אל תדחו: אלו הבדיקות שאתם חייבים לעשות עכשיו.
1 בדיקת כולסטרול
דבר הרופאים: "מומלץ לבצע בדיקת דם הבודקת את הערכים השונים של שומנים בדם (כולסטרול, LDL "כולסטרול רע", HDL "כולסטרול טוב" וטריגליצרידים), פעם אחת בגיל 20 למי שיש רקע משפחתי של מחלת לב בגיל צעיר (לפני גיל 50), או שידוע על מחלת יתר שומנים גנטית. מגיל 35 מומלץ לכולם לבצע את הבדיקה, לפחות כל 5 שנים, וכל שנה למי שכבר אובחן עם יתר שומנים בדם".
2 לחץ דם
דבר הרופאים: "לכלל האוכלוסייה מומלץ לבצע מדידת לחץ דם מדי 5 שנים בגילאי 20-29, מדי 3-5 שנים בגילאי 30-39, ומדי שנה מגיל 40 ומעלה- למי שיש גורמי סיכון למחלת לב כגון השמנת יתר, סכרת, מחלת כליות, יתר שומנים בדם".
3 בדיקות לגילוי מוקדם ומניעה של סרטן המעי הגס
דבר הרופאים: "מגיל 50 ועד 75 מומלץ לבצע בדיקת דם סמוי בצואה פעם בשנה, זאת הבדיקה היחידה שהוכחה במחקרים מבוקרים כמפחיתה תמותה מסרטן המעי. ישנה גם אפשרות לבדיקת קולונוסקופיה כל 10 שנים. מי שיש לו קרוב משפחה מדרגה ראשונה עם סרטן המעי הגס מומלץ לבצע קולונוסקופיה מגיל 40 כל 5 שנים. לחולים במחלת מעי דלקתית מומלץ לבצע בדיקות קולונוסקופיה בהתאם לגיל התגלות המחלה".
4 בדיקת סוכר
דבר הרופאים: "מומלץ לבצע בדיקת סוכר לכלל האוכלוסייה מגיל 35. לבעלי גורמי סיכון כגון עודף משקל, יתר שומנים בדם, יתר לחץ דם, מחלת סכרת במשפחה, מומלץ לבצע את הבדיקה מגיל 20. אם הבדיקה תקינה, מומלץ לחזור עליה כל 3 שנים. לנשים שסבלו מסכרת הריונית מומלץ לבצע בדיקת העמסת סוכר(של 75 גרם), חודש וחצי אחרי ההיריון, ואם תקינה לחזור על הבדיקה פעם ב3 שנים"
5. בדיקת CT עם קרינה נמוכה של בית החזה לגילוי מוקדם של סרטן
דבר הרופאים: "מומלץ לבני 50-80 שעישנו לפחות 20 שנות קופסא (מספר הקופסאות שאדם מעשן ביום כפול כמות השנים שמעשן כמות זו) לבצע בדיקה זו מדי שנה. למי שהפסיק לעשן ועברו יותר מ-15 שנה מאז שהפסיק לעשן, לא מומלץ לבצע בדיקה זו. כמובן שלמי שעדין מעשן חשוב יותר להפסיק וניתן להיעזר בסדנאות להפסקת עישון או במעקב פרטני תוך שימוש בתרופות. טיפול חשוב זה מצוי בסל הבריאות וניתן במסגרת הכללית בירושלים".
6. סביב גיל 40 מומלץ לבצע בדיקת א.ק.ג
(בעיקר לצורך אפשרות השוואה בעתיד צפיפות עצם לגילוי אוסטיאופורוזיס)
דבר הרופאים: מומלץ לבצע את הבדיקה בנשים שעברו את גיל 65 (הבדיקה בסל מגיל 60) מדי 5 שנים (בהנחה שהבדיקה תקינה) עד גיל 80. ברוב הנשים אין יתרון בביצוע של בדיקת צפיפות עצם באמה (יד) ויש לבצע רק בצוואר הירך ועמוד השדרה. בנשים עם היסטוריה משפחתית או אישית של שברים מוקדמים, עם בעיות בבלוטת המגן, אילו שקיבלו טיפול ארוך בסטרואידים, או אילו שהגיעו לגיל המעבר בגיל צעיר ניתן להתחיל בביצוע הבדיקה מספר שנים קודם לכן.
בנוסף, אלה הבדיקות המומלצות לנשים:
ממוגרפיה לגילוי מוקדם של סרטן השד
דבר הרופאים: "מומלץ לנשים לבצע את הבדיקה מדי שנתיים בין גילאי 50-74. לנשים עם קרובת משפחה בדרגה ראשונה שחלתה בסרטן השד, מומלץ להתחיל לבצע את הבדיקה 10 שנים לפני גילוי הסרטן אצל קרובת המשפחה או החל מגיל 40, המוקדם מביניהם".
בדיקה גנטית ל-BRCA (גן שמגביר סיכון לסרטן השד)
דבר הרופאים: "בנשים עם היסטוריה משפחתית של סרטן השד מומלץ לפנות לייעוץ גנטי לגבי הצורך בבדיקה גנטית לסרטן השד. בנשים ממוצא אשכנזי (גם חלקי), ללא היסטוריה משפחתית של סרטן השד, מומלץ לבצע את הבדיקה באופן חד פעמי החל מגיל 25. הבדיקה ניתנת במסגרת סל הבריאות. לקביעת תור יש לפנות למרכזי בריאות האישה של כללית”.
בדיקת משטח PAP מצוואר הרחם לגילוי מוקדם ומניעה של סרטן צוואר הרחם
דבר הרופאים: "מומלץ לנשים שהיו פעילות מינית לבצע בדיקה זו מגיל 35 מדי 3-5 שנים עד גיל 65. כיום רוב הבדיקות הן להמצאות נגיף הפפילומה (HPV) והן קלות לביצוע ואפילו לא מחייבות בדיקה גניקולוגית מלאה.
______________________
לבחור במדרגות
בנוסף לכל הבדיקות, חשוב מאוד למנוע מחלות בעזרת פעילות גופנית סדירה אשר מוכחת מחקרית כיעילה במניעה ואיזון של מחלות רבות כגון: מחלות לב, סוכרת, מניעת נפילות ושברים.
ההמלצה היא: להימנע מאורח חיים ישבני, לבצע כמה שיותר ספורט אקראי כמו: לחנות רחוק וללכת ברגל, לבחור תמיד לעלות מדרגות במקום מעלית וכמובן ספורט אקטיבי.
"המינון" המומלץ בעיקר לבני 65 ומעלה:
פעילות אירובית כגון שחיה או הליכה לפחות 150 דקות בשבוע או 30 דקות 5 ימים בשבוע לפחות.
פעילות בונה כוח: כגון הרמת משקולות [2-5 ק"ג] לפחות פעמיים בשבוע ואימון יציבות (שיווי משקל) לפחות 3 פעמים מדי שבוע.
בנוסף קשה להמעיט בחשיבות ההימנעות מעישון והתזונה הנכונה אשר מכילה הרבה ירקות, פירות, דגנים מלאים, דגים ושומנים בריאים עם מיעוט במזון מהחי ובעיקר מזון רווי שומן ומטוגן.
מאת: פרופ' אמנון להד, מנהל המחלקה לרפואת המשפחה, כללית מחוז ירושלים
ד"ר מרינה גולדין איסרליס, מומחית ברפואת המשפחה, כללית מחוז ירושלים
ד"ר טל פוקס, מומחה ברפואת המשפחה, כללית מחוז ירושלים
מוגש מטעם שירותי בריאות כללית
פורסם לראשונה: 09:32, 11.09.24