הקורונה כבר מתחילה להצטייר כזיכרון רחוק עבור מרבית העסקים בירושלים. המרכזים המסחריים שוקקים והלקוחות שבו והחזירו את הצבע ללחיים של בעלי החנויות. אבל מסתבר שגם הרבה לאחר הפסקת תשלומי החל"ת לעובדים שנאלצו לשבת בבית, רבים מהם אינם ממהרים לשוב למקום עבודתם הקודם, בעיקר אלה שעבדו בעסקים קטנים. מה התוצאה? מחסור בעובדים המורגש כמעט בכל בית עסק: ברשתות השיווק ובמרכולים, בבתי הקפה ובמסעדות, בחנויות ההלבשה והרהיטים.
ההסברים לכך מגוונים: חלק עברו עבודות, חלק התרגלו להישאר בבית, ואחרים הסתפקו בעבודה חלקית ופתאום גילו שלא חייבים להיקרע ולעבוד לילות ומשמרות כפולות. כל זה יוצר בעיה לבעלי העסקים בדמות מחסור בידיים עובדות. אז מה עושים?
צ'ופרים רבותיי
במצב שנוצר, המאמץ לגייס כל עובד רב יותר, וכשהתחרות גדולה וההיצע קטן התנאים עולים ומשתפרים עד שבכמה מקומות ממש יצאו מהקופסה והחלו להעניק צ'ופרים לא רגילים כדי למשוך עובדים שיתמידו דווקא בעסק שלהם.
בסניף הירושלמי של רשת 'רהיטי קיבוץ השלושה' בתלפיות הכריזו כי יעניקו כורסת טלוויזיה במתנה לכל מי שימליץ על עובד שייקלט או ייתנו כורסה כזאת לעובד עצמו לאחר שהשלים חודשיים במשרה מלאה בעסק.
דוד אדרי, מבעלי הרשת: "פעם העובדים היו רודפים אחרינו. לצערנו עכשיו המצב בשוק בדיוק הפוך ובעלי העסקים רודפים אחרי העובדים. כשפרסמנו מודעה לפני הקורונה בכל מקום שהוא, ישר היו לנו יותר מ־20 פניות רציניות. היום זה לא קורה ויש תחרות קשה כי לכולם חסרים עובדים, אז בצעד לא שגרתי אנחנו מציעים כורסת טלוויזיה במתנה בשווי של 3,000 שקל.
"המשכורת אצלנו מורכבת מבסיס ועמלה על כל מכירה. מכאן שהמשכורת והתנאים טובים כי כל עסקת מכירה זה מינימום ממוצע של 5,000 שקל. מוכר סביר עושה כאן משכורת של 10 אלף שקל נטו. אבל אנחנו לא מחפשים מישהו סביר אלא תותח מכירות".
אפילו ב'רהיטי ויסמן' הוותיקה נתקלים בקשיים בגיוס עובדים רציניים ומהימנים. הבעלים אריה ויסמן שומר את קלפי ההטבות שהוא מציע קרוב לחזה. "במהלך שנות קיומנו נתקלנו בלא מעט אתגרים וקשיים ונתגבר גם על זה", הוא אומר,"אבל בהחלט יש בעיה כיום בכל הענפים בתעסוקה של עובדים וזה מחייב אותנו לחשוב בדרכים לא שגרתיות.
"אני לא רוצה לספר ולפרסם מה בדיוק וכמה אנחנו נותנים שלא יעתיקו המתחרים, אבל יש לנו בהחלט צ'ופרים ופינוקים לא שגרתיים למי שיגיע לעבוד כאן ויתמיד. כבר מהחודש הראשון של העסקה אנחנו מעניקים משהו בנוגע לחופשות ועוד כל מיני דברים שיראו וירגישו שאנחנו דואגים ואוהבים את העובדים שלנו".
גם בפיצריית 'קראפט', שפועלת בשוק כבר ארבע שנים, נתקעו עם מחסור בעובדים. המנהל והבעלים נכנס לעבוד גם במשמרות כפולות, ועם פתיחת הסניף השני לפני כחצי שנה ברחוב שלומציון הלחץ רק גובר.
בעלי הפיצרייה דוד קפלן: "מאוד קשה לגייס עובדים, וגם מי שכבר מתחיל עוזב די מהר ומעטים מתמידים. המחויבות היום מאוד נמוכה. מציעים לעובד שמתפקד ועושה את העבודה כמה שקלים יותר, והופ הוא מודיע לך למחרת שהוא עוזב למקום אחר כמעט באותו שכר.
"בשבוע שעבר ראיינתי מישהי ובסוף אמרתי שזה נראה לי מתאים ונקבע לה משמרת ניסיון. בתגובה היא ענתה לי שהיא מחכה לעוד ארבע תשובות ממקומות אחרים שהיא עמדה איתם בקשר לפניי ולפיהן היא תחליט איפה הכי משתלם לה לעבוד.
"מה שהצענו עכשיו זה לתת מגש פיצה משפחתי פעם בחודש במשך חצי שנה לכל מי שיישאר לעבוד כאן שלושה חודשים לפחות. הוא יכול לקחת לעצמו או להעביר למשפחה ולחברים שלו. פרסמנו את זה בפייסבוק, וזה בהחלט מעורר עניין ותופס את העין.
"אנחנו צריכים להעסיק היום כ־30 עובדים, כך שאנחנו במחסור חמור ואנחנו ממש נואשים ומחפשים בכל דרך למשוך עוד עובדים. אפילו הפסקנו עם המשלוחים לבד והתחברנו לוולט".
