רוחות הסתיו כבר נושבות ברחובות הירושלמים, הלילות כבר מתחילים להיות קרירים ונעימים ועוד מעט הירושלמים הוותיקים ינסו להחזיר את אופנת הסנדלים עם הגרביים למודה, וכל זה כי החורף כבר מתדפק בדלת, בטח אצלנו בירושלים.
יד ביד עם החורף המבורך מגיעה, כמו מדי שנה, גם מחלת השפעת, המבורכת הרבה פחות. רבים סוברים כי מחלת השפעת היא מחלת חורף לא סימפטית, כזו שעוברת תוך מספר ימים מלווה בהרבה שתייה חמה, חבילות של טישו ומבט דואג ואוהב מהמשפחה ששומרת מרחק, אבל מדובר בטעות גדולה, אפילו ענקית, המחלה יכולה להיות מסוכנת, עלולה לגרום לסיבוכים ולעיתים אפילו למוות.
הבשורה הטובה היא שיש דרך יעילה להתגונן מפני המחלה, בעזרת חיסון נגד שפעת. הבשורה היותר טובה: החיסון זמין בכל המרפאות של כללית.
בכל עונת חיסונים אנו מגלים כי יש עדיין מי שחושש מהחיסון או לא מבין את חשיבותו, ולכן קבלו מד”ר נטע אלון שליב את מצעד ‘כל מה שרצית לדעת על השפעת והחיסון נגדה ולא העזת לשאול’:
שפעת היא מחלה מסוכנת?
כן! מדובר במחלת חום קשה, לא כל מחלה ויראלית המלווה בצינון היא שפעת כיוון שישנם גם וירוסים אחרים. לשפעת בדרך כלל – מחלה קשה עם חום גבוה, כאבי שרירים וכאבי ראש ובחלק מהמקרים ייתכנו סיבוכים, שמביאים לפגיעה רב מערכתית- אשפוז בטיפול נמרץ ותמותה.
רק אוכלוסייה בסיכון יכולים לחלות קשה בגלל שפעת?
לא! אמנם הסיכויים של אוכלוסייה בסיכון לחלות בצורה קשה גבוהים יותר, אבל כל שנה יש אחוז הולך וגדל של ילדים ונוער, בריאים בדרך כלל, שמתאשפזים בטיפול נמרץ בגלל הסתבכות של שפעת, ולצערנו יש גם תמותה בבריאים.
חיסון לשפעת גורם למחלה?
לא! החיסון נגד שפעת אינו כולל וירוס חי. רק חלבונים מהמעטפת של הווירוס שגורמת לגוף לייצר נוגדנים נגד הווירוס. התגובה החיסונית של הגוף יכולה להתבטא במחלה קלה בלבד שחולפת תוך 24 שעות, זו לא שפעת. במקרים רבים גם זה לא יקרה.
מי שמתחסן לא יחלה בשפעת?
לא! לשפעת יש זנים רבים, כל שנה החיסון מותאם לזנים הנפוצים בעונה. אפשר לחזות את הזנים האלו על סמך התחלואה בחצי הכדור הדרומי. זה חיזוי סטטיסטי – לא מדויק בהכרח. כך שעדיין נדבקים בשפעת, אבל החיסון מפחית משמעותית את חומרת המחלה ואת הסיכון לסיבוכים ולתמותה.
מסוכן להתחסן לשפעת בהריון?
להיפך! מומלץ לחסן נשים בהריון וגם אחרי לידה נגד שפעת. אישה בהריון שמתחסנת – דואגת לחיסון גם לתינוק שלה (שלא ניתן לחסן עד גיל חצי שנה) ובנוסף גם נשים בהריון וגם נשים אחרי לידה נמצאות בסיכון מוגבר לסיבוכי שפעת.
אם אני או התינוק נחלה, נפנה לטיפול רפואי וזה יספיק?
לא נכון! נזקי המחלה עלולים להיות בלתי הפיכים גם בפנייה מיידית לטיפול רפואי ולכן מומלץ למנוע את המחלה מראש.
החיסון לנשים הרות מקנה הגנה משולשת?
נכון! ההגנה הראשונה היא על עצמן, השנייה מפחיתה את השפעת בתינוק עד גיל 6 חודשים כי היא מעבירה לו נוגדים שמגינים עליו, והשלישית- החיסון מפחית לידה (מגובה מחקרית) של פגים. הפגים זוהי קבוצת סיכון לסיבוכי שפעת (לפגים יש סיכון של פי כמה להגיע לסיבוכי שפעת ואשפוזים ארוכים).
