פרויקט ירושלמי חדש בשם ׳תושיה׳ יסייע לבני משפחתם של הלומי הקרב בין היתר ממלחמת "חרבות ברזל". הפרויקט, שהוקם על ידי האגודה לבריאות הציבור, מלווה את הוריו של הלום הקרב, אשתו וילדיו, דרך עבודה חווייתית ומעצימה בקבוצות מיוחדות המודרכות על ידי בעלי מקצוע.
מי שראתה בטיפול בבני המשפחה חשיבות מרובה ויזמה את התוכנית, היא מקדמת בריאות ארצית ומנהלת אגף לפיתוח משאבים באגודה לבריאות הציבור, מרינה מאיר, העובדת באגודה כמעט 18 שנה. "לאגודה יש ניסיון מאוד רחב בעבודה עם נכי צה"ל", סיפרה מאיר ל"מיינט ירושלים". "יש לנו מאות משפחות שאנחנו נותנים להם ליווי בכל הארץ. הניסיון העשיר הזה הוא תשתית של יוזמה לפרויקט תושיה.
"ראיתי שמשרד הביטחון נותן יותר מענים להלומים עצמם, וחשבתי שיש צורך עצום לתמוך במי שתומך בהם ומי שנפגע במעגל הראשון וזה ההורים שלהם אם הם צעירים ונמצאים בבית, או בנות הזוג שלהם והילדים אם הם נשואים. בנינו מערך של קבוצות של העצמה וחוסן".
מעגלי תמיכה לילדים
במסגרת הפיילוט הוקמו שלוש קבוצות למען משפחות הלומי הקרב; קבוצה של בנות זוג שם משתתפות בנות זוג של הלומי קרב מהמלחמה האחרונה וממלחמות קודמות; קבוצה של ילדים בני 10-14, שכבר יכולים להביע עצמם לבד; וקבוצה של הורים של הלומי קרב, חלקם הורים של ילדים נשואים וחלקם הורים לילדים שגרים בבית.
"הקבוצות נפגשות למשך שעתיים פעם בשבוע ולכל מפגש יש נושא", מפרטת מאיר. "הנושא יכול להיות התפקידים שאנחנו ממלאים מול הלום קרב, רגשות אשם, ועוד. לכל קבוצה יש נושא לשיח להנחיה קבוצתית ובשעה השנייה אנחנו מציעים תוכנית חווייתית: למשל פסיכודרמה ונגרות. אנחנו רוצים שהם יצאו מהקבוצה עם תחושה שיש להם מערך של תמיכה שיכול להימשך גם אחרי שעות המפגש.
"בקבוצה של ההורים הם העלו צורך לדבר עם הלום קרב ולשמוע על ההתמו־ דדות שלו. גייסתי הלום שהיה מוכן לדבר והוא אמר שגם אמא שלו מוכנה לדבר".
לדברי מאיר, הם הופתעו מכך שלמרות ההכרה לנושא הלם קרב עדיין ישנה תחו־ שת בושה בציבור. "העוצמות של חוסר האונים הפתיעו אותנו, הבושה שעדיין קיימת. אני מרגישה נסערת ממה שאנשים נושאים בקרבם וכמה חשוב לאפשר להם לדבר על זה ולהשתחרר מזה, שלא לדבר על ילדים שמרגישים אשמים שאבא התפרץ, וזה יכול להיות על כל דבר טריקת מקרר או שיעורי בית או משהו שאמרתי או לא אמרתי. יש פה געגוע לאבא שהיה או לאבא שהייתי רוצה שיהיה. ילדים בני 10 דנים במה קשה יותר: לאבד את אבא שהיה הבריא לפני הפציעה, או להיוולד לאבא שהוא הלום קרב".
למנוע את הטראומה
4,000 הלומי קרב הצטרפו מאז תחילת המלחמה, כך לפי ארגון נכי צה״ל, שליש מתוך 12,000 פצועים. פרויקט ׳תושיה׳ החל לפני עשרה שבועות ויסתיים בעוד 5 שבועות. 15 משתתפים מגיעים באופן קבוע ונוספים מגיעים כשהם יכולים, מה שמתאפשר מכיוון שלכל מפגש יש נושא משלו.
קראו גם:
"אנחנו רוצים למנוע את העברת הטראומה לדור השני, אנחנו חושבים שזו תוכנית חובה", מבקשת מאיר. "הצלחנו לגייס תרומה מקרן ירושלים ואנחנו מקווים שהקרן תמשיך לתמוך בפרויקט ומקווים שהוא יועתק לכל הארץ. אנחנו לא רוצים לגדל ילדים אשמים, מכווצים, חוסר אונים, עם בעיה בתקשורת וחרדה. גם ההורים בחרדות: מה יהיה עם הילד, האם הוא יתחתן, איך הוא יתפרנס, האם אשתו תעזוב אותו... זה מתח עצום שהמשפחות נושאים יומם וליל וחגים ושבתות. האבא לא יוצא מהמיטה, צריך ללכת על קצות האצבעות, זו תחושה של חוסר אונים ושם אנחנו רוצים להיות. לתת להם את הכוח ואת החוסן, שלא ירגישו אשמים. הם לא".