בשבוע הבא צפוי להתקיים טקס הנחת אבן פינה למתחם המכללות הצבאיות בשכונת עין כרם. מטה מאבק של תושבי השכונה, שהוקם לאחר ששמע במקרה על תכנית העירייה והצבא, מאיים בהפגנה המונית במקום ולפוצץ את הטקס אם לא ישקלו חלופות בניה.
במשך חודשים ארוכים מדברים בעירייה ובמערכת הצבאית על העתקת מתחם המכללות הצבאיות מגלילות לירושלים, מתוך רצון לקיים שיתוף פעולה הדוק עם האוניברסיטה העברית. בעבר עלה שמו של יער ציפורי כמקום ריאלי להקמת הקמפוס הצבאי, אך התנגדויות התושבים הורידו אותו מהפרק. כעת עם זכיית משרד אדריכלים במרכז להקמת המתחם, גילו תושבי עין כרם כי ביתם וחצרם האחורית נבחרו לארח את עשרות הדונמים בהם תבנה המכללה.
במכתב ששלחו השבוע אנשי מטה המאבק, באמצעות עורך דינם יוסי חביליו, הם מפרטים כיצד כל הליך בחירת היעד וקיומה של התחרות בין האדריכלים נעשו ללא שיתוף התושבים או המנהל הקהילתי אשר מתנגדים נחרצות לתכנית החדשה. "התכנית למיקום מכללות צה"ל בעין כרם הינה טעות פטאלית שרב נזקה מתועלתה ושמימושה יהיה בגדר בכיה לדורות", כך נכתב.
מטה המאבק מדגיש כי הוא אינו מתנגד כלל להעתקת המכללות לירושלים, ואף מציע חלופות שלטענתו יהיו הגיוניות יותר כגון קמפוס בצלאל שגם עומד בפני פינוי עם העברתו למשכנו החדש במרכז העיר וגם סמוך לאוניברסיטה העברית.
התושבים טוענים כי יש לגנוז את התכנית מאחר וישנה סכנה כי אופיה של השכונה כנכס ארכיאולוגי, היסטורי ותרבותי המהווה נוף לאומי ובין לאומי, ישתנה ויפגע קשות. בין אם יוחלט לבנות בכפר עין כרם שהינו אתר מורשת היסטורי שעתיד להיות מוכר גם על ידי ארגון אונסק"ו ובין אם תבנה המכללה בגבעת הטרסות הסמוכה, אתר ארכיאולוגי בו מתקנים חקלאיים מתקופת בית ראשון.
מטה המאבק מתייחס גם לאיכות חיי התושבים בשכונה שתיפגע קשות מאתר בנייה מאסיבי שכזה למשך תקופה בלתי מוגבלת, שכן האזור גם ככה בעייתי מבחינה תעבורתית וסובל מפקקים חמורים במשך שעות רבות מידי יום.
יו"ר מטה המאבק וחבר הנהלת מנהל קהילתי יובלים, רועי שר מסר: "אנו רואים בחומרה את התנהלותה של עיריית ירושלים, שפעלה במחשכים מתוך כוונה להציג למערכת הביטחון וצה"ל מצג שווא, הכולל חלופה לא בשלה הפוגעת בערכי טבע ונוף נדירים שאינה מיועדת סטטוטורית להקמת בסיס צבאי בדמות מכללות צבאיות".
תגובת העירייה: "לאחר עבודה מעמיקה ובחינה של מספר מיקומים גאוגרפיים אותרה חטיבת קרקע זו ונמצאה כחלופה המיטבית ביותר בשל יתרונותיה הרבים: השטח מיועד לפיתוח עירוני ולא לשימור. על השטח המוצע חלה כיום תכנית (תב"ע) תקפה להקמת מבנה ציבור בהיקף של כ-25 אלף מ"ר (תכנית 6692).
"המגרש בעל נגישות תחבורתית גבוהה וממוקם על ציר הקו האדום של הרכבת הקלה (הארכת הקו המתבצעת בימים אלה). האתר קרוב לקמפוס האוניברסיטה העברית בגבעת רם – נתון בעל חשיבות בשל תכניות הלימודים במכללות. מיקום האתר מאפשר גישה נוחה לבאים מחוץ לעיר. מכללות צה"ל יהוו עוגן ציבורי משמעותי עבור השכונות הסובבות, קריית היובל וקריית מנחם.
"בימים אלה החל משרד הביטחון לקדם תב"ע לאתר זה לצורך התאמתו לבינוי המכללות. העירייה והרשות לפיתוח ירושלים מנהלות את תהליך התכנון ויפעלו על מנת לוודא כי ערכי הטבע והסביבה יישמרו ככל הניתן במהלך התכנון והביצוע".