3 צפייה בגלריה
ראוכברגר. צילום: יואב דודקביץ
ראוכברגר. צילום: יואב דודקביץ
ראוכברגר. צילום: יואב דודקביץ
שנה לאחר הבחירות, תשעה חודשים בלבד לאחר הקמת הקואליציה העירונית ומינויו כמ"מ ראש העירייה ויו"ר ועדת תכנון ובנייה, מתפנה אליעזר ראוכברגר (המכונה בעירייה 'לייזר') לראיון ראשון, שוטח את משנתו וחושף נתונים מפתיעים על היקף הבנייה בעיר.
ראוכברגר כבר זכה בתקשורת החרדית לתואר 'שר השיכון החרדי', אך הוא מבהיר שוב ושוב כי היקף הבנייה החריג שהוא מוביל בעיר – מיועד לכל המגזרים ונעשה בכל השכונות ובהתאמות לכולם.
איש המרתון
"הוועדה בראשותי קיימה מאות שעות דיונים באין ספור ישיבות, כולל ישיבות ארוכות וממושכות, כאשר הישיבה הארוכה ביותר נמשכה כ־17 שעות, עד השעה 2:45 בלילה", פותח ראוכברגר. "שמעתי טענות על כך שקשה לדון ולאשר תוכניות בשעה כל כך מאוחרת ואחרי רצף כה גדול של דיונים. אני רוצה להזכיר לכולם שאת תקציב המדינה וחוק ההסדרים, מאות מיליארדי שקלים, מאשרים תמיד בדיונים מרתוניים ורצופים של שעות רבות אל תוך הלילה, וגם עד לשעות הבוקר המוקדמות. אם אפשר לאשר תקציב מדינה בצורה כזו, ולא שמעתי מישהו שמתלונן... גם תוכניות בנייה ניתן לאשר".
בקצב כזה כל תוכנית מקבלת יחס ראוי? "חברי הוועדה והצוות המקצועי הם אנשים רציניים ביותר, בעלי אינטליגנציה גבוהה והבנה מצוינת, ואני לא חושב שהיתה תוכנית אחת מתוך אלפי התוכניות שבהן עסקנו שלא דנו בה בכובד ראש ולא התייחסו אליה במלוא הרצינות הנדרשת וכראוי".
ומה משקל המלצות הדרג המקצועי בדיוני הוועדה? "לעמדת הדרג המקצועי ומהנדס העיר יש משקל כבד ביותר בדיוני הוועדה. כל חברי הוועדה הם אנשים שלומדים מראש את החומר ומגיעים לוועדה מוכנים ובקיאים. זה מאתגר גם את הדרג המקצועי, כי כאשר שואלים אותו שאלות מצוינות אז הדרג המקצועי נדרש לתת תשובות מצוינות, וכמדומני שכל מי שמגיע לוועדה ובדיונים הפתוחים רואה את הרצינות".
איך ההתנהלות מול הוועדה המחוזית? "היחסים עם הוועדה המחוזית הם יחסי עבודה טובים. אני בקשר טוב מאוד עם יו"ר הוועדה המחוזית. אנו משוחחים מעת לעת על התוכניות שעל הפרק ומנסים להגיע להבנות. בהחלט יש לעיתים חילוקי דעות, אולי אפילו ביקורת, אבל זה בסדר גמור. העיקר שעובדים במשותף לטובת תושבי ירושלים ובניין ירושלים".
בונים בלבד
אז כמה אתה מתכנן לבנות כאן? "הצבנו לעצמנו בעירייה יעד לבנות עשרות אלפי יחידות דיור בשנים הקרובות, ואני עושה כל מאמץ כדי לעמוד ביעד הזה. הישיבות הרבות, הדיונים וכל ההשקעה הם בשביל הדבר הזה, הן באמצעות תוכניות של התחדשות עירונית, על ידי פינוי־בינוי או תמ"א 38, והן באמצעות בנייה רגילה. כמובן גם קידום הקמת שכונות חדשות כמו רכס לבן, מורדות ארנונה, או תוספות לשכונות כמו משואה צפון, וכן תוכניות רבות נוספות לשכונות חדשות שנמצאות כעת בתכנון, ואני מקווה שבשנה הבאה הן יגיעו לוועדות התכנון לאישור".
