אם הגעתם לעיר בשלב הסטודנטיאלי בחייכם, כנראה כבר נתקלתם בדרך זו או אחרת בקבוצת הפייסבוק 'נשארים בירושלים'. את הקבוצה הקימו ארבעה צעירים שלומדים ב'עברית' וקבעו את מושבם בעיר וכבר החליטו להמשיך לחיות כאן גם אחרי התואר.
3 צפייה בגלריה
המייסדים. מימין: קליינמן, פרץ, קרן וזקן
המייסדים. מימין: קליינמן, פרץ, קרן וזקן
המייסדים. מימין: קליינמן, פרץ, קרן וזקן
(צילום: פרטי)
מטרת 'נשארים בירושלים' היא לעשות את החיים יותר קלים לחבר'ה נוספים כמותם, שמחפשים אף הם סיבה ותירוץ טוב להפוך את ירושלים לבית ולא רק תחנת מעבר בחזרה למרכז. עכשיו עם הקורונה האתגר כפול ומכופל, אבל בכל זאת יש להם 4,700 חברים ופעילויות רבות ומקוריות הן במישור התעסוקתי והן בצד החברתי־קהילתי. כעת לנוכח המצב הם נחלצים לסייע ולהפגין סולידריות עם בעלי העסקים הקטנים, שקורסים לנוכח הסגרים ומשבר הקורונה המתמשך.

מרתון עסקים

אחת היוזמות שהתקיימו לאחרונה, בזמן הסגר השני, היתה מרתון שבו 42 מחברי הקבוצה רצו כל אחד קילומטר בתוואי של מרתון ירושלים, כשהוא מקדיש את הריצה לעסק הקרוב לליבו ומעודד חשיפה של העסק והתרמה לחיזוקו בתקופה שבה העסק סגור ולא מתפקד, עקב הסגרים והמצב. המרתון הסתיים, אבל ההתרמה עדיין פתוחה וכל מי שמעוניין לתרום מוזמן לעשות כן.
3 צפייה בגלריה
מרתון למען העסקים
מרתון למען העסקים
מרתון למען העסקים
(צילום: פרטי)
הם פועלים כמעט בלי תקציב וללא תמיכה מגופים מוסדיים ממשלתיים או עירוניים. המייסדים של הקבוצה הם הדר קליינמן, עמית פרץ, רן זקן ושיר קרן, ואליהם הצטרפו עוד ועוד צעירים.
עמית פרץ נולד בכלל בטבריה וגדל בניו יורק ואחר כך בנתניה. הוא בן 29, ואחרי שסיים תואר ראשון בעברית במינהל עסקים ויחב"ל הוא החליט שטוב לו להמשיך לחיות בעיר, אבל חיפש עוד סטודנטים כמוהו להתחבר אליהם. פרץ: "הייתי פעיל באוניברסיטה באגודת הסטודנטים, והייתי ראש מחלקת התרבות כך שיצא לי להכיר לא מעט מהגורמים הרלוונטיים ואנשי מפתח בעיר בתחומי התרבות. רציתי להמשיך וליזום ולהיות פעיל ומעורה וחיפשתי מי עוד איתי 'על הספינה' הזאת, וככה החלטנו לפתוח את הקבוצה. זה התחיל להתפתח כשחבר מביא חבר".
הפעילות של 'נשארים בירושלים' מתמקדת בראש ובראשונה בנושאים תעסוקתיים וחברתיים: לפתח קשרים, לעזור לחברים למצוא עבודה, לעזור אחד לשני בחיי היומיום, וגם בקטע של בילויים והיכרויות. פרץ: "אחד האירועים המשמעותיים הראשונים שאירגנו היה ערב בבר 'בכלל', שפעל עד לקורונה במרכז כלל. אירגנו עשרה מומחים בנושאים שונים של ייעוץ קריירה, עריכת קורות חיים, קידום עסקים ומשפטים, והקמנו תחנות לייעוץ אישי לכל מי שהיה מעוניין, ללא כל עלות, הכל בהתנדבות, וזה היה מאוד מוצלח".
3 צפייה בגלריה
נשארים בירושלים
נשארים בירושלים
נשארים בירושלים
(צילום: מתוך עמוד הפייסבוק)
בין האירועים היצירתיים הנוספים שאירגנה הקבוצה אפשר לציין את מיזם ארוחות שישי, שבו מישהו מארח קבוצה של עד עשרה משתתפים. כל אחד מכין בעצמו משהו ותורם לארוחה, ואחר כך זה כבר יוצר היכרות, שיתוף ויצירת קשר בדרך בלתי פורמלית.
אירוע נוסף שיזמו בקבוצה היה הפקת משחק גמדים-ענקים, כשכל המשתתפים רוכשים מתנות זה לזה מתוך רשימת עסקים ירושלמיים קטנים שהם בחרו לקדם אותם ולעזור להם דווקא בתקופה המאתגרת הזאת של משבר הקורונה.
פרץ: "יש לנו כוח ואנחנו קבוצה גדולה של צרכנים, ורצינו לנצל את זה לטובת בעלי העסקים שנתונים במשבר מתמשך בסגר ונמצאים בחוסר ודאות ובקושי שורדים. אבל אנחנו פחות בעניין של פרסום ושיווק ורוצים יותר לייצר תוכן מקורי, וגם לדאוג לחברי הקבוצה להטבות. כך נולדה גם היוזמה של המרתון למען העסקים. כל רץ בחר עסק אשר לו הוא הקדיש את הריצה, והוא גם דאג להתרים למען העסק ולהגביר את החשיפה שלו. פתחנו דף למימון המונים, שעדיין פתוח".

