ארועי ה7/10- תפסו את מדינת ישראל בהפתעה, אחרי מספר ימים עם הגעת המפונים לירושלים נערכה כללית בכוחות מתוגברים להעניק תמיכה וסיוע רפואי למשפחות שהתפנו מאזורי הלחימה.
בין הצוותים הרפואיים היו עשרות רוקחים שהתגייסו למען המפונים. מעבר לאספקת התרופות, הרוקחים תמכו בכל אשר נזקקו המפונים "התחלנו לקבל מפונים החל מה- 8/10, דאגנו לכל מה שהם היו צריכים בנושא של הטיפול התרופתי, אנשים עזבו את הבתים שלהם בלי כלום, חלקם פשוט יצאו עם הבגדים שעליהם ואנחנו עטפנו אותם מכל הכיוונים כדי לוודא שהם מקבלים את כל התרופות שהם צריכים" מספרת מגר' עידית לוי, מנהלת הרוקחות המחוזית של כללית מחוז ירושלים.
”היו כאלה שהגיעו למלון ולא יצאו ממנו, אנחנו דאגנו לכל מחסורם ושיהיה להם כל מה שהם צריכים בהיבט
התרופתי“.
4 צפייה בגלריה
עידית לוי, מנהלת הרוקחות המחוזית של כללית מחוז ירושלים
עידית לוי, מנהלת הרוקחות המחוזית של כללית מחוז ירושלים
עידית לוי, מנהלת הרוקחות המחוזית של כללית מחוז ירושלים
(צילום: דוברות כללית )

יש מקרה זכור של התגייסות יוצאת דופן?
"כן. היה מפונה משדרות שחיפש תרופה מיוחדת לבן שלו, היה כבר מאוחר בלילה ובתי המרקחת היו סגורים. הוא יצר קשר עם מנהלת הרוקחות בהראל והיא הגיעה במיוחד ופתחה את בית המרקחת עבורו. מבחינתי כל אחד ואחד מהמפונים שנמצאים פה הוא מטופל אישי שלי וכך גם כל הרוקחים במחוז מרגישים".
"אני חייבת לציין שהצוותים שלנו עושים עבודת קודש, הם הגיעו והתייצבו לעבודה מפרוץ המלחמה מתוך החשיבה על המטופלים, מתוך המחשבה שיש לנו זכות גדולה שאנחנו יכולים להמשיך לתת שירות למבוטחים שלנו ודווקא בתוך המצב הקשה שכולנו נמצאים בו לשמר שיגרת בריאות".
אפרופו שיגרת בריאות, יש הרגשה שבגלל המלחמה אין חשק לשמור על שיגרת הבריאות היומית שלנו. מה דעתך?
"חלק מהתמותה ותחלואה במצבי אסון כמו מלחמה, מתרחשת אצל אנשים שלא היו קשורים ישירות לאסון אבל הם לא טיפלו בעצמם - לא הלכו לבדיקות, לא לקחו את התרופות שלהם, לא התחסנו, לא עשו את כל מה שצריך כדי לשמר את הבריאות שלהם ואז התחלואה והתמותה גדלים.

4 צפייה בגלריה
הרוקחת מרגריטה שרמן ויקטרינה סיגלוב בהדרכה רוקחית פרטנית
הרוקחת מרגריטה שרמן ויקטרינה סיגלוב בהדרכה רוקחית פרטנית
הרוקחת מרגריטה שרמן ויקטרינה סיגלוב בהדרכה רוקחית פרטנית
(צילום: דוברות כללית )