דוד קפלן, בעל פיצריית 'קראפט': "בשבוע שעבר ראיינתי מישהי, ובסוף אמרתי שזה נראה לי מתאים ונקבע לה משמרת ניסיון. בתגובה היא ענתה לי שהיא מחכה לעוד ארבע תשובות ממקומות אחרים שהיא עמדה איתם בקשר לפניי ולפיהן היא תחליט איפה הכי משתלם לה לעבוד".
גם במספרה ומכון היופי של בני הזוג הילה וליאור קקון אובדי עצות ומחפשים תקופה ארוכה בעלי מקצוע, ספרים ועובדים כללים שיצטרפו אליהם לעסק. מדובר במספרה ותיקה עם קהל לקוחות קבוע שפועלת כבר 20 שנה ברחבת רג'ואן ברחוב המלך ג'ורג' במרכז העיר. לאחרונה התרחב העסק ונוספו עמדות ומזה תקופה לא מצליחים לאייש את המקומות. הילה קקון: "אנחנו עסק קטן, כמו משפחה. בסך הכל יש שני עובדים נוסף לנו והם לא מעט שנים איתנו - אחד כבר עשר שנים והשנייה שלוש שנים. אנחנו מחפשים ספר מקצועי עם ניסיון ולקוחות שמחפש מקום להתפתח איתנו, וגם עובד או עובדת כללית לעזרה בחפיפות וצבע לשיער. חיפשנו ברשתות החברתיות אבל זה פחות טופס בענפים שלנו. אז החלטנו להציע למי שיימצא מתאים ויעבוד כאן מעל חודשיים חבילת מוצרי טיפוח לשיער בשווי של 500 שקל".
הנאמנות משתלמת
בכל סניפי רשת 'ארומה' חסרים עובדים. כך אומר השבוע בעלי הסניף הראשון של הרשת ברחוב הלל אבי אלמוג. הוא מסביר גם מה הערך המוסף בעבודה אצלו בקפה. "היום העובד מחפש שייכות מעבר לתנאים ולשכר", אומר אלמוג. "אנחנו משלמים משכורות מעל לשכר המינימום ובוודאי שהן יפות ביחס לרשתות קפה אחרות. גם אצלי בסניף אני משמש 'חצי פסיכולוג' וכל יום באים אלי עובדים ולקוחות עם כל מיני סיפורים ובקשות, ואני עוזר ככל האפשר.
"בגלל המחסור אנחנו מציעים מקום חניה במרכז העיר ליד העסק לכל עובד חדש שיתמיד אצלנו במשך שנה. חוץ מזה עובד שהתחיל אצלנו ובהמשך מעוניין לצאת ללימודים, נדאג לו למשרת סטודנט גמישה, ומי שיתחייב לתקופה ממושכת נוציא אותו על חשבוננו לקורסים בתחומי העסק: ניהול מטבח, בריסטה וכדומה".
גם ברשת המאפים 'מפגש השייח'' החליטו לטפח עובדים שיפגינו נאמנות. העבודה במפעל הייצור בסניף הראשי בתלפיות מוכרת כמועדפת לחיילים משוחררים, ואלה שמקבלים את המענק לאחר חצי שנת עבודה עוזבים ברובם לאחר מכן.
בעלי הרשת שי נאור: "חוץ מהמפעל בתלפיות קיימים עוד עשרה סניפים. יש קושי רב למצוא היום עובד טוב, התחלופה גדולה ואין לויאליות. לכן החלטנו שכל מי שיעבוד כאן תקופה של שנה וגם יתחייב להמשיך איתנו, נשלח אותו ללימודי ניהול, שיווק וכדומה ונדאג לקדם אותו. אנחנו רשת גדולה ומתפתחת ויש לנו הרבה מה להציע בתור קידום".
פרגון לחבר
בעוד הגדולים שבהם מציעים הטבות מפליגות, העסקים הקטנים גם דבקים בשיטות המסורתיות למשיכת עובדים, אם כי הם מציעים תגמולים צנועים יותר, כפי יכולתם.
במעדניית הגבינות, הסלטים והיין 'איבגי' במחנה יהודה הולכים על צ'יפור החבר שמביא חבר, ומציעים עכשיו סלסילת גבינות ומוצרי מעדנייה בשווי של 500 שקל למי שהמליץ על עובד שנקלט. סלסילה דומה תוענק לעובד החדש עצמו, וסלסילה שלישית תוענק לכל מי שהעובד או המגייס חפצים ביקרו. לא רחוק ממנו, בעלי מסעדות הרחוב האופנתיות בשוק 'חלאתי' ו'מאמא פרנה', בני הזוג תאיר גרתי ואמרי משה, התייאשו מלחפש עובדים דרך מודעות וקבוצות ברשתות החברתיות ועברו גם הם לשיטה הוותיקה. התגמול לכל עובד שמביא עובד נוסף - 500 שקל.
משה: "במצב שנוצר המון עסקים מחפשים עובדים, ובפייסבוק אתה 'נבלע' ואף אחד לא מגיע. השיטה הכי יעילה זה מהשטח דרך המלצה של מישהו שעובד אצלך, שאותו אתה מכיר ועליו אתה סומך. שניים מתוך 14 העובדים שלנו כבר זכו בבונוס ואנחנו מחפשים עוד".