כשבועיים לאחר שכתבנו במיינט ירושלים כי דירת מגורים ברחוב שמאי במרכז העיר מושכרת לחסרי בית ולנרקומנים, כעת מתברר כי בעל הדירה מחזיק ב-4-5 דירות נוספות ברחבי העיר. כמו כן, הדירות הללו אמורות לשקם את מחוסרי הבית כדי להשיב אותם לתלם.
דר הרחוב מגיע עם החוזה למשרדי לשכת השיכון. לאחר שהתרשם המשרד כי הוא באמת חוזר לתלם, המשרד מעביר את השתתפותו ישירות לחשבון הבנק של בעל הנכס.
דירות המגורים אמורות לשמש כדירה שיקום עבור מחוסרי הבית במטרה להשיב אותם לחיים נורמלים. אך בפועל, לא כך המצב והיא רחוקה להיות מקום שמאפשר שיקום. בדירה ישנו חוסר במיטות ומזרונים, פרעושים וג'וקים ואין שירותים ואמבטיה מסודרים נאלצים הדרים לעשות את צרכיהם בכיור המשותף.
כיור המשמש כאסלה, גוקים ופרעושים
עוד מתברר כי כל אחת מהדירות חולקה לכ-9 חדרים באורך 6 מטרים. בעל הדירה גובה שכר דירה בסך של 1,000-1,300 שקלים מכל אחד.
כפי שניתן לראות בתמונות, מצב השירותים בדירה אינו מכבד את הדיירים, הכיור סתום, אין אמבטיה. בדירה מסתובבים ג'וקים ופרעושים.
רק לפני כשבועיים, כך מספרים הדיירים, נחבל אחד מהם כתוצאה מהאסלה המאולתרת בשירותים, זו התנפצה על גבו וגרמה לשבר בצלעות ולחתך עמוק בגב.
במהלך סיור במקום, יצאה מחדרה הדיירת ק׳ ואפשרה לנו הצצה לחדר. מדובר בחדר קטן, ללא מיטה או מזרון. "כרגע החדר לא מסודר, זה רק זמני", אמרה. אך לא מדובר במצב זמני, אלא בתנאי המחיה שלה, לעומת התלאות שעברה בחוץ מבחינתה גם לישון על הרצפה זו אופציה.
"ישן על השולחן"
ט׳ היה דר רחוב במשך שנים ארוכות, לדירה נכנס רק לפני כמה חודשים ועבד בשטיפת חדרי מדרגות. "אני ישן כאן על השולחן, בסנטימטרים הבודדים שנשארו ממנו, אין לי מקום מסודר לישון. זה הישג שאני מצליח בכלל לעמוד על הרגלים, אני מתחנן ומבקש למצוא עבודה ראויה אבל עד עכשיו לא הצלחתי למצוא כזו", סיפר למיינט ירושלים. את ריח הרוזמרין השרוף שעולה מחדרו של ט׳ אי אפשר לפספס, על פלטה וסיר מאולתר הוא מחם צמחי רוזמרין: "הפשפשים והג'וקים כאן בלתי נסבלים, קשה לישון ככה, חבר אמר לי שריח הרוזמרין מבריח אותם".
לפני מספר שנים נסגר מחסה לחסרי בית ברחוב כורש, ובעקבות כך הדירה ברחוב שמאי ודירות נוספות בירושלים נקנו בידי גורמים פרטיים.
הדיירים אשר זכאים לסל שיקום על פי חוק ולסיוע וליווי של גורמי הרווחה ציינו כי הם לא זוכים לעזרה מצד הרשויות ובכך בעצם הם נותרים ללא ליווי, ללא גמילה מאלכוהול וסמים, והדרך בחזרה לרחוב קצרה.
"החלשים בחברה כנראה לא מעניינים את ברקת"
נילי מדרר, המתמודדת למועצת העיר מטעם רשימת מרצ: "לאחר ששמעתי פרטים מזעזעים ומטרידים החלטתי להצטרף לסיור עם אדם שעבד בעבר כמדריך בשלטרים. הדברים שנגלו לעיניי הם בלתי נתפסים- חלל קטן וחשוך, מחולק ליותר משבעה תאים קטנים שאמורים לשמש 'בית'. בקושי מיטה נכנסת שם. בחלקם אפילו אין חלונות".
מדרר מפנה אצבע מאשימה כלפי העירייה: "העירייה אמורה להיות אחראית על כל התושבות והתושבים שלה - גם החלשים שבהם. התכלית של השלטרים האלו היא שיקום והחזרה לחברה - אנשים שחלקם פגועי נפש וחלקם התדרדרו בגלל נסיבות כאלו ואחרות. החלשים בחברה כנראה לא מעניינים את ברקת".
תגובות:
העירייה: "מדובר בדירה המושכרת על ידי אדם פרטי ומתופעלת בצורה פרטית. הטענה בדבר הפניית דיירים או מימון השהות במקום אינה נכונה – העירייה אינה מפנה למגורים במקום ואינה מממנת סיוע בשכר דירה. בבדיקה של המחלקה לפיקוח על הבנייה במקום אין עבירות בניה או שימוש חורג".
משרד הבינוי והשיכון: "במסגרת התכנית לסיוע לדרי רחוב, מעניק משרד הבינוי והשיכון סיוע למי שמוגדר כדר רחוב על ידי מחלקת הרווחה ביישוב. קריטריונים לסיוע ומשך מתן הסיוע נקבעים עי משרד הרווחה ובעבודת מטה עם המשרד.
"עם קבלת אישור זכאות כדר רחוב ממשרד הרווחה, הפונה נכנס לתכנית ללא הרשמה והנפקת תעודת זכאות, וזאת במטרה למלט לאלתר את הזכאי מרחובות העיר. הסיוע ניתן למשך ארבע שנים וכולל סיוע של כאלף שקלים בכל חודש בשנתיים הראשונות, ובהמשך הסכום יורד בהדרגה. העברת הכספים על ידי משרד הבינוי והשיכון מותנית בדו"ח עובד סוציאלי של משרד הרווחה, המבקר בדירה אחת לחצי שנה, ומוודא כי מקבל הסיוע אכן גר בדירה ומשתף פעולה בהליך שיקומו.
"בנוגע לפנייתך על הדייר בני, נמצא כי ב-1.12.17 הופק דו"ח על ידי עובד סוציאלי מטעם מ. הרווחה שביקר בדירה בו לא צוינו דברים מיוחדים, ועל סמך הדו"ח הועבר הסיוע ממשרד הבינוי והשיכון לדייר".
ביקשנו תגובה מבעל הדירה אך היא לא נמסרה.