1 צפייה בגלריה
אחד האתרים שעליהם דווח באתר | צילום מתוך 'קו החיים'
אחד האתרים שעליהם דווח באתר | צילום מתוך 'קו החיים'
אחד האתרים שעליהם דווח באתר | צילום מתוך 'קו החיים'
לפני מספר שבועות פירסם משרד העבודה והרווחה את דירוג הרשויות המקומיות בנוגע לליקויי בטיחות והרוגים בתאונות בנייה. ירושלים קטפה את המקום הראשון והלא מחמיא. במוסד לבטיחות ולגהות (מוס"ל) החליטו לקחת את העניינים לידיים ולא להסתמך רק על עבודת הרשויות והפקחים. האמצעי פשוט - לתת את הכוח לאזרחים. לשם כך הם הקימו אתר מיוחד שנקרא 'קו החיים', שבמסגרתו כל אזרח יכול להיכנס ולדווח על ליקוי או עבירת בנייה בעיר שלו, כולל כתובת מדויקת, הסבר ותמונה או סרטון. תושבי ירושלים, כך נראה, אימצו את האתר החדש בשתי ידיים. כך לדוגמה, ב־17 ביולי העלה אזרח סרטון ממלון שני ברחוב דרום שבמרכז העיר. "באתר קריסת פיגום ברגע זה, שולח סרטון", רשם. עוד באותו היום הועבר הדיווח למשרד העבודה והרווחה והוצא צו הפסקת עבודה על ידי המפקחת על הבטיחות במשרד. במקרה אחר, ב־23 ביולי, דיווח אזרח על אתר בנייה ברחוב אהליהב, שבו בונים על הגג ללא ציוד בטיחות ואף הוסיף תמונה. גם במקרה זה הוציאה המפקחת ממשרד העבודה צו הפסקת עבודה. ב־28 ביולי, סמוך לכיכר אלנבי, הבחין תושב בשני אתרים שבהם ליקויי בנייה, ורשם: "מסכנים את האנשים והעובדים". באותו היום הוצאו צווי הפסקת עבודה לשני האתרים.
יש דיווחים שעדיין נמצאים בבדיקה, כמו אזרח שהבחין בעובדי במה בכיכר ספרא ללא אמצעי בטיחות ועד פועלים שעובדים ללא קסדות. השבוע התקבל דיווח על אתר בנייה ברחוב אהליהב שבתוכו בור עמוק ללא גידור ואיטום. על פי הדיווח של המתלונן, במקום מסתובבים ילדים רבים. אך הבעיה היא שהאתר לא פעיל ולכן אי אפשר להוציא לו צו הפסקת עבודה. במוס"ל הגדילו ראש ופנו לאגף מהנדס העיר בעיריית ירושלים וביקשו לאטום את האתר. העירייה אכן נענתה וגידרה את האזור.
במוס"ל אומרים כי מטרת המוקד, הן בעברית והן בערבית, היא להגביר את המעורבות של כלל הציבור בישראל בהתמודדות עם תאונות העבודה בענף הבנייה. מדי שבוע מגיעים למוקד עשרות דיווחים מאזרחים. עד כה נסגרו באמצעות צווי בטיחות כ־40 אתרים, בעקבות דיווחי אזרחים ערניים.
"חרתנו על דגלנו להביא לשינוי מהותי בתרבות הבטיחות בעבודה", אומרת מנכ"לית המוסד לבטיחות וגהות, ד"ר אורנית רז. "לצד הפעילות שלנו להסברה, הדרכה ומניעת תאונות המכוונות לפועלים ולמעסיקים בתוך אתרי הבנייה, אנו שמים דגש גם על סביבת האתר, שמהווה לא פעם מלכודת מוות ומסכנת את הציבור ואת הילדים בפרט. אנו מודים לציבור אשר מבין את חשיבות הנושא ואת יכולתו להשפיע, וקוראים לכלל האוכלוסייה להמשיך לקחת חלק אקטיבי במיזם חשוב זה להצלת חיים".