מי שהתחסן בעבר, לא צריך להתחסן שוב?
לא נכון! חיסון שפעת מותאם מדי שנה לזנים העדכניים.
החיסון משפיע רק אחרי מספר שבועות?
נכון! יש שמחכים עם החיסון עד שמחלת השפעת פורצת וזו טעות כיוון שלחיסון לוקח כמה שבועות לפעול ולכן עדיף להתחסן טרם פתיחת העונה.
חבישת מסיכה מונעת חלקית את מחלת השפעת?
כן. חבישת המסיכה מקטינה את הסיכון לחלות ולכן בקורונה שהלכנו כולנו עם מסכות הייתה הרבה פחות שפעת. אבל עדיין יש סיכוי להידבק, במקומות ציבוריים יכול מעט להגן.
בטוח ויעיל
"נשים בהריון חוששות לבצע חיסונים או לקבל תרופות באופן כללי בגלל החשש לבריאות העובר" אומרת ד"ר רויטל דרעי חסיד, מנהלת מערך לבריאות האישה בכללית מחוז ירושלים, אשר מכירה מקרוב את החשש מקבלת חיסון לשפעת במיוחד אצל נשים הריוניות "כשאני יושבת עם מטופלת במרפאה אני מדגישה יותר את הבטיחות והיעילות של חיסוני שפעת בהריון".
את מרגישה רוחות של שינוי?
"בהחלט יש שינוי. אני חושבת שנשים רבות מקבלות מידע אמין על החיסונים ורובן אכן מתחסנות."
איך עושים את זה?
"אני חושבת שהדרך הכי טובה לעלות את שיעורי ההתחסנות היא באמצעות מתן מידע והקשבה לחששות שמעלות המטופלות, כי את רוב החששות ניתן פתור באמצעות מידע אמין שהן מקבלות מהרופאה שלהן."
מה הן ארבעת החששות העיקריים שאת שומעת מהמטופלות ואיך את מפריכה אותן?
"החשש הראשון: חשיפה לחומרים בלתי ידועים שישפיעו על האם ועל העובר.
ההסבר: החיסונים נבדקו במשך שנים. הבסיס של החיסון זהה, בכל שנה מכניסים את זני השפעת שצפויים להיות כאן בשנה הבאה.
החשש השני: בגלל החיסון הן עלולות לחלות ומי רוצה להיות חולה בהריון?
ההסבר: החיסון שנשים הרות מקבלות אינם מכילים וירוס חי ולכן הינו בטוח לנשים הרות .
החשש השלישי: הזריקה עצמה תכאב ואף תגביל אותן למשך מספר ימים.
ההמלצה וההסבר: עדיף לעשות את החיסון ביד הפחות חזקה, ולפעמים כדאי שיכאב קצת על מנת לחסוך סיבוכים עתידיים בהמשך.
החשש הרביעי: חשש שהחיסון ישפיע על מהלך ההיריון התקין.
ההסבר: יש פחות סיבוכים במהלך ההיריון למי שהתחסנה, כי אישה שתחלה בשפעת, עלולה לסבול בנוסף מלידה מוקדמת.
ד"ר דרעי חסיד מסבירה כי היא ממליצה לנשים בהריון להתחסן גם נגד מחלת השעלת.
מה זו שעלת ולמה אנחנו צריכים להתחסן מפניה?
"שעלת היא מחלה ויראלית שכשמה כן היא, גורמת לשיעול טורדני מתמשך ועלולה לפגוע במערכת הנשימה העדינה של יילודים עד גיל שנה באופן בלתי הפיך.
הסכנה היא שהתינוק ידבק בחודשי חייו הראשונים כאשר לא ניתן עדיין לחסן אותו ולכן מחסנים את האם כדי שתעביר את הנוגדים לתינוק על מנת שהוא יהיה מוגן בטרם יצא לאוויר העולם."
גם מחלת השעלת מתפרצת בחורף?
"מחלת השעלת לא קשורה לעונות השנה, בשונה משפעת שהיא בשיאה בחורף, ולכן חשוב להתחסן נגד בכל עת".
מאת: ד"ר נטע אלון שליב, מומחית ברפואת המשפחה ומנהלת הראל בכללית מחוז ירושלים
ד"ר רויטל דרעי חסיד, מנהלת מערך לבריאות האישה בכללית מחוז ירושלים
מוגש מטעם שירותי בריאות כללית
פורסם לראשונה: 08:56, 11.09.24