הטוויסט המפתיע של הקצין הבכיר - איך זה קשור לטבח של ילדים בבתי הספר? וההכרה העסקית המפתיעה לא פחות מהמיליארדר היהודי-איראני. עד לפני כשנתיים שימש תנ"צ (בדימוס) עופר שומר כאחד מקציני המשטרה הבכירים במחוז ירושלים. בין היתר הוא פיקד על מרחב 'ציון', הנחשב לאחד הרגישים במדינה, והיה אחראי על הטיפול בהפגנות במסגרת 'מחאת בלפור'.
לאחר מכן עבר לשמש לתקופה קצרה כסגן מפקד מחוז 'חוף', אבל בפברואר 2022 הודיע על פרישה, שנכנסה לתוקף כעבור כשלושה חודשים. ב־24 במאי 2022 הוא צפה בטלוויזיה בדיווח על טבח מחריד שאירע בבית ספר יסודי בטקסס. סלבדור ראמוס בן ה־18 ירה למוות ב־19 תלמידים ובשני מורים ופצע 17 אנשים נוספים. האירוע הזה איתגר אותו לנסות להתמודד עם התופעה. בתוך זמן קצר הוא החליט להקים חברת סטארט־אפ שמטרתה למנוע את מסעות הטבח שמתרחשים מדי שנה במוסדות לימוד בארצות הברית.
קורונה, סגרים ואינספור הפגנות
שומר (58) מתגורר במודיעין ואב לארבעה. את שירותו הצבאי החל כלוחם בחטיבת הנחל, ולאחר מכן התגייס למשטרה. לאורך הקריירה הארוכה שלו הוא מילא מגוון תפקידים, כשבין היתר הוא כיהן כמפקד מרחב 'ציון', עוזרו של המפכ"ל, מפקד הכשרות במכללה הלאומית לשוטרים ומפקד תחנות 'שלם' ו'הראל'. במסגרת תפקידו כמפקד מרחב 'ציון' היה עליו להתמודד עם אירועים של הפרות סדר שתפסו את הכותרות בכל כלי התקשורת.
בנוסף ל'מחאת הדגלים השחורים' ליד רחוב בלפור הוא טיפל בהפגנות הענק של יוצאי העדה האתיופית, וגם נאלץ להתמודד עם הפרות שיטתיות של הסגרים וההגבלות שהוטלו בעקבות נגיף הקורונה.
בראיון מיוחד ל-mynet ו"ידיעות ירושלים" מספר שומר מדוע דווקא הטבח בטקסס גרם לו להקים את המיזם החדש: "בשנים 2003-2000 שימשתי כקצין נוער ויצא לי להתעסק המון עם בני נוער שחווים קשיים. כל נושא ההדרכה נמצא במהות שלי, ונושא הנוער תמיד נגע לליבי. יש לנו המון אפשרויות להשפיע בכל הזדמנות על דור העתיד, ולאחר הפרישה מהמשטרה חיפשתי וחשבתי - איך אני אמשיך להגשים את עצמי. רציתי ללכת לכיוונים לא רגילים".
על האירוע המחריד שהתרחש בטקסס, הוא מספר: "זה היה ביום שישי. ישבתי על הספה, ראיתי את הדיווח והזדעזעתי. תמיד ידעתי על התופעה הזו בארצות הברית, אבל אף פעם לא היה לי זמן להיכנס לשורש של הנושא. המניעים של אותם מרצחים תמיד עניינו אותי, ועוד יותר עניין אותי להיכנס לראש שלהם. התחלתי לעשות מחקר עצמי קצר, קראתי כתבות על הנושא והתחלתי לעשות שיעורי בית. ראיתי ראיון עם חבר הסנאט מטקסס טד קרוז, שביקש עזרה בניסיון להתמודד ולהילחם באותם מסעות ירי קשים. זה נתן לי דחיפה להתחיל לעבוד על הנושא קצת יותר לעומק".
האבחון שיוריד את הסיכון
כידוע, הקלות שבה יכולים אמריקאים, להשיג נשק נמצאת במוקד של ויכוח ציבורי בארה"ב כבר עשרות שנים. ממש השבוע ילדה בת 3 מטקסס מצאה אקדח בביתה וירתה למוות באחותה בת ה־4. כ־19 אלף ילדים נהרגים או נפצעים מדי שנה בתקריות ירי בארה"ב. הפוליטיקאים הרפובליקנים וחלק גדול מבוחריהם מתעקשים להגן על התיקון השני לחוקה, המעגן את זכותו של כל אזרח אמריקאי לשאת נשק.
מצד שני, במחנה הדמוקרטי דורשים להחריף דרמטית את ההגבלות על רכישת נשק ונשיאתו, ובכך לסלק את רוב התחמושת מהרחובות ולהפחית את הסכנה הנשקפת לאזרחים, גם ממקרים שבהם הנשק אינו מאובטח היטב, דבר המאפשר לילדים ולבני נוער להשתמש בו.