3 צפייה בגלריה
תמ"א 38. 829 דירות | צילום ארכיון: שלומי כהן
תמ"א 38. 829 דירות | צילום ארכיון: שלומי כהן
תמ"א 38. 829 דירות | צילום ארכיון: שלומי כהן
ראוכברגר מוסיף ומציין כי "העיר בתנופת בנייה ופיתוח. ירושלים מלאה במנופים ורואים את התנופה בכל פינה ופינה. אין לי ספק שהתמונה המלבבת הזו רק תלך ותגדל עם התקדמות אישורי הבנייה וקידום התוכניות. בסופו של דבר העבודה שלנו תגרום לכך שיתווספו עוד ועוד משפחות מכל המגזרים, וכל מי שירצה לבוא לגור בירושלים יוכל למצוא את מקומו כאן.
"אני רוצה להדגיש שהוועדה דנה גם בתיקים רבים של הרחבות דיור. יש משפחות רבות שמעדיפות במקום לעבור דירה (וכרגע ההיצע עדיין לא מספיק גדול) להרחיב את הדירה וכך לקבל דירה מכובדת. אנחנו משקיעים מאמצים לתת מענים גם לבקשות כאלה, ואכן אישרנו בתשעת החודשים האחרונים גם מאות רבות של בקשות להרחבת דיור. אנחנו גם שמים דגש על יצירת תוספת לצורך מיגון ומעודדים זאת. מיגון לדירות זה דבר חשוב מאוד, ולכן קיימת מדיניות מקילה לגבי בניית ממ"דים או חדר מחוזק כדי שלכל אחד יהיה מקום מוגן קרוב לדירתו, למקרה של אירוע בטחוני חלילה".
אבל הוועדה עוסקת לא רק בתחום הדיור. גם נושא המלונאות זכה לדגש רחב. "בשמונת החודשים האחרונים אישרנו שטחים למלונאות שגדולים פי שמונה מאלה שאושרו בשנת 2018, ופי שישה בהשוואה ל־2017. ירושלים מלאה בתיירים, וצריך להכין מקום לקליטת עוד מיליוני תיירים נוספים. התיירים מניעים את כלכלת העיר ויש לנו אינטרס מובהק שיבואו. לשם כך צריך עוד הרבה חדרי מלון, וזה מה שעשינו ונמשיך לעשות".
3 צפייה בגלריה
היתרי בנייה בירושלים מתחילת 2019
היתרי בנייה בירושלים מתחילת 2019
היתרי בנייה בירושלים מתחילת 2019
ומה באשר למשרדים? "גם כמות השטחים שאושרו למשרדים גדלה בכ־20% בשמונת החודשים האחרונים לעומת 2018, ויש עוד שלושה חודשים עד סוף השנה. גם בתחום הזה נגיע לגידול משמעותי ביותר, בהתאם למדיניות שלנו. נקודה מעניינת היא שאנו מאשרים כיום שטחי משרדים גם בשכונות, כשהרעיון הוא שאדם לא צריך להקים את המשרד שלו דווקא במרכז העיר או במקום מרכזי אחר כמו כנפי נשרים. אדם יכול לצאת מהבית ולצעוד למשרד שלו. רשת הרכבות תוכל להניע כל אדם בקלות לכל מקום בעיר ותעסוקה סמוך לבית זה מנוע לכל שכונה שמיטיב עם התושבים. זו המדיניות שלנו וניישם אותה".
ולסיכום? "מינהל התכנון בעיריית ירושלים עובד במלוא הקיטור. יש בו מנהלים מצוינים ועובדים נפלאים, וכולם חדורי מטרה לפתח את העיר ולהביא לשגשוגה. כמחזיק תיק תכנון ובנייה ויו"ר הוועדה המקומית אעשה כל שביכולתי כדי שהמינהל הזה יהיה המינהל המצטיין בעירייה בשנים הקרובות, מינהל שיציג הישגים מרשימים לטובת העיר. גם בשנה הבאה נמשיך להשקיע מאמצים גדולים לפיתוח ובנייה של כל המגזרים ונפריח את השממה. שנה טובה לכולם".