"דוקטור תעשה מה שצריך אבל אל תוציא אותי הביתה ואל תיתן לי גימלים" המשפט הזה אותו שומע ד"ר אבי פנסקי אורתופד ילדים מנהל מרפאת מומחים יועצים של כללית בביג בית שמש, חוזר בתדירות גבוהה מהחיילים אליהם הוא נוסע כדי לטפל בהתנדבות, והוא מרגש אותו בכל פעם מחדש "החיילים שלנו נלחמים ושומרים עלינו בנחישות, מה שאנחנו עושים מאחור בעורף זה כאין וכאפס לעומת מה שהחיילים עוברים, ולכן אני לא אפסיק לנסוע לכל מקום שבו יצטרכו אותנו".
מאות אלפי לוחמי מערך המילואים שגוייסו נאלצו ברגע אחד להתחיל לשאת פק"לים כבדים על הגב, לרוץ ולהסתער בתנאי שדה. צה"ל מביא אותם לכשירות קרבית תוך ימים ספורים, מספר הפציעות האורתופדיות גבוה מאד ולנישה הזו התנדב ד"ר פנסקי שידע שגם במלחמה הזו הוא הולך לשרת, גם אם לא במדים.
הוא השתחרר משירות מילואים סדיר לפני 10 חודשים, בגיל 62 "שירתתי במילואים הרבה מאוד שנים בחר"פ (חיל הרפואה) וייעצתי ליחידות מובחרות. כשהתחילה המלחמה הבן שלי גויס למילואים וגם החתן והבן זוג של הבת, ואני הרגשתי שאני נשאר מאחור, זה מאוד תסכל אותי. ביום ראשון (8.10) יצרתי קשר עם מספר חברות אורתופדיה שתרמו ציוד איכותי ואותו נסעתי לפזר ביחידות השונות, ככה התחילה הפעילות שלי עבור החיילים".
בהמשך הגיעו הטלפונים לבקשת עזרה, "הטלפון הראשון הגיע מחובש של סיירת צנחנים שמוקמו בשדרות, היה לו חייל עם נקע בקרסול שלדבריו צריך מגן קרסול והוא שמע שיש לי. ביקשתי לדבר עם החייל והתבררה תמונה שונה ואמרתי לו שאני אגיע לבדוק אותו.
נסעתי לשדרות ופגשתי שם את החייל שביקש כמו כל החיילים שאני מטפל בהם, לא לחזור הביתה אלא להישאר עם חבריו, וכך נוצרה רוטינה של נסיעות טיפולים בעיקר בצפון ובדרום".
במהלך הזמן צירף ד"ר פנסקי גם את אביב שור - פיזיותרפיסט העובד בכללית בית שמש שמתנדב אף הוא אחרי ימי העבודה ובסופי שבוע.
איך מתבצעת הנסיעה?
"אנחנו מקבלים קריאות ממקומות שונים בארץ על חיילים שסובלים מבעיה אורטופדית, מגיעים לשטח פורסים מזרון או מיטת טיפולים, אני בודק את החיילים, מעביר מיד לפיזיותרפיסט הנחיות איך לטפל והוא מטפל בהם. אנחנו נוסעים עם אביזרים אורתופדיים איכותיים: מגני ברכיים, מגני קרסוליים, חגורות גב וגם משחות נגד כאבים, כדי לעזור בכל דרך שניתן".
ספר על נסיעת התנדבות זכורה במיוחד
"לפני מספר שבועות התחלנו את היום ביחידת צנחנים אי שם בצפון. העמסנו על הרכב מיטת טיפולים, ערכת דיקור יבש, טייפים לרוב ואביזרים אורתופדיים ויצאנו צפונה. הגענו ליחידת צנחנים שזו כבר הפעם החמישית שאני מבקר בה. פרסתי מזרון והתחלתי לבדוק ולהפנות לאביב מטופלים לפי הצורך. עבדנו באינטנסיביות בהמולה הרבה ותוך כדי שמקפיצים את החיילים וכל הזמן שמענו המון תודות מהחיילים. בדקנו וטיפלנו ביותר מ־25 חיילים. סיימנו את היום סחוטים. נסענו לשטח כינוס נוסף של הצנחנים, אך הם הוקפצו. התכוננו לנסוע הביתה ו... רגע, טלפון מנציג של יחידת חי"ר אחרת וסיירת מובחרת. 'אתם יכולים לקפוץ גם אלינו?' אנחנו ממש גמורים מעייפות גם אביב וגם אני. מסתכלים זה בזה, נכנסים לרכב ומרחק רבע שעה פוקדים את חיילי הסיירת. פורקים מיטה, ציוד אורתופדי ומתחילים שוב מרתון בדיקות וטיפולים."
אביב שור: "כיף לעבוד כך, זה טיפול אמיתי ויעיל. ד"ר פנסקי מאבחן, מפרט בדיוק מה נדרש ואני משקיע זמן בטיפול נטו. כך טיפלו בין השאר בכאבי גב תחתון, כאבי כתפיים, כאבי ברכיים, כפות רגליים שטוחות ונקעים בקרסול. "היה יום מתיש, אבל החיילים שהתפלאו איך הגענו משום מקום, איך שלפנו אמצעי טיפול ועזרנו במקום הודו מכל הלב ומילאו אותנו באנרגיה. הרגשנו כי יותר ממה שתרמנו אנו לחיילים, סייענו בפעילות זו לעצמנו להמשיך ולשרוד את המערכה הנוראית הזו. ברביעי הבא עולה שוב צפונה, יש עבודת קודש לעשות שם על הגבול"
בשיתוף כללית ירושלים