המלחמה גרמה לנו לחשוב מחדש על הביטחון התזונתי שלנו. בעוד שהמדינה מכינה מאגרי מזון, רבים מאיתנו הכינו מאגרים של דברי מתיקה וחטאים נוספים טעימים במגירה שלא נמצאים בראש פירמידת המזון הבריא: מסתבר שחרדה וצ'יפס הם צמד בלתי נפרד אבל אהוב במיוחד.
2 צפייה בגלריה
"לתזונה שלנו יש כוח ענק לשפר את מצב הרוח"
"לתזונה שלנו יש כוח ענק לשפר את מצב הרוח"
"לתזונה שלנו יש כוח ענק לשפר את מצב הרוח"
(צילום: Ivanko80, shutterstock)
"לרוב האנשים יש ירידה במוטיבציה ומשאבים לדאוג לתזונה מטיבה, יש יותר נטייה לצרוך מאכלים זמינים פשוטים, שנותנים איזשהו סיפוק רגעי על ידי עלייה של דופמין", מספרת עדי בצלאל, דיאטנית קלינית בכללית מחוז ירושלים, "אנשים פונים למאכלים מעובדים או להזמנה של אוכל מעובד, מתוק ושמן מבחוץ, בנוסף יש אנשים מסוימים שירדה להם במקביל גם המוטיבציה לפעילות גופנית שרק מחמירה את הבעיה."
האם יש שינוי בין ילדים ומבוגרים ובין נשים וגברים?
"שינוי אחד תלוי בעובדה שנשים חשופות יותר לאכילה רגשית בטח ובטח נשות מילואימניקים. לנשים גם יש נטייה לדאוג לכל העולם, רק לא לעצמן. הן יבשלו לילדים, הן יכינו להם כריכים וירקות ופירות, אבל כשיגיע הרגע שבו הן צריכות לדאוג לעצמן - האנרגיות והמוטיבציה תרדנה.
"צריך להבין, כאשר אנו חווים סטרס, הגוף משחרר הורמונים כגון אדרנלין וקורטיזול שמובילים למגוון שינויים פיזיולוגיים, שנועדו לעזור לנו להתמודד עם האיום או האתגר בטווח המידי, אך לטווח הארוך יכולים כמובן לשחוק את הגוף ולא להיטיב עמנו. בטווח המיידי הם עלולים גם לגרום לעלייה של לחץ דם וסוכר".
אז איך מתמודדים?
"לתזונה שלנו יש כוח ענק לשפר את מצב הרוח, להעלות את החוסן -הן הנפשי והן הגופני. המטרה היא לנסות ככל שניתן לשמר הרגלים וסדר יום ולתת לגוף שלנו את אבני הבניין לשם התמודדות עם המצב הנוכחי."

2 צפייה בגלריה
"להמעיט ככל שניתן במזון מעובד שעשיר בשומן, סוכר ומלח"
"להמעיט ככל שניתן במזון מעובד שעשיר בשומן, סוכר ומלח"
"להמעיט ככל שניתן במזון מעובד שעשיר בשומן, סוכר ומלח"
(צילום: Dragana Gordic, shutterstock)

בצלאל מציגה: 10 הדיברות לתזונה נכונה

מאסטר שף: תקיימו ארוחות משפחתיות במלוא מובן המילה: צאו ביחד לקניות בסופר, החליטו ביחד על התפריט לארוחה, הכינו אותה יחד וכמובן – שבו ביחד ליהנות ממנה.
פחות: כדאי להמעיט ככל שניתן במזון מעובד שעשיר בשומן, סוכר ומלח וחסר בכל אותם מרכיבים חיוניים לשמירה על חסינות הגוף והנפש.
יותר: שלבו כמה שיותר קטניות שהן מקור נהדר לסיבים וחלבונים מן הצומח ומהווים בסיס נהדר לפלורה מגוונת וחזקה במערכת העיכול, שמהווה חלק מהותי מהחוסן שלנו.
תוסס: כדי לשמור ולשפר את המיקרובים, מומלץ לשלב מאכלים מותססים כמו כרוב מותסס שאפשר להכין בבית, יוגורט, מיסו או קימצ'י.
הגנה: שלבו שפע של פירות וירקות כמו פירות הדר, קיווי, עגבניות ,פלפל, לימון, גויאבה ועוד- כמקור חשוב לוויטמין c , שהוא ויטמין הכרחי להגנה מפני מחלות.
מתחסנים: דאגו שהתזונה שלנו תכיל מספיק חלבון - שהוא אב מזון הכרחי ביותר לתפקוד המערכת החיסונית - ביצים וגבינות, קטניות, טופו, בשילוב מוצרים מן החי- דגים, עוף הודו ומעט בקר אדום.
זזים: אי אפשר שלא להזכיר את הנושא של פעילות גופנית: יש לשאוף להיות כמה שיותר פעילים. צאו לטבע הירוק, שאפו אוויר, היחשפו לשמש (אבל לא יותר מידי) ולוויטמין D.
ככל שהגוף שלנו פחות בתזוזה ופחות פעיל ככה אנחנו חשופים יותר למחלות.
מים בששון: הקפדה על שתייה מספקת של מים שהיא הכרחית לסילוק רעלים מהגוף
חברותא: בדידות זו אחת מהרעות החולות, ככל שנהיה יותר עם אנשים שיש להם גם השפעה חיובית עלינו ככה סיכוי יותר גדול שנוכל לבצע ולשמר הרגלים טובים.
חינוך לתזונה טובה: ילדים לומדים על תרבות צריכה מחברים, מרשתות חברתיות, מפרסומות, תכניות בישול ובראש ובראשונה ממה מוגש להם בבית. ככל שהם יהיו חשופים למגוון של אוכל יותר בריא, לירקות ואוכל ביתי ככה גדל הסיכוי שהם יסגלו את ההרגלים הטובים האלה.

מוגש מטעם שירותי בריאות כללית
פורסם לראשונה: 10:50, 11.09.24