דווקא עכשיו מאוד חשוב שאנשים יתחסנו לשפעת, ולדלקת ריאות ושימשיכו לקחת את התרופות שלהם כמו שצריך, ואם הם צריכים הכוונה אז כמובן שהם מוזמנים לפנות אל הרוקח כדי לקבל את ההסבר והכוונה שהם צריכים".
אבל למי יש כוח וחשק להתעסק בבריאות שלנו שיש מלחמה?
"אני מבינה את התחושות, אבל חייבים לצאת מתוך הלופ של החדשות והמסכים. דווקא עכשיו עושים עצירה וחושבים על הבריאות דווקא עכשיו כדי למנוע כל מיני סיבוכים עתידיים. דווקא עכשיו הטיפול בבריאות שלך יכול להוות פסק זמן הכרחי למען עצמך. נכון, הדאגה היא נורא גדולה אבל זה בסדר גמור לחשוב על עצמך. אם עכשיו תמשיכו ותטפלו בעצמכם, אחרי שהמלחמה תיגמר ונחזור לסוג של שיגרה, נמנע בעיות וסיבוכים בהמשך"
אם כבר שיגרה, יש איזה אימרה קבועה לגבי רוקחים שאת פחות אוהבת?
"כן! יש את המשפט שחוזר על עצמו בכל פעם- 'רוקח למד ארבע שנים כדי להיות זבן וזה לא יכול להיות רחוק יותר מהמציאות".
מה הכוונה?
"רוקח לומד ארבע שנים כדי להיות מטפל. הרוקחים הם לא זבנים שמביאים תרופות לפי מרשם, בחוק רוקח מוגדר כמטפל וזה בדיוק מה שהוא עושה! הוא חלק מהצוות הטיפולי יחד עם הרופא ועם האחות. המטופלים סומכים מאוד על הרוקח והם מתייעצים אתו לגבי טיפול, תרופות ותופעות שמהם הם סובלים. אחרי ארבע שנים של לימודים, הרוקח משמש כאוטוריטה בנושא של טיפול תרופתי. צריך להבין שלרוקח יש אחריות מאוד גדולה בניפוק התרופה לה זקוק המטופל, כאשר הוא מנפק תרופה הוא צריך להסביר כיצד לוקחים אותה, לתת את ההנחיות ולוודא שהמטופל יודע איך לקחת אותה. בדלפק בזמן שהמטופל מקבל את התרופה, הוא מקבל את ההסבר הראשוני איך לקחת את התרופה ולמה היא נועדה".

4 צפייה בגלריה
הרוקח יעקב אמרופל מעביר סדנה למטופלים
הרוקח יעקב אמרופל מעביר סדנה למטופלים
הרוקח יעקב אמרופל מעביר סדנה למטופלים
(צילום: דוברות כללית )

4 צפייה בגלריה
הרוקח צוהייב טוטח מעביר סדנה
הרוקח צוהייב טוטח מעביר סדנה
הרוקח צוהייב טוטח מעביר סדנה
(צילום: דוברות כללית )

במחוז ירושלים:
165 רוקחים
113 בתי מרקחת שפרוסים ברחבי כל מחוז ירושלים: ירושלים, אפרת, ביתר, בית שמש, גבעת זאב, מעלה אדומים, בית אל, תל ציון, אבו גוש, מבשרת ומעוז ציון
1,400 הדרכות רוקחיות פרטניות למטופלים
1,700 ייעוצים בתחום רוקחות קלינית לרופאים
5,400 הזמנות של תרופות יצאו עד לבית המטופל (בימים אלו המשלוח הביתה הוא ללא תשלום)
5,000 תרופות סופקו למפונים לבתי המלון
מעל 10 מיליון תרופות מונפקות על ידי הרוקחים במהלך השנה

רוקחים לכם

הרצאות בנושא גמילה מעישון, סוכרת וטרום סוכרת וגם הדרכה פרטנית
עם רוקח. מגר' עידית לוי מסבירה על מה עוד הרוקחים אחראים

