הוועדה המחוזית ירושלים הודיעה אמש (שני) כי תאפשר לוועדת הערר של המועצה הארצית לתכנון ובניה לדון מחדש בתוכנית להקמת ה״בורג' חליפה הירושלמי״ — מגדל ענק שצפוי להיבנות מעל לשכונת עין כרם ומול הר הרצל. בין בנימוקים שפרטה בהחלטתה יו״ר הוועדה שירה תלמי-באבאי, היו התנגדות המשפחות השכולות והרגישות המיוחדת דווקא בזמן מלחמה.
3 צפייה בגלריה
 טענות לסדר עדיפויות שגוי. המיזם בשמריהו לוין (מתחם אפשטיין)
 טענות לסדר עדיפויות שגוי. המיזם בשמריהו לוין (מתחם אפשטיין)
המגדל המתוכנן
(הדמיה: AS+GG אדריכלים)

התוכנית לבנין, הוגשה על ידי משרד האדריכלים ״אדריאן סמית וגורדון גיל״ שעומד מאחורי מגדל בורג׳ חליפה המקורי שבדובאי. הוא כולל 42 קומות, גובה המגדל הכולל הוא 200 מטרים, השקול ל-60 קומות. לשם השוואה - גובהו של הכותל המערבי עומד על 19 מטרים, גובהו של מלון קראון פלזה עומד על 95 מטר, ואילו גשר המיתרים נישא לגובה של 119 מטרים.

3 צפייה בגלריה
יוסי חביליו
יוסי חביליו
יוסי חביליו
(צילום: ישראל כהן)

יוסי חביליו, סגן ראש עיריית ירושלים המוביל את המאבק נגד הקמת המגדל: "הרעיון להקים בורג' ח'ליפה ירושלמי בפתחו של הר הרצל היה צריך להיזרק מכל המדרגות של מוסדות התכנון, ובמקום זאת - הוא מקודם בכל הכוח, תוך פגיעה בקודש הקודשים של המפעל הציוני, והטלת צל כבד על הר הזיכרון הלאומי. זה פרויקט מגלומני וראוותני שאין לו מקום בעיר הבירה, ובטח שאין לו מקום בנקודה כל כך רגישה במרחב. אני רואה בקבלת רשות הערר הישג גדול של 'האיחוד הירושלמי', אם כי ברור לי שלא מדובר על סוף המאבק, אלא רק על תחילתו. נכנסנו לסיפור הזה לבקשת המשפחות השכולות והתושבים המודאגים, ונלווה אותו עד שההיגיון ינצח. אני סבור שהדיון על הפרויקט הזה צריך להיות ציבורי, ואסור שייערך בדלתיים סגורות במוסדות התכנון".

פגיעה בנוף, בעיר ובמשפחות השכולות


בהתנגדות שנשלחה בשנה שעברה ולאחר מכן נמשכה, כתב יו"ר ארגון יד לבנים אלי בן שם: "עם פרוץ המלחמה הצטרפו למשפחת השכול מאות משפחות ואנו עדיין בעיצומה של מלחמה. בימים אלה אנו חווים פגיעה קשה ברגשות המשפחות השכולות עם החשיבה על בניית מגדל ענק צמוד להר הרצל, המקום בו קבורים למעלה מ-2,800 חללי מערכות ישראל". לדבריו מדובר ב"מתחם מגורים חריג ושונה בנוף אשר בוודאי יפגע ברגשותיהם של כלל המשפחות השכולות".

3 צפייה בגלריה
מתכננת מחוז ירושלים, שירה תלמי
מתכננת מחוז ירושלים, שירה תלמי
נעתרה לבקשה. מתכננת מחוז ירושלים, שירה תלמי
(צילום: אלידור חדד)

פרופ' ערן פייטלסון, חוקר ומרצה לגאוגרפיה ותכנון באוניברסיטה העברית, אחד מהמתנגדים לתוכנית אמר כי "הקמת מגדל שיתנשא לגובה של כ-200 מ' תאפיל על הר הרצל ויד ושם, ומהווה חדירה פוגענית לאזור", כתב.


"תוכנית המגדל פוגעת בערכי היסוד של התכנון הישראלי במערב ירושלים למען רווח יזמי רגעי, ושהיחידים שאולי יהנו ממה הם תושבי חוץ והמאיון העליון, וזאת מעבר לפגיעה הנופית. מקומה של תוכנית זו הוא בפח הזבל של התוכניות המגלומניות שהעלו מעת לעת בירושלים כגון קשת הזהב בכניסה לעיר ובניין דמוי יונה ליד ארמון הנציב".
פורסם לראשונה: 05:45, 29.10.24