במשכן הכנסת הראשונה, בבית פרומין ברחוב המלך ג'ורג', מקימים את מוזיאון הכנסת. מדובר במבנה לשימור מלא, כשתוכנית השחזור של הכנסת, שאושרה בוועדה המחוזית, כוללת תנאים קפדניים לשימור המבנה הן מבחוץ והן מבפנים. אולם ל-mynet ו"ידיעות ירושלים" נודע כי במבנה התבצעו חריגות מתוכנית השימור ללא היתר. בין השאר נהרסו מספר קירות שהיו חלק ממבנה הכנסת הראשונה ונועדו לשימור.
גבס במקום בלוקים
אומנם הכוונה המקורית היתה לשחזר את הקירות ולהקימם מחדש, אולם לאחר שנהרסו כבר, בהתערבות מנכ"ל הכנסת, ניצב בדימוס משה צ'יקו אדרי, הוחלט כי הקירות ישוחזרו רק בחלקם, ואילו במקום החצי העליון של הקיר יוקמו קירות מזכוכית. עוד נקבע כי השחזור לא יהיה מהחומר המקורי של הקירות, קרי בלוקים, אלא מקירות גבס, אף זאת בניגוד להליכי השימור המחייבים שחזור מהחומר המקורי בלבד.
מנכ"ל הכנסת אף פנה בנושא לעיריית ירושלים כדי לקבל בדיעבד את אישורה לשינויים שבוצעו, ואלה אכן אושרו בסופו של דבר כפשרה, אף שהדבר בכלל לא נמצא בסמכות העירייה אלא בסמכות הוועדה המחוזית, שאישרה את התוכנית ונתנה לה תוקף במקור.
לחזור לציבור
האפשרות היחידה להסדיר בדיעבד את העבירות היא להגיש תוכנית חדשה של שינוי תב"ע לוועדה המחוזית ולעבור הליך מחודש של הפקדה להתנגדויות הציבור. זאת אם וכאשר הוועדה המחוזית תיתן את הסכמתה לשינויים שבוצעו בפועל ללא ידיעתה וללא הסכמתה. מדובר בהליך מורכב שייקח זמן רב ועלול גם לעכב את המשך הבנייה במקום.
גורמי תכנון מתחו השבוע ביקורת קשה על התנהלות הכנסת ואמרו ל-mynet ו"ידיעות ירושלים" כי דווקא הגוף המחוקק הוא הראשון שצריך להקפיד על קיום החוקים ככתבם וכלשונם. מבדיקה שערכנו עולה כי הריסת הקירות לשימור לא היתה החריגה היחידה מתוכנית שימור הבניין. גם המרצפות המקוריות של מליאת הכנסת, שהיו אמורות להיות חלק מהשחזור, פורקו בצורה לא תקנית ונשברו בחלקן, וחלק אחר נעלם עם הזמן, כך שמרבית הרצפה תהיה ממרצפות חדשות לגמרי. דלתות העץ המקוריות, שדווקא נשמרו, וגם הידיות המקוריות, שנמצאו, לא יוכלו לשוב למקומן המקורי והטבעי עקב השינוי שבוצע בקירות, כך שאלמנטים לא מעטים ממשכן הכנסת המקורי לא ישולבו במבנה המחודש.
עוד בחדשות:
מהכנסת נמסר: "פרויקט מוזיאון הכנסת מבוצע בהתאם להנחיות אדריכל השימור המלווה את הפרויקט ובהתאם להוראות הדין. כלל ההתאמות הנעשות לצורכי בניית המוזיאון, ובכלל זה בתחומי הנגישות והבטיחות, נעשות בהתאם לאישור הגורמים המוסמכים בעיריית ירושלים וברשויות הרלוונטיות".
מהעירייה נמסר: "בעת שדרוג מבנה בית פרומין לצערנו בוצע פירוק של אלמנטים שימוריים על ידי הקבלן, בניגוד להוראות השימור כפי שאושרו בתוכנית. משנודע הדבר לעירייה נדרש היזם לבצע שחזור של האלמנטים בהתאם לתוכנית השימור, תחת הקלות מסוימות שאושרו לו. עיריית ירושלים תמשיך להקפיד על שימור המבנים ההיסטוריים בירושלים לצד המשך פיתוחה של העיר".
אדריכל השימור, גיורא סולר שמונה לפקח על העבודות לשימור בניין הכנסת הראשונה ברחוב המלך ג'ורג' והפיכתו למוזיאון יוצא נגד הפעולות שבוצעו בבניין: "העובדות נכונות - קירות שהיו צריכים להישמר, על פי היתר בניה, חוק ותכניות שימור, נהרסו. נכון, מנכ"ל הכנסת לא רצה אותם. נכון, העירייה אשרה את ההריסה, תוך תיקון קל וחסר משמעות. מה הפתיע אותי? התגובה השקרית של הכנסת. העבודה לא נעשתה בהתאם להנחיות אדריכל השימור, אלא בניגוד לדעתו. בודאי שלא נעשתה על פי דין, שהרי היא נוגדת את היתר הבניה. גם תגובת הערייה איננה נכונה. ה'הקלות המסויימות' אותן אישרה העירייה, גם כן שלא על פי היתר הבניה, אינן של שחזור של מה שנהרס שלא כדין, אלא שחזור חלקי ביותר ולא נכון מקצועית. מה שהיה מחוייב לעשות הוא להגיש בקשה מתוקנת להיתר בניה וכמוהן, לשמר את המבנה החשוב הזה, כפי שגם נדרש ב'חוק בית פרומין"'.