הגדרת רשלנות רפואית
כאשר אדם מקבל טיפול רפואי מכל סוג, בכל מקום ובכל שעה, הוא מצפה לקבל מהרופא המטפל את הטיפול הטוב ביותר למצבו. רשלנות רפואית מתארת מקרים בהם הרופא או גורם כלשהו מצוות הרופאים המטפלים לא נקטו את מידת הזהירות המתבקשת במהלך הטיפול.
במידה ונגרם נזק כלשהו למטופל עקב מתן טיפול לא זהיר, לא נכון או שנמצא כל פגם אחר במהות האבחון או הטיפול הרפואי, ניתן יהיה להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית. ההגדרה של הנושא הינה רחבה ונוגעת בנושאים רבים שיכולים להיחשב כרשלנות מצד גורמי הרפואה השונים. כלומר, הפגם או גרימת הנזק למטופל יכולים להתרחש בשלבי טיפול שונים, בחוסר מתן הסברים מספקים או מדויקים למטופל, במרשם לתרופה שלא תואמת למצב הרפואי, באבחונים שגויים ובמקרים נוספים.
חשיבות ההכרה בזכויותיך
תביעות רשלנות רפואית הן לרוב מורכבות והקושי הגדול שבהן טמון בהוכחת ההקשר הישיר שבין הנזק, לגורם או לתהליך הרפואי. אך יחד עם זאת, הסיבה העיקרית שבעקבותיה אנשים רבים לא מגישים תביעות בנושא למרות שנפלו קורבן למקרים שונים, היא פשוט חוסר ידיעה.
החשיבות של הכרת הזכויות כאזרחים במדינת ישראל היא חשובה ומשמעותית מול כל הגופים ובתחומים שונים. הכרת זכויות היא חשובה בעיקר מפני שכאשר אדם לא מכיר את זכויותיו, הוא פשוט לא ידע לדרוש אותן ועל כן לא יקבל אותן גם אם על פי חוק הן מגיעות לו.
במקרים של רשלנות רפואית, החוקים אכן מורכבים ומסועפים והרוב המוחלט של האזרחים, לא מכיר את הפרטים לעומק. בדיוק בגלל זה מדובר בתחום בו חשוב על אחת כמה וכמה להיעזר בשירותיו של עורך דין רשלנות רפואית מקצועי ומנוסה. כזה שיוכל להדריך אתכם בתהליך התביעה ולעזור לכם להכיר ולדרוש את כל הזכויות שמגיעות לכם.
זיהוי רשלנות רפואית - דגש על סימנים וחשיבות התיעוד
ניהול תביעה מול גופים רפואיים גדולים איננו דבר פשוט כלל, בעיקר מפני שמאחורי כל גוף ומוסד כזה עומדים צוותים משפטיים, חברות ביטוח, כסף ולא מעט כוח. לכן, כשאנו חושבים על פתיחתו של הליך תביעה כלשהו בנושא, עלינו לוודא שברשותנו עומדים הכלים להוכחת ההקשר שבין הנזק והטיפול הרפואי.
אחד הכלים החשובים ביותר להצלחת התביעה, היא התיעוד הרפואי אשר אספתם לאורך השנים או לאורך שלבי הטיפול השונים. התיעוד יכול לכלול חוות דעת רפואיות, אבחונים, סיכומי טיפולים, מרשמים לתרופות, צילומי הדמיה ועוד. ככל שיהיה יותר תיעוד רפואי ככה יותר טוב.
תחומי התביעות הנפוצות ביותר
אחת מהבעיות שהופכות את הנושא למורכב כל כך ואת הצורך בייצוג משפטי להכרחי, היא בכך שהנושא לא מעוגן למעשה בשום חוק כתוב, מוסדר וברור, אלא כל מקרה נבחן לגופו ונשען על תקדימים משפטיים של פסיקות בנושא.
לכן ישנם סוגים רבים מאוד של תביעות שונות שיכולות להתדיין בין כותלי בית המשפט כאשר בכולן, חלה החובה של הוכחת קשר ישיר בין הטיפול הרפואי לבין הנזק שנוצר בגוף או בנפש. יחד עם זאת, ישנן כמה תביעות נפוצות יותר מאחרות, למשל:
• ניתוחים – ניתוחים הם דבר מורכב ולכן טעויות רבות עלולות להתרחש במהלכם. הרשלנות יכולה לבוא לידי ביטוי בתפירה מרושלת של החתך, בחוסר זהירות סבירה שגרמה לנזק, הוצאת גידול שלא בשלמותו ומקרים רבים נוספים.
