הטיפול הרפואי בתא לחץ, או בשמו הרשמי - המרכז לרפואה היפרברית, קנה לו שם של טיפול מתקדם, מבטיח ומעורר תקוות רבות בעשורים האחרונים, ומוכר לציבור הרחב בזכות ההצלחה הרפואית בהתמודדות עם מגוון של מצבים מורכבים ומחלות כרוניות.
3 צפייה בגלריה
ד"ר אייל אברהם
ד"ר אייל אברהם
ד"ר אייל אברהם
(צילום: דוברות הדסה)

המרכז הרפואי הדסה מפעיל תא לחץ המשרת את אוכלוסיית ירושלים והסביבה, והוא למעשה המתקן היחיד הפועל ברישיון משרד הבריאות ותחת פיקוח רפואי קפדני בכל מחוז ירושלים.
ד"ר אייל אברהם, מומחה בכירורגיית כלי דם ומנהל תא הלחץ בהדסה עין כרם, מסביר כי המתקן מאפשר טיפול בחמצן בלחץ גבוה, המסייע לסובלים מבעיות רפואיות שונות.
המטופל העובר את הטיפול, נושם למעשה במהלך שהייתו בתוך המתקן חמצן טהור בריכוז של 100%, בלחץ סביבתי הגבוה מהלחץ האטמוספרי. מטרת הטיפול בתא הלחץ היא להעלות את ריכוז החמצן בדם וברקמות ובכך לזרז תהליכי החלמה במצבי חולי שונים, שהוכחו וידועים בארץ ובעולם כבעלי פוטנציאל לשיפור והחלמה בזכות הטיפול.
"המערך הפועל בהצלחה כבר כמה שנים בהדסה עין כרם, תחת המחלקה לכירורגית כלי דם, הוא מתקן רחב ידיים. המטופלים המגיעים אליו מתקבלים על ידי צוות מוסמך ומנוסה, המשלב את הטיפול המתקדם במסגרת התוכנית הטיפולית המלאה של החולים והפצועים. השהייה בו נעימה ונוחה ולא מקשה על המטופלים. מדובר גם בחולים המובאים לטיפול על מיטת האשפוז שלהם על ידי הצוות בהדסה, ובשל נוחות המערכת לא מתבקשת מהם כל תזוזה או התאמה למהלך הטיפול".

3 צפייה בגלריה
פיקוח רפואי קפדני. אזור השליטה בתא הלחץ
פיקוח רפואי קפדני. אזור השליטה בתא הלחץ
פיקוח רפואי קפדני. אזור השליטה בתא הלחץ
(צילום: דוברות הדסה)

פועלים לפי התוויות רפואיות מקובלות בעולם


בניגוד למתרחש במכוני תאי לחץ פרטיים, המערך בהדסה עין כרם מגיש טיפול רפואי על פי התוויות משרד הבריאות ולפי הפרוטוקולים המקובלים בארץ ובעולם, "לא ניתן לבקש טיפול בתא לחץ בשל סיבה אחרת, ובוודאי שלא על סמך הבטחות שווא שקוראים עליהן בפרסומים חסרי אחריות", מדגיש ד"ר אברהם. "ככלל, אנו מחלקים את המטופלים למקרים דחופים ולמקרים שאינם כאלה, והם שגרתיים יותר", הוא מסביר. "בין הדחופים נטפל במקרים של שאיפת עשן, מקרים של תסחיפי אויר, כאשר למערכת העורקית חודר גז - אירוע שיכול להוביל לסכנת חיים ולפגיעה נוירולוגית, תאונות צלילה או חסימה של עורק הרשתית. במקרי חירום שכאלה תא הלחץ עומד לטיפול מיידי והצוות ערוך ומנוסה בהתמודדות עם המעבר משגרה למקרה דחוף".
בנוסף לאלו, מסביר הרופא, ישנן התוויות לטיפול במחלות שאינן דחופות, ואז מדובר בטיפול מתוכנן ומתואם מראש, כאשר רוב הטיפולים מתואמים עם התחייבות (טופס 17) שמביא המטופל מקופת החולים. "תא הלחץ מסייע בטיפול בפצעים קשי ריפוי, בכף רגל סוכרתית - תחום שמביא חולים מכל רחבי הארץ לטיפול בתא הלחץ בהדסה, בשברים מורכבים או פתוחים - גם אם לאחר הניתוח, בחולים לאחר הקרנות הסובלים מפגיעה במערכת העיכול או דרכי השתן כתוצאה מהטיפול או בחולים אחרי הקרנות שבוצעו לאזור הצוואר והלסת שסובלים מפגיעה. לבסוף בתא הלחץ מטופלים גם מי שסובלים מאובדן שמיעה פתאומי, מצב בו יש לטפל תוך זמן קצר ביותר".

