עיריית ירושלים בשיתוף בתי המשפט הקהילתיים בהפקת אירוע למען קהילת מקבלי השירות הלוקחים חלק בתוכנית בית המשפט קהילתי. באירוע, אשר התקיים במרכז הצעירים בשכונת מורשה - השתתפו שני שופטי בית המשפט, קצינות המבחן, צוות המעטפת המקצועי, סנגורים ותובעים הלוקחים חלק בתוכנית.
לדברי עיריית ירושלים, ״מערכת המשפט מתמודדת עם עוברי חוק המתקשים לצאת ממעגל הפשיעה ולהשתקם. לרוב, מדובר בנאשמים בעבירות פליליות כגון סמים, רכוש, אלימות ואיומים, אשר ללא תהליך שיקום משמעותי צפויים לעונשי מאסר בפועל״.
התוכנית מציעה הליך שיקומי מקיף, בפיקוח צמוד של בית המשפט, לאנשים הנמצאים בהליך פלילי אשר ביצעו עבירות חוזרות על רקע של נסיבות חיים קשות ובעיות כלכליות וחברתיות, כגון התמכרות לסמים או לאלכוהול, חיים בעוני, הדרה חברתית, אבטלה ועוד. התנאי הבסיסי להשתתפות הוא לקיחת אחריות על מעשיהם בתחילת ההליך, גילוי מוטיבציה לשינוי משמעותי בחייהם ואקטיביות בהליך השיקום.
מודל העבודה מבוסס על סמכותו של בית המשפט בהליך הפלילי, על עבודת צוות ייחודית של כלל השותפים בהליך הפלילי ועל שותפות עם מערכת הרווחה והקהילה. במסגרת המודל נבנית עבור כל נאשם תכנית התערבות פרטנית ייחודית ומוצמד לו עובד סוציאלי/קצין מבחן, שמלווה אותו באופן צמוד ובין היתר, מתווך בינו ובין השירותים המקומיים.
בירושלים למעלה מ- 100 משתתפים פעילים בתוכנית, אשר קוצרת הישגים ועתירה ב"סיפורי הצלחה" של אנשים המעידים כי ההזדמנות שניתנה להם שינתה את מסלול חייהם מהקצה לקצה. חלקם מספרים על מהפך שעברו ועל כך שבניגוד לכל הסיכויים שבו להאמין בעצמם וביכולתם לנהל חיים נורמטיביים.
רבים מהם מתארים מציאות חיים חדשה של תקווה ולקיחת אחריות:"בזכות האמונה שהמערכת נתנה בי וההרגשה שאני כמו כולם, חיי נראים היום הרבה יותר טוב ועם בטחון לעתיד יותר טוב". משתתף אחר הוסיף: "אין עוד מדינה בעולם שיש לה תכנית שיקום כל-כך מוצלחת ועוד במסגרת הליך פלילי בבית המשפט". משתתף נוסף אמר: "הדבר שהכי עזר לי להתקדם זו התמיכה הרגשית והנפשית והאוזן הקשבת, שיכולתי לדבר על כל דבר שהפריע״.
ראש עיריית ירושלים, משה ליאון: "אנו מאמינים שלכל בן אדם מגיעה הזדמנות נוספת ובמקביל אף דוגלים בשיתופי פעולה רב מערכתיים במטרה לסייע בשיקומם ובשילובם של אוכלוסיית עוברי החוק. התוכנית מעניקה תקווה לחיים נורמטיביים והצוות המקצועי מלווה את הנאשמים ואת בני משפחותיהם באינטנסיביות כדי להבטיח את התנאים הראויים להצלחת התהליך. הצלחתם הצלחתנו!".