הדרכה רוקחית:
כולנו מכירים את פרק הזמן שבו אנחנו מתייעצים עם הרוקח/ת בדלפק על התרופה שקיבלנו ודרכי השימוש בה. 'הדרכה רוקחית' מרחיבה את פרק הזמן ומאפשרת למטופל ולרוקח לשבת ולדון בכל התרופות שהמטופל לוקח.
מגר' עידית לוי: ”’הדרכה רוקחית‘ הינה מפגש בין הרוקח למטופל ומטרתו לקדם שימוש נכון בתרופות. בפגישה ניתן למטופל ייעוץ מקצועי אודות תרופות אותן הוא נוטל, בדגש על זמני נטילה נכונים, ביחס לאוכל, שימוש נאות במשאפים, איחסון נכון של תרופות וכד‘. בסיום ההדרכה הרוקח מצייד את המטופל במסמך המפרט את התרופות השונות שהמטופל נוטל ואת האופן הרצוי לנטילתן.“
למה ההדרכה הזו חשובה?
"מדובר על שירות שניתן לכל מי שרוצה הסבר על התרופות שלו. הרבה פעמים מגלים בתוך ההדרכה הזאת כמה דברים מאוד חשובים שמשפיעים על הבריאות למשל שהמטופל לוקח תרופה בזמנים לא נכונים או לוקח את התרופה עם מזון שעלול לגרום לאי ספיגה של התרופה. כשהם יושבים ביחד והם דנים על הכל, הרוקח מסביר על התרופות ובכלל על אורח חיים בריא, זה טיפול הוליסטי שלם".
כמה זמן קיים השירות?
"שירות 'הדרכה רוקחית' קיים כבר 13 שנים אבל השתרש מאוד בשנים האחרונות".
סדנאות גמילה מעישון:
הרוקחת דפנה שיפר, מעבירה סדנאות בנושא גמילה מעישון. כל סדנה של גמילה מעישון היא באורך של 8 מפגשים, כאשר כל מפגש נמשך כשעה וחצי.
מגר' עידית לוי: "הסדנה עוסקת בגמילה מעישון, שחרור התניות, תרופות שמכילות ניקוטין כמו מדבקות ומסטיקים- היתרון העצום הוא שדפנה שיפר רוקחת והיא מגיעה מתוך התחום הזה כך שהיא מכירה היטב את כל הנושא התרופתי והיא מסבירה את השימוש הנכון בתרופות ובמדבקות".
הרצאה בנושא שימוש מושכל בתרופות:
הרצאה המיועדת בעיקר לגיל השלישי.
מגר' עידית לוי: "ההרצאה עוסקת באופן בטלוקחים נכון את התרופות, מה זה גנריקות (סוגים שונים של אותה תרופה רק של חברות שונות), בנושא החשוב של פגי תוקף לתרופות, אחסון נכון, מה ההבדלים בין תרופות לתוספי תזונה, האם ניתן לקחת ביחד תוספי מזון ותרופות, תופעות לוואי של תרופות ועוד".
הרצאה בנושא טרום סוכרת:
מיועד למטופלים טרום סוכרתיים.
מגר' עידית לוי: "רוקח מעביר סדנא ומסביר על תרופות שעלולות לגרום לעלייה ברמת הסוכר וגם על תוספי תזונה שיכולים לעזור להוריד את רמות הסוכר. הרוקח נותן את הדגש כיצד אפשר לטפל במצב טרום סוכרת באמצעות תזונה נכונה, התעמלות, תוספים".
הדרכות רוקחיות שניתנות במסגרת ניידת עיניים לסוכרת:
מגר' עידית לוי: "מטופלים סוכרתיים שלא ביצעו בדיקת עיניים בשנה האחרונה מוזמנים למרפאה. במסגרת הביקור, טרם ביצוע הבדיקה הרוקח יושב איתם ומדריך על השימוש הנכון בתרופות. הדרכות כאלה מתבצעות גם במסגרת סיירת סוכרת: מפגש משותף של רוקח ואחות במהלכו מבצעים בדיקות רפואיות וניתנת הדרכה על התרופות".


מוגש מטעם כללית ירושלים