מירושלים לאומן למרות המלחמה: אף שראש הממשלה בנימין נתניהו הזהיר השבוע מפני נסיעה לאוקראינה, נחמן זוננשיין ועוד רבים מחסידי ברסלב לא התכוונו השבוע לוותר על תפילות ראש השנה באומן.
זוננשיין (37) טס כמעט מדי שנה להתפלל על ציונו של רבי נחמן מברסלב, מאז היה בן 4 וחצי. "מהרגע שאתה נכנס לשדה התעופה, עם כל המזוודות, כל הגוף שלך נרגע, אתה נכנס לטרנס. אף אחד לא יכול להסביר את זה", אמר השבוע ל-mynet ו"ידיעות ירושלים". "בחזור אתה כבר מתחיל להרגיש עצבים ונרווים".
"מצפים כל השנה"
זוננשיין יודע מה זה 'נרווים' - בגיל צעיר הוא הקים חברת פרסום שכשלה, הסתבך עם חובות לשוק האפור, חזר בשאלה ואף שקל לשלוח יד בנפשו. רגע לפני הוא הבין שכל אחד צריך לעבור מסע בחייו. הוא חזר בתשובה, נישא בשנית וגם הוציא שירים. יש לו 5 ילדים, שניים מנישואיו הקודמים ו־3 מנישואיו הנוכחיים לאורית. כיום הוא מופיע עם מופע המשלב את סיפורו האישי, יצירות שלו וגם שירים מוכרים.
על השאלה אם הוא אינו חושש מפני הנסיעה לאומן, השיב: "כשיש טילים בשדרות את מרגישה את הפחד? זה לא אזור המלחמה. את מסתובבת ברחובות אוקראינה ואת לא מרגישה מלחמה. חוץ מגנרטורים בלילה וקצת דכדוך מאנשים, החיים ממשיכים כרגיל.
"בזמן הקורונה אנשים עלו על סירות וחצו את הגבול דרך הנהר. רבי נחמן הבטיח שכל מי שמגיע אליו, הוא יתקן לו את הנשמה, ושכל מי שיגיע אליו יהיה שמח כל השנה. אז נגיע לשם בכל כלי אפשרי. יהודי של ברסלב חושב לאורך כל השנה איך הוא יגיע לאומן בראש השנה".
איך אשתך מרגישה עם זה? "אשתי רגילה כבר. בברסלב הנשים גם נהנות מזה. הן נפגשות כל החברות ביחד, הולכות לבית מלון ונהנות בלי הגברים על הראש".
אורית זוננשיין, האישה שאיתו, מאשרת את הדברים. היא עצמה היתה באומן לפני כ־10 שנים, בט"ו באב, יחד עם קבוצה של נשים. "זו חוויה רוחנית שאין לתאר אותה במילים. צריך להרגיש אותה ולחוות אותה".
על הכמיהה של בעלה לתפילות ראש השנה באומן היא אומרת: "זו חוויה רוחנית שגדלנו עליה, וזה משהו שאי אפשר לפספס. אנחנו מצפים לזה כל השנה וזה מאוד כיפי. כל הגברים טסים, והנשים מתאחדות עם האחיות, המשפחה והילדים - וזו חוויה נהדרת ושונה. היום הזה הוא יום מאוד גדול וקדוש, יום הדין. זה יום של תפילות, בעיקר לגברים".
מפחיד אותך שהוא יטוס השנה? "יש לי חששות, אבל אני מבינה שזה באזורים שונים, לא היכן שהם יהיו".
תעדיפי שהוא יישאר בבית? "לא. אני יודעת שזו חוויה רוחנית והם חוזרים כל כך באורות, באושר עילאי".
מי שמכיר היטב את המאמצים שמאחורי הטסת חסידי ברסלב לאומן, הוא סוכן הנסיעות רפאל טובול מ'אומן אקספרס'. הוא נשוי ואב ל־5, ובמשך שנים המשפחה גרה באומן. אבל בעקבות המלחמה הם עברו לבריטניה, ומשם הוא מנהל את מבצע ההטסה. לדבריו, לפני הקורונה והמלחמה עם רוסיה בכל ראש השנה היו טסים 60-50 אלף איש לאוקראינה. "השנה נרשמה ירידה, אך עדיין יש תנועה ערה של קבוצות מתפללים ויחידים גם בעיצומה של המלחמה וגם בכל ימות השנה".
מתברר שבעבר הדרך לאומן עברה בנמל התעופה של קייב או אודסה, מרחק של מספר שעות נסיעה ברכב מ'ציון' קברו של רבי נחמן. כעת ניתן להגיע לאוקראינה רק בדרך היבשה. צריך לנחות במדינה שכנה, להגיע לגבול עם אוקראינה ברכב ומשם להמשיך אל אומן.
לכמה אנשים אתם מצפים עכשיו? "על פי הצפי, גם השנה יגיעו לראש השנה יותר מ־20 אלף מתפללים. רובם יגיעו דרך מולדובה, והשאר יגיעו מפולין וממדינות נוספות הגובלות באוקראינה".
יצוין כי למרות אזהרות ראש הממשלה והתרעה שפרסם משרד החוץ מפני נסיעה לאוקראינה ובה נקראים ישראלים לעזוב את המדינה, על פי אתר 'המטה לביטחון לאומי', רמת הסיכון של אוקראינה היא "ללא אזהרה (רמה 1)". המטה רק הנפיק התראה כללית: "מומלץ לנקוט אמצעי זהירות רגילים".
פורסם לראשונה: 08:46, 15.09.23