בעלות: ציבורית - המבנה שייך בפועל לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י). במשך שנים רבות המקום הושכר למשרד הביטחון, שהפעיל בו את משרדי 'קצין העיר ירושלים', והיה במעמד של דייר מוגן בנכס.
תיאור הנכס: מדובר בבניין מלבני מאורך של שלוש קומות עם גג רעפים אדום. במשך השנים נוספו תוספות בנייה על הדופן הרחוקה מרחוב הלל וכן קומה שלמה שאינה חלק מהתכנון המקורי. הבניין הוא חלק ממתחם חצר שמידט והוקם יחד עם הבניין של מוזיאון יהדות איטליה שנמצא ממולו.
ימי הזוהר: המתחם נבנה ב־1886 בתכנונו של האדריכל הגרמני־טמפלרי תאודור זנדל. במשך שנים ניהל אותו האב הקתולי שמידט, שהיה בלשן מומחה לשפות שמיות. בניין קצין העיר הוא הבניין המזרחי במתחם, שפעלו בו בית ספר לבנות ואכסניה. אחרי מלחמת העולם השנייה הועתקה הפעילות של בית הספר לאזור שער שכם. בתום מלחמת העצמאות עבר למקום בית הספר 'מעלה', שעבר בהמשך לצד השני של רחוב הלל.
עד לפני ארבע שנים פעלו במקום משרדי קצין העיר, ששירתו חיילים בחופשה ומילואימניקים בכל הפעילויות שמחוץ לבסיס - למשל הארכת אישורי שהייה מחוץ לבסיס, חלוקת כרטיסים לקולנוע ולהצגות, טיפול במצוקות נפשיות ותמיכה נפשית לחיילים, טיפול במשפחות כלואים, מתן סיוע משפטי לחיילים ובמקרה הצורך גם הודעה למשפחות על חיילים שנפגעו במהלך שירותם הצבאי.
בשנת 2015 החליט ראש אכ"א דאז, האלוף חגי טופולנסקי, לסגור את יחידות קצין העיר ברחבי הארץ ולהעביר את סמכויותיו העיקריות לידי קציני פניות הציבור, בשל התיישנות המוסד הוותיק.
מאז המקום סגור ומסוגר ונטוש קרוב לארבע שנים. בקיץ 2018 הפעילה חברת עדן מיזם להקרנת סרטים ללא תשלום לציבור הרחב על קיר הבניין, כדי לעודד פעילות פנאי ותרבות בכיכר הצמודה בשעות הלילה. השנה לא התקיימה אפילו הפעילות הזאת. חברת עדן אומנם ביקשה לחזור על המיזם גם בקיץ הנוכחי, אולם רמ"י דחו הפעם את הבקשה.
איפה זה תקוע: בכוונת רמ"י להוציא את המבנה למכרז במטרה למכור אותו ליזמים פרטיים שישפצו אותו ויסבו אותו לייעוד מסחרי - למשל מלונאות. לצורך זה הרשות נעזרת בחברת עמידר שתנהל עבורה את ההליך מול הרוכשים הפוטנציאליים.
בינתיים לא ברור מדוע המכרז מתעכב וכרגע אין אפילו לוחות זמנים להתקדמות עתידית. איש העסקים היהודי־צרפתי לורנט לוי, שמחזיק בנכסים רבים במתחם 'כיכר המוזיקה' הסמוך, הביע בעבר את רצונו לקחת חלק במכרז במטרה לפתוח בבניין מלון נושא מוזיקלי, שיוסיף עוד נדבך מסחרי למסעדות, במת ההופעות החיות, חנויות המזכרות והמוזיאון למוזיקה יהודית בכיכר. אף על פי שעדיין לא סוכם המתווה למכירת המבנה, על פי הערכות מחיר הבניין יעמוד סביב המאה מיליון שקל. אולי דווקא המחיר הגבוה מקשה על קבלת ההחלטה מה ייעשה בו ולמי הבניין יימכר.
הגבלות לשימור: לבניין יש כאמור היסטוריה ענפה והוא היה אחד המבנים הראשונים שהוקמו מחוץ לחומות בסוף המאה ה־19. לדברי מנהל מחוז ירושלים במועצה לשימור אתרים, איציק שוויקי, "הבניין נמצא ברשימת המונומנטים בירושלים. אין למבנה תוספות בנייה, ואפשר להסב אותו למבנה מסחרי, ציבורי או בית מלון, בהתאם להנחיות ועדת השימור".
רמ"י: "סוגיית השיווק של הבניין המדובר נבחנת בימים אלה. טרם התקבלה ההכרעה אם לשווק אותו ובאיזו צורה".