מנהגים אלו מקורם במקורות מקראיים שונים הנקראים גם חוקי נידה. במהלך השנים, התפתחו למערכת מורכבת ומפורטת של חוקים ומנהגים הקשורים למהלך המחזור הנשי וגם לתקופה של שבעה ימים שלאחר מכן.
1 צפייה בגלריה
כיצד הפך מחזור האישה לפולמוס ציבורי
כיצד הפך מחזור האישה לפולמוס ציבורי
כיצד הפך מחזור האישה לפולמוס ציבורי
(צילום: 123rf)
מקורות מקראיים על נידה מציינים כללים בסיסיים לטהרה המשפחה, או טהרת הבית המגיעים משלושה פרקים של ויקרא.
ויקרא ט"ו, יט וכ"ד, נאמר: "אם יש לאישה פליטה, ופליטתה בבשרה היא דם, שבעה ימים תהיה בפרידה, וכל הנוגע בה יהיה טמאי עד הערב...ואם ישכב איתה איש ותהיה עליו פרידתה, הוא יהיה טמאי שבעת ימים...".
לאחר מכן, ויקרא י"ח 19: "וגם לא תקרבו לאישה בתום פרידתה לגלות את ערותה."
לבסוף, ויקרא כ':18 נאמר: "ואם ישכב איש עם אשה וסת ויגלה את ערוותה ותגלה את מעיין דמה, ייכרתו שניהם מקרב עמם".
פרשנויות שונות ניתנו למקורות אלו ובזרמים היהודים השונים הדעות חלוקות לגביי ולכן גם שילובן באורח החיים היהודים שונה בכל קהילה. חשוב לציין שרק חלק קטן מקהילות יהודיות רבות נוהגות בחוקים אלו, רוב היהודים הקונסרבטיביים והרפורמים אינם משלבים היבט זה של היהדות בחייהם.
עד השנים האחרונות חוקי טהרת הבית היו נהוגות בעיקר במשפחות יהודיות חרדיות, אשר הוסיפו ההלכות ומנהגים, באמצעות ספרות הילכתית, רבנים ופוסקי הלכה בקהילות אלו, אשר הרחיבו את מנהגי טהרת בית והמשפחה למנהגים ל נוספים כגון ביקור וטבילה במקווה, הטבילה בעקבות המחזור החודשי וחוקים נוספים החלים על נשים במהלך ההיריון ואחריו.
לאחרונה, עקב קמפיינים שיווקים שתמכו בשמירה על חוקי הנידה, נוצר עימות חברתי ותרבותי בו אלו הרואים בחוקי טהרת המשפחה חוויה חיובית שמעמיקה את הקשר הזוגי במערכת הנישואים לבין אחרים הרואים בחוקים אלו שליליים, התערבות דורסנית בחייהם הפרטיים של נשים ובכך שהם מבזים ומחפצים נשים ומרחיקים אישה במחזור מהסובבים אותה. למרות שגם גברים משתמשים במקווה כדי להיטהר לפני חגים, כמו יום כיפור, טבילה על ידי גברים במקווה היא מבחירה ולא על ידי מנדט רבני כשם שחובת נטילה במקווה היא לנשים בלבד, מפלגת את המחנות.
כאמור, היהדות החרדית אינה רואה בשום חלק מהתנהגות אנושית מחוץ לתחום החוק הדתי. פעילות מינית, יחסי אישות, חינוך וגידול ילדים, כל אלו מלאים בהחלטות מוסריות ואינטראקציות מורכבות שמשלהבות את הדיון הציבורי בנושא. בעקבות הדיון הציבורי, טהרת הבית תרומה, וארגונים שונים נוספים המנסים לגייס את דעת הציבור ולקבל תמיכה חברתית וכספית מה שממשיך לפלג את הדעות בנושאים אלו.
לאחרונה תחקיר עיתונאי גילה כי מעצבות דעת קהל חילוניות (סלבס) קיבלו תשלום עבור פרסום חיובי בנוגע למצוות הטהרה, עובדה שמחדדת את השאלה האם מדובר במוסריות וערכים או מהלך פוליטי דתי הנועד להשפיע על חילוניים.