כ-400 מתושבי שכונת רסקו בירושלים נערכים להגשת עתירה מנהלית כנגד יו"ר הוועדה המחוזית והוועדה המקומית ירושלים, הרשות לפיתוח ירושלים, המנהלת להתחדשות עירונית ועיריית ירושלים. העותרים טוענים לפגיעה צפויה באיכות החיים בשכונה בגלל אישור תכנית טשרנחובסקי-שמעוני, הכוללת מגדל בן 23 קומות ועוד 3 בניינים בני 10 קומות - ובסך הכל תוספת של 298 יחידות דיור, כ-430 כלי רכב ומנהרה שתחבר בין החניון לכביש השירות בהרצוג.
2 צפייה בגלריה
המתחם המיועד ברסקו
המתחם המיועד ברסקו
המתחם המיועד ברסקו
(צילום: פרטי)

לטענת העותרים מדובר בתוכנית פינוי-בינוי עצומת מימדים בלב הרחובות המקומיים, הצרים והחד-סטריים של שכונת רסקו. בנוסף, התכנית מהווה סטייה מהותית וקיצונית מהנחיות תכנית האב לשכונת רסקו ותכנית המתאר 'ירושלים 2000' ללא כל הנמקה סבירה.

"הכל נעשה בשושו"


"רחוב טשרניחובסקי מתחבר עם רחוב שמעוני ונהיה מאוד צר", הסבירה ל"מיינט ירושלים" תושבת השכונה, דורית פרי, מתכננת ערים ועובדת סוציאלית במקצועה. "יש הרבה בתי שיכונים ברחובות האלה ואנחנו בעד פינוי-בינוי. אבל גם לרסקו יש תוכנית אב, כמו לכל שכונה אחרת בעיר. שכונת רסקו נושקת לעיר ההיסטורית וכיוון שהיא בנויה על גבעת הוורדים היא צופה על עמק הצבאים ועל הגן הבוטני וגבעת מרדכי. יש פה טופוגרפיה מאוד משמעותית והוועדה המחוזית מבקשת לשמור את הגבעה הזו. בתוכנית האב אמרו עד 8 קומות, בפועל אושר 23 על הרחוב הכי צר בשכונה, פלוס 3 מבנים נוספים בני 10 קומות.

2 צפייה בגלריה
הפעילה ויויאן גורדון ודוכן ההסברה
הפעילה ויויאן גורדון ודוכן ההסברה
הפעילה ויויאן גורדון ודוכן ההסברה
(צילום: פרטי)

"התושבים המתוסכלים מרגישים שההחלטות שהתקבלו נעשו שלא בשיתוף איתם וגרוע מכך, לא בשקיפות מלאה. "יש בתוכנית המון פגמים ובדיונים של הוועדה המחוזית יש הרבה סתירות", טוענת פרי. "חלק מהדיונים לא פורסמו ואנחנו לא יודעים איך בכלל קיבלו את ההחלטות. יש פער בין חוות הדעת השמאית שלהם לבין מה שאנחנו הבאנו. "במשך שנים ביקשנו לראות את עבודת הפרויקטורים ואף פעם לא הראו לנו את החומר. אין לנו מושג על מה הוועדה נשענה בכלל כאשר היא אישרה את התוכנית הזו. דברים נעשו בשושו וזה לא תקין בכלל".

"סתימת פיות"


לדברי המתנגדים, הבניין הכי גבוה כיום בשכונה נמצא ברחוב שי עגנון וגובהו 15 קומות ואילו רסקו כולה כוללת 3,500 יחידות דיור, "לפי הצפי כמות התושבים תוכפל", הם טוענים, "אנחנו לא סבורים שיש מספיק תשתיות בשביל להכיל את הכל".
לטענתם, כשהציגו את הבעיות בהתנגדויות הם קיבלו תשובה אחת: 'הנושא נבדק עם עיריית ירושלים והכל בסדר'.
"על בסיס איזה נתונים בדקתם?", תוהה פרי. "זה לא אפשרי. 60 אחוז מהשיכונים פה הם בתהליכי פינוי-בינוי, אמרנו להם אנחנו בעד, אבל תעשו תוכנית מסודרת על כל השיכונים, אולי נוכל לייצר כאן מבני ציבור יותר מסודרים, שטחים ירוקים לטובת התושבים, נסתכל על זה מערכתי, לא כל בנין לחוד. מה שתוכנן עכשיו זה גן ילדים, בית כנסת, גן ילדים בית כנסת. איזה מן תכנון זה? זה לא תכנון נכון. גם יועצת התנועה של הפרויקטור אמרה שהמנהרה הזו לא תעבוד. אז על סמך מה אתם מקבלים החלטות?
"אנחנו בעד פינוי-בינוי ובעד התחדשות עירונית, אבל אנחנו מצפים לתוכניות מאוזנות ושקולות שמבטיחות שלנו חיים, יכולת תנועה, שטחים ירוקים, מבני ציבור", מוסיפה ויויאן גורדון, אחת התושבות שגרה בצמידות למתחם המדובר. "צריך בינוי שמותאם לרחובות הכי צרים בשכונה, כפי שנכתב בתוכנית האב".

קראו גם:

בינתיים קיבלו התושבים את תשובת עיריית ירושלים שדורשת להשית עליהם את הוצאות המשפט ושכר טרחת עורך הדין, "זו סתימת פיות", זועמת פרי. אנחנו נלך לדיון בעתירה המנהלית, אבל זו סתימת פיות".
מהעירייה נמסר: "שכונת רסקו מאפשרת ומציעה התחדשות עירונית לתושביה. במקרה שלפנינו מדובר על תכנית נקודתית לבניית מתחם גדול בדרך של התחדשות עירונית. לפני אישור התוכנית נבחנו מספר חלופות ולבסוף הועדפה תוכנית זו שכוללת בנייה גבוהה, בהתאם למדיניות העירייה.
"באשר למנהרה ברחוב שמעוני, המנהרה נועדה להקל על התנועה ברחוב זה ובמיוחד בכל הקשור לתנועה אשר מגיעה מרחוב הרצוג ויוצרת עומס רב בשכונה. לפני אישור התוכנית, הוועדה בחנה את ההתנגדויות לגופן, והשיבה להן בצורה מפורטת ומלאה. העירייה מכבדת את זכויות התושבים ובכלל זה פנייה לערכאות. ככל שיהיו כאלה, עיריית ירושלים תשיב להן לגופן, באופן מלא ומכבד".