התופעה החדשה במערכת החינוך בעיר: הסתערות על בתי הספר מהזרם הממלכתי־חרדי. בתקופה האחרונה נתקלים במינהל החינוך בעיר בעלייה גדולה מאוד ברישום ובביקוש למוסדות חינוך חרדי, המשלבים לימודי ליב"ה. "מדובר במשפחות חרדיות לחלוטין, שרוצות שהילדים שלהם ילמדו מקצועות מדעיים לצד לימודי תורה", מסביר ראש מנח"י אביב קינן.
מחשדנות להתלהבות
בחודש מרץ האחרון שלח מנהל האגף להכשרה במחוז החרדי במשרד החינוך מכתב לעובדי ההוראה במחוז בו נכתב כי הם מוזמנים ללמוד תואר אקדמאי על חשבון המשרד.
יום לאחר מכן החלה סערה במגזר החרדי. "זהו הרס וחורבן לכל מערכת החינוך", נכתב במאמר שפורסם ב'יתד נאמן' כנגד הצעת המחוז החרדי־רשמי במשרד החינוך להכשיר מורים מהמגזר באקדמיה.
המיני סערה שהתעוררה בעקבות המכתב מעידה על השינויים העמוקים שמתחוללים במערכת החינוך החרדית בכלל והירושלמית בפרט. המחוז החרדי במשרד החינוך, שנפתח ב־2014 על ידי שר החינוך דאז שי פירון, הביא בשורה חדשה למגזר החרדי - לימודי ליב"ה לצד לימודי תורה אינטנסיביים.
באופן טבעי, המהלך התקבל בחשדנות אצל החרדים. לראייה, בשנה הראשונה להקמתו, למדו בזרם החרדי ממלכתי בירושלים רק 138 תלמידים. שנה לאחר מכן המספר קפץ ל־680 תלמידים. השנה הוא כבר עומד על קרוב לאלף תלמידים והמספר צפוי לגדול משמעותית בשנת הלמודים הקרובה.
בילד אין לחרדים
קינן עוקב אחר השינויים מקרוב. "מדובר על כל מי שרוצה שהילד שלו יישאר חלק אינטגרלי מהחברה החרדית. בתי הספר האלה מותאמים מבחינה דתית ותרבותית לחברה החרדית", הוא אומר.
ואכן הביקוש סביב בתי הספר בזרם הזה רק עולה. "זוהי קודם כל תופעה חברתית במגזר החרדי", הוא מוסיף. "החרדים באים ואומרים שהם רוצים שהילדים שלהם ילמדו לימודי ליב"ה ברמה הכי גבוהה. ואנחנו רואים שעוד ועוד הורים מבקשים לרשום את הילדים שלהם לבתי הספר האלה".
שניים על מקום אחד
בשלב הזה, המספרים הלא רשמיים מדברים על שני מתמודדים על כל מקום פנוי. "נוצר מצב שבו אם הורה רוצה שהילד שלו ילמד בבית הספר, הוא צריך לרשום אותו לגן טרום חובה וככה בעוד מספר שנים הוא יעלה לכיתה א' בבית הספר הממלכתי חרדי", מוסיף ראש מנח"י.
קינן מספר כיצד גדל הזרם הממלכתי-חרדי בירושלים וחושף כי החליט להגדיל את מספר הכיתות עקב הביקוש. "אנחנו השנה משלימים את הפאזל. יש את בית ספר 'בית רבן' לבנים. מדובר על בית ספר יסודי, אז חשבנו לאן הם ממשיכים מכאן. מצאנו מבנה ל'חדוות התורה', שהוא מוסד חינוכי על יסודי ממלכתי־חרדי, שאליו ימשיכו תלמידי היסודי. לבנות יש את היסודי הנקרא 'בנות ירושלים', והשנה אנחנו פותחים סמינר המשך שייקרא 'סמינר שושנים' שבעצם ישלים את הפאזל".
כאן עובר קינן לגידול בבתי הספר עקב הביקוש ומספק הבטחה: "לאור הביקוש הגדול שראינו השנה, החלטנו לפני מספר ימים לפתוח עוד כיתה ב'בית רבן' כדי לאפשר באמת לכמה שיותר תלמידים מהמגזר להצטרף למהפכה, זאת מתוך מוטיבציה של ראש העירייה ניר ברקת להיענות לביקושים הגדולים".
האם נתקלתם בהתנגדויות מצד הממסד החרדי?
"ההצלחה של זה היא בגלל העובדה שלא מוציאים לאף אחד את העין. כל החרדים מכירים את התופעה הזאת, בסך הכל בתי הספר האלה חיים בשלום, בלי התקפות ובלי בעיות. כל עוד לא משתמשים בהם כקרדום פוליטי לחפור בו, ולא מצהירים הצהרות לעומתיות ונענים לביקושים - בסך הכל זה עובר באופן בריא.
"האם יש בתוך הקהילות החרדיות התנגדות? אני מניח שכן. זה לא עניין טבעי אבל עד עכשיו זה עובד יפה מאד ואני מאמין שזה רק ימשיך להתפתח".