גידול משמעותי בגבו של נער בן 16 מירושלים אשר סבל במשך זמן רב מכאבים, הוסר במלואו בזכות טכנולוגיה מתקדמת אשר הוכנסה לשימוש בחדרי הניתוח בהדסה.
בן ה- 16 פונה לאחרונה לבית החולים הדסה עין כרם בעקבות חשש לגידול סרטני שהתגלה בבדיקת CT. "במשך חודשים סבל הנער מכאבי גב תחתון אבל לא ברמת כאב שהניפה דגלים אדומים של ממש, רופא הילדים היה ערני משהכאב לא מש, הפנה לאורטופד בקופת חולים שחשש מלחץ על העצב ושלח לבדיקת CT", מספר פרופ' ג'וש שרודר, מנהל יחידת ניתוחי עמוד שדרה בהדסה עין כרם. "בבדיקות מצאו בגב של הנער גידול טרום סרטני, אגרבסיבי מאוד, בגודל משמעותי של ככדור פינג פונג שחסם את תעלת השדרה וסיכן אותו בשיתוק".
פרופ' שרודר מדגיש כי בשגרה, מצב שכזה מחייב ניתוח מורכב, במהלכו נדרשת רגישות גבוהה ודיוק מירבי על מנת שלא לגרום נזק לגב. "הדרך היחידה להיפטר מהגידול במצבים כאלה היא להסיר את הגידול במלואו בניתוח מורכב וממושך", הוא מסביר. "הניתוח מאוד מסובך, וכמו בכל ניתוחי הגב יש סיכוי מסוים לפגיעה במטופל. בנוסף, לפעמים מסתתרים בגידול תאים סרטניים אשר לא ניתן לדעת עליהם לפני הניתוח".
פרופ' שרודר מפרט כי האתגר המרכזי שעמד בפני הצוות היה לשמור על דיוק מוחלט במהלך הניתוח כדי למנוע פגיעה בעצבי עמוד השדרה של הנער ועל כן בוצע הניתוח בשלוב מערכת pathkeeper , טכנולוגיה המאפשרת ניתוחים מסובכים בדיוק רב וללא קרינה בחדר הניתוח.
"מדובר במערכת ניווט אופטית לניתוחי עמוד שדרה, שקיבלה את אישור ה- FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי) ואת אישור משרד הבריאות, אשר הוכנסה לשימוש בחדרי הניתוח בהדסה", מסביר פרופ' שרודר. את המערכת פיתח פרופ' שרודר מהדסה יחד עם שותפו ארז למפרט, מומחה בתחום ההדמיה הרפואית התלת ממדית ובעל ניסיון רב במחקר ופיתוח.
השניים לוו לאורך כל תהליך הפיתוח על ידי "הדסית", החברה למסחור וחדשנות של המרכז הרפואי הדסה, שליוותה את שרודר וחברת Pathkeeper החל משנת 2019 במטרה לקבוע מסגרת לשיתוף פעולה מתאים שיתמוך בחברה בשלביה הראשונים. Pathkeeper התקבלה לקבוצה הראשונה של אקסלרטור הדסה המופעל על יד IBM Alpha Zone.
המערכת המתקדמת לא רק ממזערת משמעותית את הסיכונים בניתוחי עמוד שדרה, אלא גם מונעת את הצורך בהדמיות מבוססות קרינה ומאפשרת למנתח בחדר הניתוח לראות בכל רגע נתון היכן נמצאים כלי הניתוח -ביחס לעמוד השדרה ולעצבים, על מנת למנוע את הצורך בהדמיה מבוססת קרינה.
"המערכת מסתייעת במצלמה תלת-ממדית ייחודית המונחת על לייזר ועוקבת באופן עצמאי אחר כל חלקי הגב וחוליות עמוד השדרה. התמונות מעובדות באמצעות טכנולוגיית מצלמה תלת-ממדית ויישום ייחודיים, המשלבים אותן עם צילומי סיטי מוקדמים של המטופל. כך היא מאפשרת דיוק מירבי בניתוח", מבקש פרופ' שרודר להדגיש.
האגף האורתופדי בהדסה בכלל ומנתחי היחידה לעמוד שדרה בפרט, מאמינים בקדימה טכנולוגית על מנת להקל על המטופלים ולהקטין את הסכנות בניתוחי עמוד השדרה. ביחידה יש שילוב של הדמיה תלת מימדית ( OARM ו ZIM), רובוטיקה ומערכות נייוט אופטיות המשמשים את המנתחים בכל הניתוחים המבוצעים בבית החולים של הדסה. פרופ' שרודר, פרופ' קפלן, ד"ר עינב, ד"ר שגיב, ד"ר שהואן וד"ר אסא מנתחים מדי שבוע עשרות ניתוחים בעזרת טכנולוגיות אלו.
"לאחר 4 שעות ניתוח, בסיועו המקצועי של המרדים ד"ר דמיטרי קלאוזני הצלחנו להוציא את הגידול בשלמותו", הוא מסכם. "לאור השימוש בטכנולוגיות מתקדמות שכאלה בחדרי הניתוח בהדסה, הצלחנו לבצע ניתוח שהיה עשוי להיות מורכב הרבה, בבטחה מקסימלית. המערכות החדשניות האלה אינן "סמל סטטוס" – הן הלכה למעשה מאפשרות לנו המנתחים להעניק טיפול מותאם ומדויק יותר, ולהשיג תוצאות מיטביות למטופלים".
הנער התאושש מהניתוח בהצלחה, כאשר כבר במחלקת ההתאוששות נצפתה חזרה מהירה יחסית לעצמו, מעיד האח הראשי סאהר קוסייני אשר צוותו טיפל בנער עם יציאתו מחדר הניתוח, וחל שיפור של ממש במצבו. הוא שוחרר מבית החולים כבר מספר ימים לאחר הניתוח כשהוא נינוח ומתקדם מרגע לרגע. אביו מספר בהקלה על הטלטלה שליוותה את המשפחה שהסתיימה באופן הכי טוב שיכלו לצפות לו, ומציין: "החוויה שלנו בהדסה הייתה טובה מאוד, אנושית. טיפלו בנו יפה, באופן מקצועי והבן שלי מתאושש יפה."
"הודות לטכנולוגיה החדשנית התאוששותו הייתה מהירה וכך גם יכל להשתחרר בדיוק בזמן לחגיגת בר המצווה של אחיו שהתקיימה זמן קצר לאחר מכן", מסכם פרופ' שרודר.