העור, איבר גדול וחשוב בגופנו, מדגים כלפי חוץ את מצבנו הפיזי, התזונתי, ולעיתים את מצב הרוח והנפש. מי מאיתנו לא שמע "אתה נראה חיוור! בוא, תוכל משהו"?
אנחנו מבחינים בקלות ברגשות, דרך תגובות כמו הסמקה וחיוורון, בתחושת קור- "עור ברווז", ובמחלות שונות המתבטאות בפריחות ותסמינים שונים.
לחץ נפשי ומחלות עור יכולים להשפיע זה על זה. דוגמה בולטת היא מחלת הפסוריאזיס "ספחת". מחלה זו עלולה להחמיר בעקבות לחץ, ומצד שני - התפרצות פסוריאזיס יכולה אף היא להגביר לחץ.
בין הסיבות הנפוצות להתפרצות המחלה: זיהומים, שימוש בתרופות המחמירות פסוריאזיס ועוד. על אף שהקשר בין לחץ לפסוריאזיס אינו חד משמעי, ההמלצה הרווחת היא להשתדל להקל ולהפחית לחץ.
במרכז הרפואי המוביל Mayo Clinic שבארצות הברית ממליצים למטופלים לעסוק בפעילויות המסבות להם שלווה ורוגע כגון מדיטציה, טאי צ'י, יוגה וזמן איכות עם משפחה וחברים.
הבשורה הטובה היא שהיום יש כלים רבים להתמודדות, הקלה ושליטה במחלה, מומלץ לפנות לרופא עור אשר יבדוק בדיקה פיזית ויתשאל שאלות ממוקדות הנוגעים למחלה ולסיבות המשוערות להחמרה. לאחר תשאול ובדיקה גופנית, הרופא יציג אפשרויות טיפול מתאימות וכן תוכנית מעקב.
מחלת עור דלקתית נפוצה נוספת נקראת "אסתמה של העור", atopic dermatitis. זו מחלה הנפוצה בעיקר בקרב ילדים, אך קיימת בכל גיל. כפי שפורסם ע"י האיגוד האמריקני לרפואת עור, מחלה זו עלולה לגרום ללחץ נפשי, ואף להחמיר בזמן לחץ. ההחמרה יכולה להתבטא גם בזיהומים עוריים שונים.
במחלה ניתן לטפל בטיפולים רבים ומוצלחים. החל מטיפול מקומי, סדרת טיפולים בקרני אור מיוחדות (פוטותרפיה), ועד טיפולים סיסטמיים וטיפול ביולוגי.
נשירת שיער מוגברת
בתקופה האחרונה אנו שומעים בתקשורת וברשתות החברתיות על נשירת שיער מוגברת בשל לחץ נפשי. השיער נחשב לחלק בלתי נפרד מהעור, וגם הוא מושפע מלחץ, דוגמא נפוצה היא נשירת שיער זמנית במצב רפואי בשם telogen effluvium (נְשִׁירָה בִּשְׁלַב הַטֵּלוֹגֵן) בו יש הפרעה לבקרת מחזור השיער התקין. במצב זה יכולות לנשור מספר רב של שערות אפילו בפעולות שגרתיות של סירוק או חפיפת השיער.
מחלת שיער נוספת המקושרת לעיתים בלחץ, בה תאי מערכת החיסון תוקפים את זקיקי השיער נקראת alopecia areata (קרחת סגלגלה).
כדי להבין מה סיבת נשירת השיער מומלץ להתייעץ עם רופא עור שיבצע בדיקה ויציע תכנית טיפולית. בנוסף, יש מצב בו לחץ נפשי ומצבים אחרים יכולים לגרום למטופל עצמו לתלוש שיער, ולעיתים באופן בלתי רצוני, מצב זה נקרא טריכוטילומניה ומחייב התייחסות מיוחדת, הן בהיבט רופא העור והן בהיבט פסיכותרפי.
שומרים על העור 365 ימים בשנה
אנו חיים במדינה חמה עם מזג אויר שמשי ברוב ימות השנה. על מנת לשמור על העור מומלצת הגנה משמש הן על ידי ביגוד והן על ידי קרם הגנה. הגנה זו עשויה להפחית הסיכון להתפתחות נגעים סרטניים וטרום-סרטניים, וכן לסייע לשמור על מראה עור צעיר.
על מנת להפחית לחץ נפשי ולשמור על גוף, עור ושיער בריאים, מומלצת שגרת חיים בריאה ורגועה, שינה איכותית, עיסוק בפעילות גופנית (איש איש כפי יכולתו, מצבו הרפואי והמלצות רופא המשפחה).
מאת: ד"ר טל גולדברגר, מומחה ברפואת העור בכללית מחוז ירושלים