בואו נודה על האמת – הרשויות המקומיות יציבות יותר מהממשלה וזוכות לאמון גבוה מהציבור. ברגעים הקריטיים של כל אחד מאיתנו כתושבים, כאשר אנו זקוקים לסיוע מיידי כמו בזמן הקורונה או במהלך המלחמה שאנחנו חווים כבר מעל שנה, הרשות המקומית מציעה פתרונות מהירים ויעילים, פעמים רבות לפני משרדי הממשלה.
כדי לשפר את היחסים בין הרשות המקומית לקהילה והפרט ולעורר את מעורבות הציבור בפעילות הרשות המקומית, יצרו בתנועת פנימה את מדד הדמוקרטיה המקומית.
רואים רחוק רואים שקוף
מדד הדמוקרטיה המקומית נועד לבחון את המידה שבה הרשות והקהילה פועלות יחד באופן דמוקרטי. הוא מורכב מפרמטרים שונים כמו איזונים ובלמים למשל – האם תהליכי העבודה בעירייה שקופים לציבור והאם קיימת אופוזיציה במועצת העיר. בנוסף, המדד כולל סקר מקיף החושף את עמדת תושבי העיר כלפי העירייה בתחומים שונים כמו מקצועיות, אמינות, יושרה ועוד.
בשלב הראשון המדד בחן 15 רשויות מקומיות ביניהן ירושלים, תל אביב, חיפה, בני ברק, חולון, מודיעין, רהט, אשדוד ועוד, כך שניתן להשוות בין ציוני הערים בפרמטרים שונים ולגלות איזו עיר קיבלה את הציון הגבוה ביותר במדד. בשלב הבא יבחן המדד רשויות שיש בהן מעל 40 אלף תושבים.
לרגל פרסום המדד, כינסנו חבורה של ירושלמים שמייצגים את מגוון האוכלוסייה בעיר כדי להציג בפניהם כמה נתונים מעניינים של ירושלים מתוך המדד ולשמוע מה דעתם.
בחרנו תמהיל שמייצג את העיר ירושלים על כל גווניה. בשולחן עגול, כינסנו את השף קונדיטור קרן קדוש מבעלי קפה קדוש, שף קונדיטור איציק קדוש מבעלי קפה קדוש, חנן בליטי איש עסקים מוביל, בעלי קומפלקס האירועים ג'מוס; מאיר מיכה בעלי מסעדת פינתי; מאור צדקיהו מבעלי מסעדת צדקיהו המיתולוגית; שושי ישעיהו פסיכולוגית; תמי כספי מנהלת חט"ב אורט מינקוף; איציק קורנפיין שוער עבר של בית"ר ירושלים; אלה לוטן סטודנטית ירושלמית מהאוניברסיטה העברית ואורית לסר מורה מהמגזר החרדי.
במהלך השיחה הצגנו למשתתפים נתונים מתוך המדד וביקשנו לשמוע מה דעתם.
הנתון הראשון שהוצג הוא שתושבי ירושלים נתנו לעירייה את הציון 42/100 בשיתוף הציבור בתהליכי תכנון ובנייה. על כך אמרה אורית לסר "אני מאוד מודאגת מהנושא של פינוי בינוי אצלנו בשכונה, יש לנו שכונה שהיא יחסית קטנה, את השטח שלה אי אפשר להרחיב" מהצד השני אמרה תמי כספי "המון פעמים התעקשו כדי לשתף אותי בבניית הקו הסגול שיבנה כנראה בחורף הקרוב".
נתון נוסף שהוצג לירושלים הוא ש40% מהירושלמים העידו שנאלצו להפעיל קשרים אישיים כדי לקבל מענה מעיריית ירושלים. על כך אמרה אלה לוטן : "לא כולם מסוגלים למשוך בחוטים ולא כולם מסוגלים להגיע לאיפה שאנשים אחרים יכולים" קרן קדוש אמרה מהצד השני "בסוף כולם מכירים את כולם ולכולם יש קשרים אישיים בעירייה".
בהתייחס לעובדה שירושלים קיבלה את הציון הגבוה ביותר במדד בנוכחות חברי המועצה בישיבות מועצה אמר מאור צדקיהו "אני יכול להגיד שמבחינת המענה בשנים האחרונות עם ראש העיר שלנו, אז כן יש מגמה של לעזור לבעלי עסקים, במיוחד גם לאור התקופות שאנחנו נקלעים אליהן כמו קורונה ואחרי זה מלחמה".
אדיר שוורץ, סגן ראש עיריית ירושלים ויו"ר תנועת התעוררות, התייחס לנתונים של ירושלים במדד הדמוקרטיה המקומית ואמר: "בירושלים יש שילוב ייחודי של אוכלוסיות שונות בתכלית שנפגשות בעיר אחת וכולן צריכות לקבל את השירות הטוב ביותר שהשלטון המקומי יכול להציע. בימים אלו אנחנו לומדים את ממצאי המחקר של העיר במסגרת מדד הדמוקרטיה המקומית של "פנימה" כדי להשתפר ולעבוד לפי פרמטרים שיבטיחו שנוכל להיות כתובת מקצועית ויעילה לכל תושב ותושבת בירושלים. השאיפה שלי היא להגביר את המעורבות של התושבים בעשייה העירונית. אני מאמין בצורך לחזק את עצמאותה של הרשות המקומית כדי שנוכל להעניק לתושבים שלנו שירות מותאם ומדויק במגוון תחומים".
רוצים לצפות בנתונים נוספים על ירושלים ועל הערים האחרות, ולגלות מה חושבים הירושלמים על הדמוקרטיה בעיר? היכנסו לאתר המדד - לחצו כאן.
בשיתוף תנועת "פנימה"
פורסם לראשונה: 10:12, 15.12.24