1 צפייה בגלריה
מפגע זבל בקטמון הישנה. גם בזה צריך לטפל | צילום: אפרת גבעתי
מפגע זבל בקטמון הישנה. גם בזה צריך לטפל | צילום: אפרת גבעתי
מפגע זבל בקטמון הישנה. גם בזה צריך לטפל | צילום: אפרת גבעתי
מה לא עושים בשביל להפוך את ירושלים לנקייה יותר: אחרי אינספור מבצעי ניקיון ופעילויות שונות, השבוע יצאה לדרך פעילות אינטראקטיבית ומאתגרת במיוחד - בני נוער והוריהם יצאו יחד לניווט משותף בשכונת קטמון הישנה. וכך, באווירה חווייתית, השתתפו הקבוצות בתחרויות שטח, שהמשותף לכולן: חינוך לניקיון ושיפור פני הסביבה.
ההזנקה החלה במרכז הקהילתי קטמון. המשימה: ניווט הזבל השכונתי הראשון בעיר. מדובר במיזם בחסות המינהל הקהילתי גינות העיר ובתמיכת עיריית ירושלים. "אנחנו רוצים להשריש את החינוך מלמטה, להביא תושבים להבנה שזבל זורקים בפח, ואם הפחים מלאים צריך למצוא פתרונות אחרים ולא לזרוק ברחוב ולהגיד לא נורא", מסבירה אפרת גבעתי, פעילת זבל בעיר. "אחת המחשבות היתה איך אנחנו משלבים גם בני נוער בדבר הזה, לא רק ילדים. ואז בא הרעיון לתת למשפחות לעשות משהו יחד כמשפחה, בייחוד עכשיו בקיץ, ולנתב את זה למשהו עם מסרים חינוכיים שיהפכו לדרך חיים".
הקבוצות הוזנקו וכל אחת מהן קיבלה משימה באמצעות הווטסאפ, וביניהן: לגרום לשלושה אנשים מהרחוב להרים לכלוך ולהניח אותו בפח האשפה, ליצור קליפ קבוצתי בנושא נקיון ירושלים, לראיין שני אנשים מהרחוב שייתנו טיפ איך להפוך את הרחוב לנקי יותר לציבור, למצוא עובד ניקיון ולעזור לו לבצע את משימתו, או לחלופין להכיר לו תודה על עבודתו החשובה. "כל קבוצה שעמדה במשימה אחת קיבלה משימה נוספת", מספרת גבעתי.
"היו גם משימות של הפרדת זבל וקליעה לפחי הזבל, קבוצות שהיו צריכות להוריד את האפליקציה של 106 לסמארטפון ואז לדווח בפועל על מפגעים שהם זיהו, ואחרות היו צריכות ללכת למיחזורית של הנייר ולעשות מטוסי נייר. "כבר נעשו בעבר מבצעי ניקיון, אלא שהפעם רצינו ליצור איזושהי פעולה משותפת על בסיס ידידותי ולא לעומתי".
הפעילות היא בגדר פיילוט שצפוי להתרחב גם לשכונות נוספות בעיר. "אנחנו רואים שהעירייה מייחסת לכך חשיבות, צריך להיות סובלניים. זה תהליך שבמסגרתו יש לעשות מיפוי של השכונות ולראות מה הנקודות שכואבות לתושבים", מסכמת גבעתי.