מורה ואם לשני ילדים עברה תאונת דרכים. היא טופלה בבית החולים והחלימה, אך אוהביה ידעו היטב שהיא אינה אותו אדם שהייתה קודם לכן. היא סבלה מפגיעת ראש קלה יחסית, אך למרות שמצבה הפיזי השתפר, היא התקשתה לחזור לחייה. "היא הייתה מאוד חסרת סבלנות ועצבנית. לחזור להוראה היה נראה כמו חלום", מספרת חוה דרדיק מרפאה בעיסוק ומנהלת מרכזי השיקום הקוגניטיבי במכון פוירשטיין הכוללים מרכז שיקום לנפגעי ראש ופוסט טראומה בירושלים, בראשון לציון ובשדרות. "פציעה כזו יכולה להיות מאוד מבלבלת כי לא באמת רואים את הפגיעה. חיצונית הכל נראה בסדר, אבל הבעיה קשה ומוחשית למרות שהיא כמעט בלתי נראית".
3 צפייה בגלריה
המרכז לשיקום נפגעי ראש ופוסט טראומה ירושלים
המרכז לשיקום נפגעי ראש ופוסט טראומה ירושלים
המרכז לשיקום נפגעי ראש ופוסט טראומה ירושלים
(באדיבות מכון פוירשטיין)
איך עזרתם לה במכון?
"עבדנו הרבה מאוד על מיומנויות שקודם באו בקלות: לתכנן יום בעבודה, להתארגן ליציאה עם הילדים לגן שעשועים, לצאת עם המשפחה לבילוי, דבר שהיה כמעט בלתי אפשרי עבורה, להתמודד עם מכשולים ורגעים בהם אפשר בקלות לאבד שליטה. עבדנו גם מול בית הספר כדי להחזירה בהדרגה למערכת. היום היא חזרה למשרת ההוראה, והיא מאוד מוערכת על ידי הצוות והתלמידים. גם בבית היא הרבה יותר מעורבת ולוקחת חלק בגידול הילדים. זה סיפור הצלחה גדול מאוד עבורה וגם עבורנו".

3 צפייה בגלריה
המרכז לשיקום נפגעי ראש ופוסט טראומה ירושלים
המרכז לשיקום נפגעי ראש ופוסט טראומה ירושלים
המרכז לשיקום נפגעי ראש ופוסט טראומה ירושלים
(באדיבות מכון פוירשטיין)

"גשר על מים סוערים"

מכון פוירשטיין הוקם ב-1965 ע"י פרופ' ראובן פוירשטיין, שייסד בו בית לשיטה פורצת דרך שמבוססת על מיצוי הפוטנציאל האנושי. כיום, נשיא המכון וממשיך דרך אביו הוא הרב ד"ר רפי פוירשטיין. המכון מפעיל מספר מרכזים לשיקום נפגעי ראש ופוסט טראומה, חלקם פועלים כמרכזי יום תחת פיקוח ומימון משרד הרווחה וחלקם כמרכזים טיפוליים, במימון מלא עבור נכי צה"ל ונפגעי פעולות איבה (כולל נפגעי מלחמת חרבות ברזל ופסטיבל נובה) וכן נותן שירות למטופלים פרטיים.
"המרכזים שלנו עוסקים בשיקום", מספרת דרדיק ומסבירה: "אנחנו מאמינים שגם אנשים שחוו פגיעת ראש ופוסט טראומה זכאים לטיפול ושיקום. אנחנו רוצים לראותם חוזרים ככל האפשר לחייהם הקודמים או לחיים חדשים שיבנו לעצמם".

