 יחידות דיור. אלא שכידוע הבירוקרטיה והזמן שרק מתארך בהקמת מיזמים כאלה ידחו את זמינות הדירות למבקשים.
"ההערכה היא שייקח עוד מספר שנים עד שמסה קריטית של דירות חדשות במעגלים השניים והשלישיים של העיר תבוא לידי ביצוע בפועל, ומסירות המפתח בפרויקטים המדוברים יתבצעו בעוד שנים ארוכות".
לכך כהן מצרף את העובדה כי בשנת 2021 חלה ירידה חדה בהתחלות הבנייה בעיר. בשני הרבעונים הראשונים של השנה החלו להיבנות בעיר 836 דירות חדשות בלבד, לעומת 2,267 דירות שנבנו בפועל בשנת 2020 ו־3,091 דירות חדשות שנבנו בפועל בשנת 2019. לכך יש להוסיף כי מתוך 46,670 הדירות שבנייתן הושלמה ברחבי הארץ בין אוקטובר 2020 לספטמבר 2021, רק כ־5 אחוזים (כ־2,330) הן במחוז ירושלים, צניחה של כ־22 אחוז בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה הקודמת. "היצע הדירות החדשות בבירה נמוך משמעותית מהביקוש, מה שמוסיף לדחוף את המחירים בעיר כלפי מעלה, וזה כידוע דבר בסיסי בכלכלה".