עבודות שיפוץ ברחוב רחל אמנו הובילו השבוע לחשיפת מערת מים תת קרקעית בת 1,500 שנה שלא נראתה קודם לתושבי ירושלים במושבה הגרמנית.
לפני 14 שנה התקבלה ידיעה ברשות העתיקות לפיה החול שבארגז החול במגרש המשחקים שברחוב רחל אימנו נבלע בבטן האדמה. בבדיקה שערך אז ד"ר יובל ברוך, ארכיאולוג רשות העתיקות, התברר שארגז החול בנוי על גבי מאגר מים.
בעקבות הגילוי, תועד המקום בצלילה ע"י הארכיאולוג ד"ר עוזי דהרי והמהנדס עופר כהן מרשות העתיקות, שירדו אל המאגר ומיפו אותו בעת שהיה מלא במים. התברר כי מדובר במאגר מים נדיר במצב השתמרותו ועצום, שאורכו יותר ממידותיה של חצי בריכה אולימפית- 34.2 מטר וסך כל שטחו 225 מ"ר. נפח המים המקאסימלי שיכול הבור להכיל מגיע ל-1,125 מ"ק.
לדברי ד"ר יובל ברוך, ניתן לתארך את הבור לתקופה הביזנטית ולקשר אותו לאתר ארכיאולוגי שנחשף בסמוך למקום, ושמור כיום במרתפי בית הכנסת רמב"ן שברחוב אמציה.
כך זה נראה השבוע:
לאחרונה החליטה העירייה על שיקום מגרש המשחקים. כחלק משיקום זה, הוחלט, בעצה אחת בין העירייה לרשות העתיקות לבדוק את מצבו הפיסי של מאגר המים ולוודא שהוא אינו מהווה סכנה לבאים למגרש המשחקים ולציבור בכלל.
בנוסף, נבחנת האפשרות לאפשר את פיתוחו של המאגר כך שיהפוך מוקד חוויתי יוצא דופן בשכונת המושבה הגרמנית, בדומה למאגרי מים דומים בארץ - כגון בריכת הקשתות ברמלה, ואף בעולם, באתר הסיסטרנה באיסטנבול. אתרים אלה הונגשו והפכו מבוקשים ביותר על ידי תיירים. לדברי ד"ר ברוך, רשות העתיקות תושיט לעירייה את כל הסיוע הנדרש כדי לפתח את האתר.
יש להדגיש כי בשלב זה המאגר הוגדר על ידי העירייה כמסוכן, המקום מגודר והכניסה אליו אסורה.