3 צפייה בגלריה
 חוה דרדיק מרפאה בעיסוק ומנהלת מרכזי השיקום הקוגניטיבי במכון פוירשטיין
 חוה דרדיק מרפאה בעיסוק ומנהלת מרכזי השיקום הקוגניטיבי במכון פוירשטיין
חוה דרדיק מרפאה בעיסוק ומנהלת מרכזי השיקום הקוגניטיבי במכון פוירשטיין
(באדיבות מכון פוירשטיין)

איך עובדת השיטה עבור מתמודדי פוסט טראומה?
"שיטת פוירשטיין מבוססת על שינוי קוגניטיבי מבני, כלומר שינוי בחשיבה. אנחנו קוראים לזה 'גשר על מים סוערים'. 'המים' שנובעים מהטראומה סוערים ומציפים את האדם, ואנחנו רוצים לשפר את המצב בשיטות טיפול ממוקדות טראומה, אבל מבינים שזה לא מספיק כדי להחזיר לאדם את איכות החיים שלו. לכן, אנו מציבים גשר בעל שתי רגליים: הרגל הקוגניטיבית והרגל התפקודית".
למה כוונתך?
"במערכת הקוגניטיבית- המוחית, קיימים אזורים הישרדותיים, אלה שגורמים לנו לקפוץ מהר ולחפש מחסה ברגע שנשמעת אזעקה. האינסטינקטים ההישרדותיים חשובים, אבל במצב של פוסט טראומה המערכת יוצאת מאיזון. אנחנו עוזרים לאדם להחזיר את האיזון באמצעות למידה שמחזקת מיומנויות שנפגעו. למשל, גמישות מחשבתית. אנשים עם פוסט טראומה לרוב מאוד נוקשים ומתקשים בקבלת החלטות ואנחנו מנסים להרחיב את החשיבה דרך למידה של מיומנויות ורכישת כלים להתמודדות. לדוגמא, היה לנו מטופל שחווה טראומה בעקבות פיגוע דקירה. לכן בכל פעם ששמע צעדי ריצה מאחוריו ברחוב, חווה את האירוע מחדש. במכון למד לעצור אחרי המחשבה הראשונית 'זה מחבל', ולבחון אולי יש עוד פרשנות לאירוע, ואז לראות אולי מדובר פשוט בילדים שרצו לידו. זו הרגל הראשונה - הקוגניטיבית".
מה הרגל השנייה?
"הרגל השנייה היא תפקודית. אנחנו מאמינים שמהיום הראשון צריך להחזיר את האדם לתפקוד. כלומר, לסייע לו שהיום יום יכלול תפקוד שמשמעותי עבורו. אם זו עבודה, התנדבות, למידה, פעילות פנאי, כל אחד בקצב שלו".

השיקום לא נגמר אחר חודשיים

מכון פוירשטיין עוסק בשיקום פגיעות ראש, כבר כ30 שנה, הגישה מניחה שתהליך השיקום אף פעם לא נגמר, ונדרשת עבודה אינטנסיבית של האדם והצוות הטיפולי כדי להתקדם כמה שיותר רחוק.
"ההבנה שלנו היא שלאחר שאדם עבר פגיעת ראש, בין אם זה בעזה, בפיגוע, בתאונת דרכים או כתוצאה מאירוע מוחי, הוא עובר תהליך שיקום בבית חולים שנגמר אחרי חודשיים, שנה או שנתיים, אבל השיקום לא באמת נגמר. יש לקויות תפקודיות וקוגניטיביות שצריך ואפשר להתמודד איתן ולהמשיך לשפר אותן", מסבירה דרדיק.
זו הנקודה בה מכון פוירשטיין נכנס לתמונה. רבים אינם יודעים שיש חשיבות להמשיך את הטיפול בתום השיקום בבית החולים, ואצל נכי צה"ל ונפגעי פעולות איבה- במימון מלא של המדינה.
איזה סוג טיפול נעשה במכון?
"ראשית, התשתית הטיפולית שלנו יושבת על אמונה ביכולת ההשתנות של האדם. גם אם עברו שנתיים מהפגיעה, עדיין יש על מה לעבוד. בעזרת התיאוריה של פוירשטיין ומערכת רב מקצועית, אנו מסייעים להחזיר כמה שיותר מיומנויות קוגניטיביות, תפקודיות, חברתיות ותקשורתיות כדי לעזור לאדם לשפר את יכולותיו ולהגיע לעיסוק משמעותי. המרכז הטיפולי מכיל צוות רב מקצועי (מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת, פסיכולוגים שיקומיים ומורים בשיטת פוירשטיין) והאדם יכול לקבל תכנית שיקומית מותאמת, אפילו של כמה שנים כי אנחנו מבינים ששיקום הוא ריצה לטווח ארוך. פגיעה מוחית לא נמחקת, ולכן חשוב להמשיך וללמוד איך להתמודד מדי יום".