3 צפייה בגלריה
בתוך תא הלחץ בהדסה
בתוך תא הלחץ בהדסה
בתוך תא הלחץ בהדסה
(צילום: דוברות הדסה)

סדרת טיפולים ללא תופעות לוואי


"בתא הלחץ מטופלים לרוב חולים מורכבים", מחדד ד"ר אברהם, "ישנן התוויות נוספות לטיפול ועבורן יש להיוועץ עם הרופא המטפל. שיקול הדעת של הרופא משמעותי בכל מקרה לגופו אך באופן גורף אציין שהטיפול לא נועד, כפי שנוטים לחשוב בציבור, להצערת העור והגוף, לטיפול נפשי או לתיקון חסימות בזרימת הדם".
ההחלטה האם להציע לחולה טיפול בתא הלחץ, מתקבלת כאמור בשילוב הרופא המטפל של החולה יחד עם צוות תא הלחץ. כל חולה, נבדק על ידי רופא ביחידה לרפואה היפרברית על מנת לוודא שקיימת התוויה רפואית לטיפול ולא עומד סיכון מיוחד או סיבה להימנע מטיפול שכזה. בנוסף המטופל עובר ראיון רפואי ובדיקה, ורק על סמך זאת תקבע התאמתו למסלול.
מלבד ההתאמה לטיפול, קובע הצוות גם את אורך הטיפול הנדרש ומספר הטיפולים ההכרחי. "ממוצע מספר הטיפולים בהתוויות הדחופות עומד על 3-5 טיפולים ולאחריהם ניתן לראות שיפור במדדים", מסביר ד"ר אברהם. "במקרים הפחות דחופים, הכרוניים, נדרשות סדרות יותר ארוכות של 20-30 טיפולים ויותר. את הטיפולים ניתן לעבור ברצף לאורך ימות השבוע, כך שנדרשת מחויבות לתקופת הטיפול. לשמחתנו לא צפויות להיות תופעות לוואי או התאוששות מיוחדת מהטיפול".

שיתוף פעולה מלא בין המומחים בהדסה


״היתרונות בטיפול בתא לחץ שמופעל על ידי מרכז רפואי אחראי ומנוסה כמו הדסה הם רבים״, אומר ד״ר אברהם. ״היחידה פועלת בשיתוף מלא עם מחלקת כלי דם בבית החולים ואם יש צורך גם עם המחלקה האורתופדית למקרי כף רגל סוכרתית, ולכן כל מטופל עובר הערכה וסקולרית ואורתופדית בהתאמה. כך הדבר גם בעבודה מול מומחי טיפול בפצעים ובכלל מול צוותים מכל מגוון ההתמחויות בהדסה".
בנוסף, הדסה פועלת מול משרד הבריאות ובאישורו. "כאן המקום להזהיר את הציבור מפרסומים שמבטיחים הבטחות שווא לטיפולים שאינם מוכחים ומבוססים", מדגיש הרופא.
יתרון נוסף הוא כמובן מקצועיות אנשי הצוות ביחידה, אשר מלבד ניסיון עשיר מביאים איתם ידע נרחב ויכולות גבוהות בזכות הכשרות מקצועיות ושיתוף פעולה עם מרכזים מובילים לרפואה היפרברית בארה"ב. הצוות מכיר את תוכנית הטיפול של כל חולה ומלווה אותו לאורך תקופת הטיפולים מקרוב.

מעל 10,000 טיפולים – בהצלחה ניכרת


תוצאות הטיפול בתא לחץ, לדברי ד״ר אברהם, מרשימות. ״לאחר מעל 10,000 טיפולים שבוצעו במתקן, אנו רואים תוצאות טובות ויודעים היום בעזרת מכשור ייעודי גם מהם סיכויי ההחלמה, למשל בריפוי פצעים מורכבים. השיפור שנצפה בקרב חולים הוא משמעותי וכולל את המתמודדים עם פצעים מורכבים, בעלי כף רגל סוכרתית, חולים לאחר הקרנות ומי שסובלים מאובדן שמיעה פתאומי. אני יכול לומר שסייענו לאלפי מטופלים בהתמודדויות שליוו אותם זמן ממושך עד שהגיעו לטיפול בתא הלחץ".

טיפול בפצועי "חרבות ברזל"


לא מעט חיילים ואנשי כוחות הביטחון, פצועי מלחמת "חרבות ברזל", טופלו בשנה וחצי האחרונות בתא הלחץ בהדסה. "רוב התקופה אני אישית הייתי בשירות מילואים פעיל בשטח כרופא ביחידה מבצעית", מספר ד"ר אברהם, "אבל צוות היחידה לא הוריד את הרגל מהגז לרגע וקיבל לידיו חיילים עם פציעות קשות, רב מערכתיות וסייענו בתהליך הריפוי בפגיעות השונות. התוצאות גם בטיפול בחבר'ה האלו שהגיעו עם פגיעות ירי, רסיסים, הדף ופיצוצים משביעות רצון בהחלט".
ד"ר אברהם מספר על חייל כבן 25, שפונה במסוק להדסה לאחר שנפגע מירי באזור הבטן ועבר סדרת ניתוחים מורכבים ומצילי חיים ובהמשך הופנה לטיפולים בתא הלחץ. "החייל הגיע מדי שבוע ממרכז השיקום ע"ש גנדל בהדסה הר הצופים אלינו לעין כרם, ועבר טיפול שהביא להקלה ולשיפור של ממש בתפקוד ובריפוי הפצעים המורכבים. משמח להיווכח שאפשר לעזור ולטפל טוב יותר בכל מטופל שמגיע אלינו, גם במקרים הקשים והמורכבים ביותר. בדיוק בשביל זה אנחנו כאן", הוא מסכם.
מוגש מטעם המרכז הרפואי הדסה