חתולים ירושלמים

בדומה למושג 'עכבר העיר' שמסתובב ומכיר כל חור בעיר, ב'נשארים בירושלים', מתחילים עכשיו ביוזמה שתיקרא 'קול קאט', כשכל חתול כזה הוא ירושלמי הבקיא בתחום עניין כלשהו בעיר שיהווה מנטור ומורה נבוכים לחברי הקבוצה. ה'חתול' ילווה אותם ויסביר להם ב'ירושלמית' מי נגד מי ואיך ומה קורה כאן בכלל מאחורי הקלעים של העיר.
גם לא מעט ירושלמים במקור הצטרפו לקבוצה ופעילים בה ושמחים להכיר צעירים נוספים וגם להכיר מחדש את העיר מזווית קצת שונה מזו שאליה הם רגילים. אלה העצני (27), ירושלמית מלידה, הצטרפה לפני כחצי שנה ועכשיו מרגישה חלק בלתי נפרד מהקבוצה.
העצני: "הגעתי דרך המלצה של חברים, וזה בהחלט היה חסר גם לירושלמים. היה לנו צורך להקים קהילה חיה ובועטת של אנשים בני גילנו שדואגים אחד לשני וקצת פעילים למען הקהילה והעיר ולא מסתכלים רק על הקריירה והצרכים האישיים שלהם. ודווקא בתקופת הקורונה, כשהנטייה הטבעית היתה להסתגר בבית ולהתמכר לנטפליקס, רצינו להרים את הראש ולהסתכל קצת מסביב על השכונה שבה כל אחד גר, מה קורה ואיזה בעל עסק צריך עזרה".
בקבוצה מתכננים גם פיקניק בגן סאקר בקפסולות, הקמת קבוצות ווטסאפ בנושאים שונים וסדרת סיורי תרבות בשבתות בצהריים, בהתאם לתנאי התו הסגול וההגבלות.
"לסטודנטים שמגיעים מבחוץ ההתאקלמות בעיר בשנה הראשונה היא תמיד לא קלה", מסבירה העצני, "וכעת זה נכון שבעתיים, כשאי אפשר להסתובב ולבלות בעיר וכל הלימודים בזום. היוזמות שלנו באות להקל עליהם קצת, ואנחנו מנסים כמה שיותר ליצור מפגשים במציאות ולא רק ברשתות החברתיות. מובן שעכשיו זה בהתאם למגבלות, אבל בהמשך נקווה שיהיה ניתן לחזור למתכונת רגילה של חיי קהילה וחברה ולהמשיך בפעילות באופן נורמלי".
לעדכונים נוספים - חדשות ירושלים