מרכז יום חדש לנפגעי ראש בירושלים

בימים אלה מתרחבים שירותי המכון, ובקרוב ייפתח מרכז יום שיקומי חדש לנפגעי ראש בירושלים בפיקוח, ליווי ומימון משרד הרווחה. טל פוירשטיין, עו"ס ומנהלת מרכז שיקום לנפגעי ראש בכפר סבא, מסבירה שהמרכז מיועד לאנשים שעברו פגיעת ראש נרכשת.
מה הייחוד במרכז החדש?
"אחד הדברים החשובים הוא שמדובר באוכלוסייה פחות מוכרת, ולכן אין עבורה הרבה שירותים בקהילה. הייחוד הוא שאנחנו נותנים מענה שיקומי- כלומר עובדים על מטרות שיקדמו את האדם. זה לא פתרון למי שרוצה רק לצאת מהבית אלא מקום בו לומדים ומשפרים את החשיבה והתפקוד. הצוות כולל מרפאות בעיסוק, עובדים סוציאליים, מדריכים, ייעוץ פסיכיאטרי ומורים שמעבירים סדנאות מעשיות בבישול, מחשבים ואמנות".
מכון פוירשטיין מפעיל שני מרכזי יום בכפר סבא ובראשון לציון, ובאוקטובר הקרוב ייפתח המרכז בירושלים. "החידוש הוא שעד עכשיו לאוכלוסיית נפגעי הראש בירושלים לא היה שירות של מרכז יום שיקומי במימון משרד הרווחה, ואנחנו מעניקים פתרון כזה. כדאי לפנות אלינו ולברר אם אתם או בני משפחתכם זכאים לשירות".
למי המרכז מיועד?
"אנשים שעברו פגיעת ראש ולא מתאימים כרגע לשוק העבודה. אם אדם מגיע אלינו ומתקדם, נכוון אותו להמשך שיקום בביטוח לאומי, אבל גם מי שלא מתאים לשוק התעסוקה חשוב לקדם את איכות החיים שלו. לעזור לו להסתדר טוב יותר עם הסביבה, לתפקד ולחשוב. יש הרבה תפקודים ויכולות חשיבה שאפשר לקדם, וזה מה שאנחנו מנסים לעשות".
לסיום היא משתפת בסיפור הצלחה מעורר השתאות: "גבר בשנות הארבעים לחייו, עובד הייטק שנפגע במהלך רכיבה על אופניים כחלק מאימוני ספורט. הוא היה שלושה חודשים מורדם ומונשם, ולאחר מכן עבר שיקום ממושך בבית לוינשטיין. למכון הגיע שנתיים אחרי האירוע עם פגיעה מוטורית וקוגניטיבית. היה לו מאוד קשה לקבל את המצב החדש, להתחבר לאנשים, לווסת תגובות ולא להתפרץ. בזכות עבודה מאומצת בשיטת פוירשטיין, הוא למד מחדש יכולות תקשורת ומיומנויות דיגיטליות, העלה מודעות לפגיעה וליכולות הלמידה שלו ואפילו חזר להתאמן ויצר קשרים חברתיים. זה שיפר לו משמעותית את איכות החיים".
סובלים מפוסט טראומה או פגיעת ראש? (המימון לנכי צה"ל, נפגעי פעולות איבה ולנפגעי ראש זכאי משרד הרווחה- הינו מלא)

צרו קשר

המרכז לשיקום נפגעי ראש ופוסט טראומה ירושלים:
02-5693372 [email protected]
מרכזי יום שיקומי ירושלים: 054-2083180 [email protected]
מידע נוסף חפשו באתר המכון:
https://www.icelp.info/he/
ובדף הפייסבוק: מכון פוירשטיין

מוגש מטעם מכון פוירשטיין