ענת ארליך (52), נשואה ואם לשלושה, עובדת 27 שנים בכללית, מתוכם 21 שנה מתמחה בבריאות האישה. היא מאמינה שהתפקיד החשוב ביותר שלה הוא להעניק למטופלות לא רק מענה מקצועי רחב אלא בעיקר הקשבה ויחס אישי.
רפואת נשים בעיר יש מאין
"כאשר התחלתי את דרכי במעלה אדומים, כמעט ולא היה בעיר מענה רפואי לנשים", מספרת ארליך. "יחד עם צוות מסור ורופאים מובילים, פיתחנו את תחום בריאות האישה בעיר משלביו הראשונים. שש שנים פעלנו במרכז רפואי של כללית בכיכר יהלום, לאחר מכן שמונה שנים במרפאת כללית בנופי הסלע, תחת הנהגתו של ד"ר פרסיץ ז"ל, שזיהה צורך בעיר הצעירה, והגדיר אותנו כמרכז בריאות האישה. ב- 2018, כללית מחוז ירושלים הקימה מרכז חדש ומתקדם בקרסו, שנותן לנשות העיר והסביבה מעטפת רפואית שלמה ומתקדמת". במשך השנים התחזקה בה התובנה שרפואה היא לא רק מקצוע, אלא שליחות. "לאורך השנים השתלמתי בתחומים רבים, במטרה להעניק למטופלותיי את המענה הרחב ביותר. למדתי ליווי הריון, עיסוי תינוקות, בריאות מינית, מדריכת כלות ועוד. רכשתי הסמכה בהדרכת הכנה ללידה, פילאטיס לנשים הרות ואחרי לידה, עיסוי רפואי ומסאז' שוודי. אני גם מקדמת הנקה וליווי אימהות לאחר לידה, ובימים אלה מתעמקת בלימודי ארומתרפיה מרצון להרחיב את הידע על השפעת ריחות על הגוף והנפש". בנוסף לכל אלה, היא מדריכה נשים ומשפחות בתחומים שונים. "ההבנה שמקצוע הסיעוד דורש למידה מתמדת היא עקרון שמנחה אותי כל חיי, ואני תמיד מחפשת להרחיב את הידע כדי לתת מענה מיטבי לכל אישה שמגיעה אליי"', היא אומרת.
השנה האחרונה - אתגר שלא הכרנו
אירועי ה-7 באוקטובר טלטלו את כולנו, וגם ארליך מצאה עצמה מתמודדת עם אתגרים חדשים. בנוסף להיותה מנהלת תחום בריאות האישה, היא גם מובילה קהילתית בזמני חירום. "כחלק מהתנדבותי בצח"י (צוות חירום יישובי) במצפה יריחו, נדרשנו להיערך במהירות. ארגנו צוותי חירום, חילקנו תיקי עזרה ראשונה לאחיות ורופאים, קבענו אזורי כינוס ותרגלנו התמודדות עם טראומה", היא מספרת. כל זה במקביל לעבודה השוטפת: "גם במרפאה המשכנו להיות שם עבור הנשים והמשפחות, לא רק כגורם רפואי אלא כמקור לתמיכה, הכלה ורוגע". ארליך מספרת על שינוי משמעותי שהתרחש מאז בתפיסת הילודה: "נשים רבות הפסיקו אמצעי מניעה, והחליטו להרחיב את המשפחה דווקא עכשיו, מתוך אמירה חזקה של חוסן לאומי: 'לא יעמדו עלינו לכלותנו – עם ישראל חי וקיים!'. זה הרגע שבו המקצוע קיבל משמעות עמוקה עוד יותר".
3 צפייה בגלריה


ענת ארליך (באמצע) עם מור אמויאל וסיון דיין. שתי מטופלות בהריון הרביעי בליוויה
(צילום: דוברות כללית )
להיות אשת רפואה היום
להיות אחות בריאות האישה ב-2025 זה הרבה מעבר לטיפול רפואי, "זה להקשיב, ללוות, לחבק ולהיות שם עבור נשים ברגעים המורכבים ביותר בחייהן. הריון הוא שינוי עצום – גופני, נפשי, זוגי ומשפחתי. כל מפגש עם מטופלת הוא עולם ומלואו. אני מאמינה שליווי הריון דומה לתהליך חינוכי, כמו הורה שמלמד את ילדו להתנהל בעולם, כך אנחנו נמצאים שם כדי להדריך ולתמוך בכל שלב".
מבט לעתיד - לאן הולך התחום שלנו?
הטכנולוגיה הרפואית מתקדמת בקצב מסחרר. היום יש כלים כמו אולטרסאונד ביתי, ניטור דיגיטלי של לחץ דם ובדיקות הריון מתקדמות. אך לקשר האנושי אין תחליף: "אני מאמינה שבעתיד נראה שילוב הדוק יותר בין טכנולוגיה לרפואה מותאמת אישית, אבל אסור לשכוח את הכוח האנושי, והמטרה שלנו היא לוודא שכל אישה תקבל טיפול מותאם לצרכיה תוך מתן דגש על הקשבה".
יום האישה זו מציאות יומיומית
"יום האישה עבורי הוא הזדמנות לעצור לרגע ולהוקיר את הכוח, ההתמדה וההשפעה של נשים בכל תחומי החיים", אומרת ארליך ומסבירה: "אנחנו מחזיקות קריירה, בית, משפחה וקהילה –ומוכיחות את עצמנו שוב ושוב. זה יום שבו אני מזכירה לעצמי ולמטופלות שלי שהכוח לשנות וליצור מציאות טובה יותר נמצא בידיים שלנו".
מסר של תקווה
רגע לפני סיום ארליך מבקשת להעביר מסר חשוב ואופטימי לנשים: "השנה האחרונה הייתה מלאה אתגרים, אך היא גם חשפה את הכוח והעוצמה של נשים. ראיתי נשים שמתמודדות עם אובדן, חרדה, גיוס בני זוג וילדים קטנים בבית, ובכל זאת, מוצאות כוחות להמשיך, לבנות וליצור חיים חדשים. אני מאחלת לכל אישה שתדע כמה היא חזקה, שתלמד להקשיב לעצמה, לגוף שלה וללב שלה. שתזכור שגם ברגעים הקשים, יש בתוכה כוח אדיר. אנחנו כאן, כדי לתת, ללוות ולחזק – כל יום, כל השנה".
________________
המספרים שמדברים בעד עצמם
72% מהעובדות והעובדים במרפאות הקהילה ובבתי חולים של כללית הן נשים.
70% מכלל המנהלים והמנהלות הן נשים.
45% מהרופאים והרופאות בכללית הן נשים, ו-85% מהצוות הסיעודי.
42% מהמרפאות בקהילה מנוהלות על ידי נשים.
למעלה מ-7,000 מהעובדות הן בעלות תואר שני שלישי ותארים מתקדמים נוספים.
הגיל המומצע של עובדות כללית הוא 43.
השם הנפוץ ביניהן הוא מיכל.
בשיתוף כללית