מחאת חלב ירושלמית ביום השוויון: 50 שנה אחרי ״מבצע החלב״ של הפנתרים השחורים בירושלים - פעילות ופעילי מחאה ירושלמים, ׳פנתרים 23׳, נכנסו לעשרות מכולות וסוּפּרים בעיר וכיסו את קרטוני החלב בכתובות ״כשאין דמוקרטיה, אין שוויון וחלב על הזמן״, ו-״החלב היקר בישראל כי הממשלה עסוקה בהפיכה״.
ב-14 במרס 1972 ביצעו ה"פנתרים השחורים" בירושלים מבצע נוסח "רובין הוד". הם פשטו ב-2:25 בלילה על ערימות ארגזי החלב ברחובות שכונות רחביה בבירה, העמיסו את הארגזים על כלי רכב והעבירו את החלב לחלוקה בשכונת האזבסטונים. בכרוזים שהושארו לתושבי השכונה האמידה נכתב: "אנחנו מודים לכם על שהחלטתם היום לתת את החלב לילדים רעבים, במקום לכלבים ולחתולים שבביתכם".
כעבור כ-24 שעות עצרה משטרת ירושלים ארבעה גברים החשודים כי גנבו את החלב. מדובר היה בשני חברי ה"פנתרים השחורים", חבר ארגון "מצפן" ונהג מונית שהסיע אותם. ראש הממשלה דאז, גולדה מאיר, מיהרה לגנות את המעשה של ה"פנתרים השחורים". "אני מוכנה לצאת לבתיהם של האנשים שקיבלו את החלב ולבדוק אם באמת חסר להם חלב", אמרה מאיר. בנוסף, היא מתחה ביקורת חריפה על ה"פנתרים": "הם הבטיחו לפצות את החלבנים. מניין הכסף? מ'הפנתרים'? אלה שאינם עובדים יש להם כסף לפצות חלבנים? זה מעורר תמיהה - אולי העסק הזה לא כל כך חלבי?".
במוצ״ש האחרון, נאם חבר הפנתרים השחורים ראובן אברג׳יל בהפגנת ׳שומרות ושומרים על הבית המשותף׳ בירושלים וקרא לשנות את סדר היום החברתי במקביל להתנגדות למאבק בהפיכה המשטרית.
מפנתרים 23 נמסר: ״הסכנה הגדולה לשוויון היא ממשלה מנותקת שעסוקה בפירוק הדמוקרטיה במקום לדאוג לאזרחים ואזרחיות בבית המשותף שלנו - מדינת ישראל יהודית-דמוקרטית״.
עוד בחדשות:
תנועת הפנתרים השחורים הוקמה בינואר 1971 על ידי צעירים ירושלמים משכונת מוסררה. הם שמו לעצמם מטרה להילחם בקיפוח ובאפליה של מזרחים מאז קום המדינה. באמצעות מגוון פעולות מחאה, הם הצליחו להעלות אל פני השטח את מצוקת העוני, הפער בין עניים לעשירים והיחסים העדתיים בחברה הישראלית. ב-19 במאי 1971, במהלך חגיגות המימונה, התייחסה ראש הממשלה דאז גולדה מאיר למחאת הפנתרים עם הביטוי המפורסם "הם לא נחמדים".
פורסם לראשונה: 11:08, 04.05.23