במאי האחרון התעוררה סערה בעיר בעקבות כתבות שפורסמו ב״ידיעות ירושלים״ על ריסוסים בחומר מסרטן ואסור בגן סאקר. עכשיו חושף "ידיעות ירושלים" לראשונה תיעודים בלעדיים של ריסוס חומרי הדברה רעילים בכל רחבי העיר בניגוד להוראות. מדובר בריסוס בשעות הפעילות של התושבים, ולעיתים גם בסמוך להם, מבלי שייוודע להם כי הם חשופים לסכנה. השבוע, ובעקבות התחקיר במאי, התקיימה ישיבה מיוחדת של ועדת איכות הסביבה העירונית בראשות סגן ראש העירייה ומחזיק התיק אריה קינג עם קבלני הריסוס. בישיבה העלה קינג את הטענה החמורה ביותר: חיילים נכוו מחומר כימי לאחר ששיחקו כדורגל בגן סאקר ואף נאלצו הגיע לבית חולים.
החיילים שנכוו
לפי הוועדה להגנת הסביבה, אחד המקרים הקיצוניים, שנחשפים כאן לראשונה, אירע בגן סאקר. קבוצת חיילים באה למקום כדי לשחק כדורגל. ככל הנראה, החומר שרוסס במתחם טרם התייבש (לפי ההוראות, אין להיכנס למקום עד להתייבשות החומר על העלים שרוססו) והם סבלו מכוויות בזרועות וברגליים. כאשר קינג העלה את הטענה, אמר אחד הקבלנים כי לא יכול להיות שהדבר אירע. אלא שקינג השיב לו: "זה מה שקרה. כוויות בידיים וברגליים. הם כולם הלכו לבית החולים ואמרו להם שזה חומר כימי. אני אתן לך תמונות".
ריסוס ליד ילדים
בחודש שעבר הגיע מרסס של קבלן העובד מטעם העירייה למגרש ספורט עירוני ברחוב שטרן פינת גולומב בקרית יובל. הוא החל להדביר בשולי המגרש בשעה שלוש בערך. הבעיה היא שבאותו רגע, במרחק לא רב, היו על המגרש איש מבוגר ושני ילדים, לא מודעים כלל לסכנת ההרעלה שהם חשופים לה, בוודאי במקרה של רוחות.
אירוע דומה אירע מספר חודשים לפני כן במרכז העיר. כאן נראה שנשברים כל השיאים מבחינת ריסוס ליד בני אדם. מדובר בהדברת עשבים בגן דניאל, בסמוך לכיכר ספרא. פעולת פיזור החומר נעשית כשניים עד שלושה מטרים מאיש שעומד לתומו. לא ברור אם באותו יום נשבו רוחות חזקות, אך ברור כי הריסוס היה קרוב מאוד לאותו אדם. בוועדה נחשף כי היה מקרה של ריסוס בבית הספר 'אורט' בצומת פת. לדברי קינג, "בזמן שילדים היו בהפסקה מישהו עובר שם ומרסס. הילדים משחקים בחוץ ברחבה, ובזמן הזה מישהו מרסס את הגינה".
אחד הקבלנים העיר בתגובה: "יו"ר הוועדה מתכוון לריסוס בגבולות של הגנים ובתי הספר. יש גנים כמו בגן העצמאות שנמצאים ליד הגן ממש. אם אתה מרסס שם אתה יכול לפגוע בילדים".
הרעל בלב רחוב שח"ל
ביולי האחרון בוצעה פעילות הדברה ברחוב שח"ל בגבעת מרדכי. השטח המרוסס לא גודר, אבל לא פחות חמור מכך - אחד המרססים פשוט השאיר מכל מלא בחלקו בחומר ההדברה המסוכן בסמוך לספסל להולכי רגל בלב השכונה. ברור שגם אם הדבר היה נעשה בשעת לילה, עדיין מדובר בחוסר אחריות משווע. אלה ש'תפסו' את האירוע הם פעילים חברתיים בתחום הגנת הסביבה. הפועל נראה 'מחביא' את המכל כשצינור הריסוס היוצא ממנו צמוד לספסל ולאחר מכן עוזב את האזור. מצמרר לחשוב מה היה קורה אילו ילדים קטנים היו מתחילים לשחק עם מכל הריסוס.
ושימו לב למחדל הבא, לטענת יו"ר הוועדה העירונית להגנת הסביבה: "באזור פארק המסילה קבלן מסוים השאיר מתחת לאחד העצים, אני אישית ספרתי, יותר מ־20 מכלים של ריסוס. פשוט היה לו נוח לא לקחת את זה בסוף יום העבודה. מי משאיר מכלים בשטח? וזה אינו המקום היחיד. מספיק שילד קטן או אפילו מבוגר יפתח את המכל הזה וישתמש בזה, או שזה יישפך פה ושם. אלה דברים שמסכנים את הציבור שחי ומבקר פה".