מכיוון שבשלב הזה לא ניתן להגביל את תפוצת הנשק, שומר חשב שיש לחפש כלי שיאפשר להתריע מראש על ילדים ובני נוער שהמבנה הנפשי שלהם עלול להוביל אותם לביצוע מעשי טבח. "חשבתי לעצמי, איך מגיעים למדינה כמו ארצות הברית ובמכה ובתוך זמן קצר לתת לבתי ספר כלי אבחוני - מי מבין התלמידים נמצא במצב של סיכון".
כך נולדה 'Shomer Solutions', חברה שבאמצעות בינה מלאכותית אמורה לספק למוסדות החינוך כלי אבחוני, יעיל ואפקטיבי שמתריע על תלמידים בעלי פוטנציאל סיכון. "התחלתי לחשוב ולהתייעץ איך מתעסקים עם מרצחים הנחשבים מהקשים ביותר. היה צריך לשלב כמה יסודות - ניסיון משטרתי רב־שנים ושינוי גישה מגישה פסיבית לגישה פרו־אקטיבית, פשוט לחרוש את השטח ולא לאפשר לאנשים כאלה להגיע לרציחות.
"במערכות הציבוריות יש לעיתים בעייתיות, מאחר שהן לרוב לא יוזמות אלא מגיבות. היה לי ברור שהמשטרה והעירייה לא יכולות להתעסק לבדן בהתמודדות באירועים כאלה ויש צורך לבצע חשיבה מחוץ לקופסה, בשילוב יכולת טכנולוגית מתקדמת. גייסתי ארבעה אנשי אקדמיה שיעזרו לי לזהות את המאפיינים, ההתנהגות והעומק של אותם נערים בוגרים שמגיעים לסיטואציה שבה יום אחד הם מגיעים לבית הספר על מנת להתנקם בחברה ופותחים במסע ירי רצחני".
החרמות ובריונות מובילות לאסונות
שומר טוען שבעשור האחרון הרשתות החברתיות הפכו למרכז חייהם של צעירים בכל העולם, וכיום יש קשר בין חלק מהפיגועים שמבצעים ילדים ובני נוער בישראל לבין מסעות טבח של תלמידים בארה"ב. לדבריו, בארץ מנטרים כיום את הרשתות ומצליחים לאתר ולמנוע חלק מהפיגועים שמבצעים צעירים.
"אותם נערים או בוגרים נמצאים לא מעט ברשתות החברתיות וניתן לזהות שם סימנים מקדימים. המטרה שלי היא להביא תוכנה לבתי הספר בארה"ב, שתהיה מבוססת על בינה מלאכותית. היא תדע להתחבר למידע בתיק האישי ולסנכרן אותו עם שאלון שביעות רצון שיערכו באותו מוסד לימוד בכל רבעון. השאלון, שיהיה קצר, יהיה בנוי מ־15-10 שאלות, וכל תלמיד ידרג את שביעות הרצון שלו מבית הספר ומהמורים וכן ישיב על פרמטרים נוספים. זה מאוד פשוט – ככל ששביעות הרצון נמוכה, כך הסיכון לביצוע עבירות גדל. המערכת תדע להתריע על אותם תלמידים שהדירוג שלהם נמוך ו'להציף אותם' בפני סגל המורים. הצוות יבדוק אם אותו תלמיד עובר החרמות, אם הוא סובל ממצוקה אישית או כלכלית, וייתן למנהלים תמונת מצב איכותית.
"גייסתי איש תוכנה ומשקיע. אנחנו צריכים 3-2 בתי ספר שיהיו פיילוט. רק באמצעות התוכנה יהיה ניתן לעלות על אותם תלמידים שיש להם רמת שביעות רצון נמוכה וככה נוכל לטפל בהם. הקו הכמעט משותף הוא החרמות ובריונות שמהן בני נוער סובלים. הם לא הולכים לחוגים, מוחרמים מאירועים חברתיים, לא מוזמנים למסיבות וצוברים המון תסכול, שהופך לרצון לנקום בחברה".
הקשר האיראני
פול מיראז' הוא מיליארדר יהודי-אמריקאי שנולד באיראן וייסד את 'מכון מיראז'' לתמיכה ביזמות ישראלית. בין השאר, הקרן מקיימת מדי שנה תחרות יזמות בהייטק שפונה לנשים ולבני 45 ומעלה בלבד. לדברי מיראז', "המכון רואה חשיבות רבה ביזמות וחדשנות ובחיזוק הקשרים בין ישראל לארה"ב". לפני כחודש בחר המכון להשקיע במיזם הישראלי החדשני וגם הפגיש את קצין המשטרה בדימוס עם המיליארדר הנדיב. "הבחירה ריגשה אותי מאוד", אומר שומר.
"בעזרתם קיבלתי כלים כיצד לחדור לשוק האמריקאי, לנהל משא ומתן ולהכיר את הבדלי התרבות. אנחנו מחפשים משקיע שישקיע שני מיליון דולר על מנת שנוכל להמשיך ולפתח את המוצר החשוב הזה. אני קורא גם לשר החינוך לשתף איתנו פעולה, ומדובר במוצר ישראלי שיכול לשדרג את ישראל, שתהיה הראשונה בעולם שתדע לאבחן אירועים מהסוג שאנחנו מבקשים למנוע, כמו מקרי התאבדות ומסעות טבח בארצות הברית".