הוועדה לביקורת המדינה התכנסה ביום שני בכנסת כדי לדון באפליה על רקע עדתי שקיימת בירושלים. הדיון בוועדה נקבע ביוזמת ח"כ מאיר כהן (יש עתיד), בעקבות תביעה ייצוגית נגד עיריית ירושלים שהעלתה חשדות למערכת סיווג תלמידות על פי מוצאן העדתי, בסמינרים החרדיים לבנות.
2 צפייה בגלריה
תלמידות בכניסה לבית יעקב (למצולמות אין קשר לידיעה)
תלמידות בכניסה לבית יעקב (למצולמות אין קשר לידיעה)
תלמידות בכניסה לבית יעקב (למצולמות אין קשר לידיעה)
(צילום: יצחק טסלר)

ח"כ כהן אמר בדיון: "התביעה חושפת קובץ אקסל של עיריית ירושלים, שמראה כיצד מתבצע סיווג עדתי שיטתי של תלמידות לסמינרים חרדיים. מדובר בעוול חברתי שעלינו לפעול בכל הכוח למגרו. בחסות משרד החינוך - אי קבלת תלמידים מזרחיים ממשיך במאה ה-21 במדינת ישראל הדמוקרטית".
ראוי להדגיש כי לטענת התביעה, בעירייה לא רק ביצעו תיעוד שמבחין בין תלמידות ממוצא אשכנזי לבנות עדות המזרח, הם גם רשמו הערות שחלקן מעליבות כמו למשל "אמא גרושה שלוש פעמים", "חצי חצי – מאוד קטנה בגוף ולא מאוד חזקה (מבינה דתית, י"ט)", "אמרו רק אם יביאו א. (אשכנזיות, י"ט) טובות יקבלו אותן".
עו"ד לירון בנית ששון, ממשרד המשפטים, הודיעה לוועדה כי הם עודכנו על מסמך האקסל רק לאחר הפרסום בתקשורת וכבר ביקשו הבהרות ממשרד החינוך ועיריית ירושלים בנוגע לטענות שעלו.
יאיר אייפרמן, מנהל אגף חינוך חרדי בעיריית ירושלים, הכחיש שיש אפליה מכוונת ואמר: "עיריית ירושלים משקיעה רבות במציאת פתרונות לכל התלמידות, ואנו דואגים לשבצן במוסדות המתאימים. העובדת המעורבת במעשים הללו ננזפה, ואנו פועלים למנוע הישנות מקרים כאלה".
חיים הלפרין, פרויקטור מחוז חרדי במשרד החינוך, ציין כי הליך שיבוץ התלמידות הוא באחריות הרשות המקומית, אך הדגיש "המשרד מתערב במקרים בהם יש חריגה מהנהלים, ואנו מוודאים שכל תלמידה משובצת במוסד המתאים לה".
יואב ללום, מנכ"ל עמותת נוער כהלכה, שהגיש את הבקשה לתביעה, אמר: "הבעיה אינה מוגבלת לירושלים בלבד. קיימת אפליה עדתית ברשויות נוספות, והמדינה צריכה לקחת אחריות מלאה כדי למנוע את ההמשכיות של התופעה".

2 צפייה בגלריה
עו"ד יואב ללום
עו"ד יואב ללום
עו"ד יואב ללום
(צילום: ישראל ביטון)

יעל כהן, אם לתלמידה, הטיחה בח"כים: "בתי, תלמידה מצטיינת, נותרה ללא שיבוץ. היא תלך לסמינר מסוים ובתמורה הסמינר יקבל עוד חמש בנות נוספות. בתי סירבה ללכת לסמינר זה. הסמינרים הספרדים הם קטנים וחדשים. חיזוק סמינר נעשה באמצעות הרמה הלימודית ולא באמצעות שיבוץ תלמידות חזקות. הסמינר שדרש לקבל תלמידות נוספות בתמורה לשיבוץ הבת שלי הוא חלק מהבעיה. עלינו לפעול למען חינוך שוויוני לכל תלמידה".
יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי, חתם את המפגש ואמר: "הדיון הזה נולד מתוך הצורך לבחון באופן מעמיק את טענות האפליה שפורסמו. יש לנו אחריות לוודא שכל תלמידה בישראל מקבלת שוויון הזדמנויות, ללא קשר למוצאה העדתי. הבקשה לא קשורה לפוליטיקה. אסור שגם הבית הזה יבליג על אפליה עדתית במוסדות חינוך – זהו עוול חברתי שאסור להסתיר".

קראו גם:

יצוין, כי הוועדה היתה אמורה לבקש חוות דעת של מבקר המדינה על פיקוח על הליך שיבוץ תלמידות במגזר החרדי. לוי הבהיר בדיון כי ההצבעה על הבקשה נדחית בשבוע, לבקשת חברי הכנסת מסיעת הליכוד, שאמרו כי הם אמנם מחויבים במשמעת קואליציונית, אך רוצים ללמוד את הנושא עד לשבוע הבא ולהגיע להסכמות בנוגע לביצוע בירור בנושא.

"מכסות" התלמידות הספרדיות בסמינרים*


19.5% - סמינר דרכי רחל ("הסניף")
16.7% - מכון בית יעקב למורות
25.1% - מרכז בית יעקב ("החדש")

*מתוך בקשת התביעה