ההתפרצות של רואי
אחד הקבלנים טען בישיבה המיוחדת: "חשוב לדעת שכל מכל ריסוס מעורב ב־97% מים. שתבינו - כל ליטר מעורב ב־97% מים. זאת אומרת שהאחוז הקטלני זעיר מאוד. כך שאם חס וחלילה אתה לוקח את החומר המהול הזה ואתה שופך על עצמך - אני מבטיח לך שאתה חוזר הביתה ולא קורה כלום. אבל בכל זאת, חייבים לשמור על הכללים, וגם על חצי האחוז הזה אנחנו לא רוצים לקחת אחריות".
אלא שרואי שטארק, נציג המחוז של המשרד להגנת הסביבה, התפרץ מייד: "זה חומר שנועד להשמיד. זה חומר השמדה של מזיקים. החומרים הללו הם לא חומרים ידידותיים לא לאדם, לא לחי ולא לסביבה. הרבה פעמים מי שאמור ליישם את ההנחיות לא תמיד ער לדברים הללו, כגון זה ש'כניסת אנשים ובעלי חיים לשטח מרוסס צריכה להיות בהתאם להוראות שעל גבי התווית'. זה לא מגיע לשטח, ואני יודע את זה כי אני חי בירושלים ורואה את הדברים בעיניים".
מי צריך גדר?
רמת שרת, 4 בינואר 2022. פעילי סביבה תיעדו ריסוס בשעה 13:00 בצהריים, ביום שבו רוחות חזקות מנשבות באי תנועה. 17 בינואר 2022, ט"ו בשבט. ריסוס ליד אקווריום ישראל בשעה 13:30, לאורך שבילי ההליכה והאופניים. לטענת התושבים, היו במקום לפחות שני עובדים שריססו, בזמן שרוחות עזות נשבו שם.
בעירייה יודעים לספר על פניות שהגיעו אליהם כשבאותם מקרים הרוח נשאה את אדי החומרים ממש לתוך בתי תושבים. "בזמן רוחות החומרים מתנדפים לפעמים אל תוך בתים של אנשים, שאמרו לנו שהם ידעו שמישהו מרסס כי הם פתאום הריחו בבית ריח חריף", מעיד קינג.
מבול של הפרות
קינג מספר על לא מעט הפרות בטיחות מדאיגות במסגרת פעולות ההדברה בירושלים. "אנחנו בעירייה הנחינו כבר לפני מספר חודשים שכל אזור כמו פארק, גנים ציבוריים וטיילת שעובר ריסוס חייב להיות מגודר ומסומן בסרט על מנת שמי שעובר שם יידע שהמקום נמצא בריסוס ויחליט אם הוא רוצה להיכנס לשם או לא. לצערי הרב הדברים הללו לא מומשו, לכן קיימתי השבוע את הוועדה עם הקבלנים, עם מי שמפעיל אותם מהעירייה או מ'מוריה', והעברנו להם את המסר שאנחנו דורשים שזה ייושם. דרשנו שהבטיחות תהיה מעל לכל – בטיחות העובדים ובטיחות של עוברי האורח. החומרים שמרססים בהם יכולים לגרום נזק לבריאותם של בני אדם ובעלי חיים, לבעיות בנשימה ולסרטן. אצל נשים בהריון מדובר בסכנה של הפלה של עוברים, לעיוותים של העוברים ולבעיות קוגניטיביות".
בדיקת משטרה
לדברי יו"ר הוועדה, "כשהם (המרססים; א"פ) לוקחים מכל ריסוס ומרססים לאורך פארק המסילה או בגן סאקר או גינה ציבורית וגן שעשועים, יש לנו מקרים של ילדים או מבוגרים, אצנים או רוכבי אופניים שעוברים בצמוד אליהם, לא במרחק של 30-20 מטר, בצמוד למקום הריסוס. הבנאדם רץ, לוקח שאיפות אוויר ומכניס את החומר הרעיל לתוך הגוף שלו. המטרה שלנו היא למנוע את הדברים הללו, והדרך היא קודם כל לדרוש לעבוד לפי מה שכתוב על התווית. זה חוק, לא המלצה, לא רשות. זה חוק שמחייב אותם. בנוסף, ביקשנו לקחת אמצעי בטיחות נוספים, כמו גידור המקום, סימון המקום".
בשבועות האחרונים מנהלת המשטרה בדיקה לגבי תלונה שהגיש קינג הנוגעת לריסוס שלא לפי ההנחיות בגן סאקר. השבוע נמסר ממשטרת המחוז כי הבדיקה טרם הסתיימה.