״לא תעמוד על דם רעך״: כ-60 תלמידות תיכון הרטמן ערכו הבוקר (רביעי) טקס זיכרון לפועל הבניין יוסף מרעי טרדה, תושב חברון, שנהרג ביום שני באתר בניה בו עבד ברחוב הל״ה בשכונת קטמון. המוסד החינוכי נמצא בסמוך לאתר הבניה וביום שבו נהרג, התלמידות ראו את המתרחש סביב מותו של הפועל, והיו חשופות לנעשה.
עמותת "כולנא ירושלים" היא זו שיזמה את עריכת הטקס, יחד עם כיתות י ו- י"א ממדרשיית הרטמן, שם קיימו אף שיעור בנושא של בטיחות באתרי בנייה. "התורה מלמדת אותנו בספר ויקרא, את הערך החשוב 'לא תעמוד על דם רעך' ומצווה אותנו לא להתעלם כאשר אדם נתון במצב של סכנת חיים. לכן בעקבות אירוע מצער זה הרגשנו שאנחנו צריכות לעצור את שגרת הלימודים שלנו ולבדוק מה ניתן לעשות כדי למנוע את האסון הבא״, אמרה ל-mynet מחנכת כיתה י'1, שלומית סילבר שכ-30 מבנות כיתתה הגיעו ללמוד באתר הבנייה.
ביום שלישי סמוך לשעה 15:33 התקבלה הודעה במד"א כי מרעי טרדה מחברון נפגע מחפץ כבד באתר בנייה בשכונת קטמון בעיר, כוחות ההצלה הגיעו למקום ונאלצו לקבוע את מותו.
הבוקר כאמור, הגיעו עשרות תושבים, תלמידים ופעילים בעמותת כולנו לטקס לזכרו, שנפתח בדקת דומייה, והדלקת נרות לזכרו. למקום הגיע הפעילה החברתית חלי טביב ברקת ובתו של חיים טביבי ז"ל שנהרג בתאונת מנוף לפני 30 שנה. היא ששוחחה עם התלמידות וסיפרה את סיפורה האישי. רבת קהילת ציון, תמר אלעד, אמרה שזה הטקס הזה הוא בית ספר להיהדות של החיים.
"אנחנו לא יכולים לשתוק ולעבור לסדר היום מדובר במוות מיותר של פועל, שרק הגיע להתפרנס", אמר מנכ"ל עמותת "כולנא ירושלים", דרור עמדי. "זה המינימום שניתן לעשות מבחינה אנושית. אנחנו גם מקווים שהמחאה הזאת תגיע למקבלי ההחלטות כי יש כיצד לפעול על מנת למנוע הישנות המקרים. חלק גדול מהבעיה אנחנו מרגישים שלאף אחד לא אכפת וכל הרוג הוא עוד מספר".
"ואם התורה מלמדת אותנו משהו זה 'לא תעמוד על דם רעך' הרגשנו שאנחנו צריכות ללמוד דרך התורה לעצור ולבדוק האם ניתן למנוע את האסון הבא״, הוסיפה סילבר. "אני גם מורה לתנ"ך ואנו לפני מבחן בגדול בתנ"ך וביטלנו שיעור לפני בגרות וזה לא מובן מאליו״.
״הרגשנו שלא יכולים ללמוד תורה שדבר כזה קורה. אנחנו רוצים שימנעו את האסון הבא דרך זה שיפקחו את העיניים ושהן רואות שליד הבית שלהם יש אתר בנייה שאנשים עובדים ללא אמצעי בטיחות אז ידווחו את זה ל'קו לחיים'. כששוחחנו על הנושא התלמידות מאוד רצו לקרוא תפילה במקום, ולשמוע מהעובדים במקום ומעמותת כולנא שהגיע למחות ולשוחח כדי שיחשבו יחד איך לעשות את השינוי ולמנוע את האסון הבא. מדובר בתחילתו של תהליך ארוך שאנחנו שואפים לעשות בו אתה שינוי".
גם המורה למחשבת ישראל בכיתה י"א, מירב מדינה קרניאל הגיעה למחאה עם כ- 30 תלמידות אמרה: "היה לנו חשוב מאוד להראות נוכחות של אזרחים ואזרחיות שחיות ולומדות בשכונה, ומתחת לאף שלנו מתרחש אסון שניתן היה למנוע אותו. אני כמורה למחשבת ישראל הרגשתי שאני לא יכולה ללמד את הטקסטים הלימודיים בכיתה סגורה בחז"ל מחייבים לעמוד מול אדם לדאוג לו לקחת אחריות ובטח שזה אנשים שבונים את הבתים ואין מי שיקח אחריות על החיים שלהם. התלמידות מאוד מעורבות הגיעו בשמונה בבוקר עמדנו התפללנו תפילת שחרית והן לבשו את הווסתים של עמותת 'כולנא ירושלים".
פורסם לראשונה: 12:19, 18.01.23