2 צפייה בגלריה
סופר. צילום: יואב דודקביץ'
סופר. צילום: יואב דודקביץ'
סופר. צילום: יואב דודקביץ'
לפני יותר מ־16 שנה נכנס מחבל מתאבד לשכונת בית ישראל. הוא הפעיל מטען רב עוצמה בסמוך לקבוצת אזרחים בעיקר נשים וילדים, שיצאה באותה שעה מאירוע שבת חתן שקיימו לאחר בר מצווה. הפיגוע גבה את חייהם של עשרה אזרחים מתוכם שישה ילדים. באותו האירוע היה זאב סופר, ירושלמי צעיר, מתנדב בארגון 'הצלה ירושלים'. הוא ניסה, כמו יתר הכוחות בשטח, להגיע לזירת האירוע אך נתקל בבעיה: ריבוי רכבי הכוחות והרחובות הצרים של השכונה מנעו ממנו ומרבים כמותו גישה למקום.
"התחלנו לחשוב, כיצד נצליח למנוע מקרים כאלה בעתיד וכך עלה הרעיון של שימוש באופנועים", הוא מספר השבוע. "גייסנו עשרה אופנועים לארגון 'הצלה'. שמנו עליהם ארגז, שמנו סירנה, ויאללה, נוסעים להציל חיים".
כמה שנים לאחר מכן, עם תחילתה של מלחמת לבנון השנייה והעלייה של כלל ארגוני ההצלה בארץ לצפון החל להתגבש הרעיון של 'איחוד הצלה'. "יחד עם אלי ביר, הנשיא, ואלי פולק סגנו, יצאנו למסע של גיוס ארגונים וכספים כדי להקים ארגון אחד מאוחד". הוא מספר.
לימים, הפך סופר לסמנכ"ל פיתוח התחבורה של הארגון, תחום אותו הוא עדיין מייחס לאותו צורך שנבע אז, בפיגוע הרצחני בבית ישראל.
סירת ההצלה
סופר (43), אב לחמישה תושב רמות, גדל כל חייו בעולם החב"דניקי. יש לו בן, קצין לוחם בגבעתי ובן נוסף ששואף להיות שליח חב"ד אי שם ביעד מאתגר בעולם. חוץ מהם יש לו עוד שתי בנות ובן.
הוא מעולם לא למד שום דבר שקשור לרכבים ובכל זאת, הוא חתום על כל רכב שמשמש את הארגון, לוקח חלק בפיתוח שלו ומתאים אותו מבצעית למשימה של מתנדב 'איחוד הצלה'. "זה נכון שאין לי רקע ברכבים, אבל אלוהים חנן אותי בראש והצלחתי לפתח איתו משהו", הוא אומר. ואכן, הראש של סופר אחראי על השקתם של כלי תחבורה רבים שמסייעים מידי יום בהצלת חיים.
"ממש לפני שבוע השקנו את האמבולנס הימי החדש שלנו בחופי הכנרת" הוא מספר. "במשך שנים נהגנו על סירה שלא הייתה מותאמת בדיוק לצרכים שלנו, ועכשיו הצלחנו להשיט סירה חדשה ומבצעית שכוללת סונאר משוכלל, מערכת רשת שליפה מהמים וציוד מותאם".
סירה ההצלה באה שנה וחצי לאחר שהושקה יחידת האופניים החשמליים של הארגון. המטרה: צליחת הרחובות הצרים והעמוסים של העיר העתיקה.
2 צפייה בגלריה
ה'מינילנס'. צילום: 'איחוד הצלה'
ה'מינילנס'. צילום: 'איחוד הצלה'
ה'מינילנס'. צילום: 'איחוד הצלה'
השנה הוא השיק עוד אמצעי תחבורה: האיזי־ריידר, כלי ארבע גלגלי המזכיר קורקינט ועומד בנסיעות בתנאי שטח מורכבים. "היינו שפן הניסיונות של החברה שפיתחה אותו, כך שהוא מותאם לצרכים שלנו באופן מיוחד. באמצעות הכלי החדש אנחנו יכולים לסייע לחיילים בשטחים בנויים, לפיקוד העורף ברעידות אדמה ואפילו למטיילים שנתקעו בשטח", הוא מסביר.
קטן אבל גדול
לפני קצת יותר משנה החלו תושבי העיר לחזות ברכב קטן במיוחד בצבעי הארגון שנוסע לזירות אירוע, ה'מינילנס'. "זה התחיל כשנדרשתי למצוא כלי ייעודי לראש הסניף שלנו בת"א, שהוא נכה הנעזר בקביים ועדיין מגיב לקריאות ומגיע לאירועים. המחקר הביא אותי לכלי הזה. כיום אנחנו משתדלים לתת אותו לאנשים שנזקקים לו באופן פרטני כמו מתנדב בן 79 שהחליט לאחרונה שהספיק לו נסיעות באופנוע. כמובן שהוא קיבל מינילנס. זה כלי קטן במיוחד שיכול להשתלב בתנועה ולהגיע במהירות לאירועים.
לפני כחודש מונה סופר למנכ"ל עמותת יחידות החילוץ וזאת לאחר שנים בהם הוא חלק מהמערך. ההיכרות עם השטח הובילה אותו לשים דגש על שיתוף פעולה עם היחידות ועל פיתוח רכב ייעודי שיגיע למקומות קשים במיוחד במהירות וביעילות. "פיתחנו רכבי שטח שיכולים להכיל עד ארבעה מטפלים ולפנות פצוע בשכיבה. במקרים רבים זה יכול לחסוך פינוי מוסק. לכל תוואי שטח יש רכב שמותאם לו אישית".
ומאיפה הכסף? לטענת סופר את זה הוא משאיר למגייסי התרומות. "אני הבזבזן הכי גדול בארגון. יודע לבזבז אבל לא לאסוף".