• לידות – הרשלנות בלידות יכולה להתייחס גם ליילוד וגם לאם. פעמים רבות בתחום הלידה התביעה תעסוק דווקא באי-אבחונים מקדימים ובהיעדר גילוי מוקדם של מומים וכדומה.
• אבחנות שגויות או מאוחרות – אבחונים רפואיים יכולים להטות תהליכים רפואיים שלמים ולגרום לנזקים רבים וארוכי טווח. לכן במקרים של אבחון מאוחר, אבחון שגוי או אבחון בו לא נמצאה המחלה למשל, הנזק שנגרם יכול להיות משמעותי מאוד.
• טיפול תרופתי שגוי – גם בנושא הטיפול התרופתי, הכשלים הרפואיים יכולים להתרחש בשלבים שונים כמו במתן מרשם שגוי, בהפסקת מתן התרופה לפני הזמן, במתן התרופה במועד מאוחר מדי ועוד.
• טיפול ללא הסכמה וחוסר מידע – כל גורם רפואי מחויב להסביר אודות הטיפול או הבדיקה לפני שלב הביצוע ובנוסף, לנו כמטופלים מגיע כמובן לקבל את כל המידע הרפואי אודותינו בלי החסרה של שום פיסת מידע. במקרים בהם התבצע טיפול ללא הסכמה או שלא ניתנו הסברים אודות התהליך וכתוצאה מכך נגרם הנזק, ניתן לתבוע.
תהליך הגשת תביעה
ראשית חשוב להדגיש, האפשרות להגשת תביעת רשלנות רפואית באופן עצמאי לחלוטין היא אפשרות חסרת סיכוי שעדיף היה לו חסכתם מעצמכם. גם ליווי משפטי על ידי עורך דין שאינו מהתחום עלול שלא להספיק ולכן, בכל תהליך של הגשת תביעת רשלנות רפואית הפעולה החשובה והמומלצת ביותר, היא השכרת שירותיו של עורך דין רשלנות רפואית שמגיע מהתחום ובקיא בחוקיו ובדיניו.
מעבר לכך, כאשר מגיע אדם למשרד עורכי דין על מנת לקבל ליווי משפטי בתביעה שכזו, הדבר הראשון שעורך דין מקצועי יעשה בתיק, הוא לבדוק את היתכנות ההצלחה שלו ואת הכדאיות שבהגשת התביעה. פעמים רבות, עורך הדין ידע להגיד לכם מראש שבמקרים ספציפיים או במקרים בהם חסרות הוכחות, עדיף לחסוך את כאבי הראש ועוגמת הנפש מבעוד מועד ולוותר על הגשת התביעה.
קבלת פיצויים
במקרה של זכייה בתביעה, לרוב ישולמו למטופלים דמי פיצויים. סכום דמי הפיצויים, משתנה, אינו אחיד ונקבע על פי פרמטרים שונים ומאפיינים שונים שמצויים בכל תיק לגופו. בין הפרמטרים המרכזיים שמשפיעים על גובה הפיצויים, נמצאים למשל:
• חומרת הנזק
• שיעור אחוזי הנכות (אם ניתנו)
• מימון תנאים חדשים להם זקוק המטופל
• היתכנות הצורך בסיעוד
• הפסד של זמן עבודה\משכורות או חוסר היכולת להתפרנס
• הוצאות רפואיות שונות
• אמצעי ניוד
• היתכנות של קיצור תוחלת החיים
• עוגמת נפש וסבל שנגרם
טיפים חשובים
תביעות רשלנות רפואית הן אף פעם לא קלות ודורשות לרוב זמן, סבלנות, ליווי מקצועי ועוד.
בכדי להקל מעט על התהליך ולהעלות את הסיכויים לזכייה בתביעה, לפניכם כמה טיפים חשובים בנושא:
• תיעוד ואיסוף חומרים – בכל הליך רפואי ולפני שכלל חשבתם על צירוף המילים רשלנות רפואית, חשוב מאוד לאסוף ולשמור כל מסמך ומידע רפואי בצורה מסודרת ומאורגנת. בנוסף, תיעוד שיחות, הודעות וכל פרט רפואי רלוונטי אחר, יוכל להועיל רבות במקרה הצורך.
• ליווי משפטי – רק עורך דין מקצועי ומנוסה מהתחום יוכל להעניק לכם את הליווי המשפטי הראוי והיעיל. עורך דין רשלנות רפואית הוא למעשה הסיכוי היחיד והטוב ביותר שלכם לזכות במשפט, כמעט ובלי קשר למקרה הרפואי עצמו.
• אורך רוח, סבלנות והתמדה – קבלת הדין יכולה להתארך מהצפוי, להיות מורכבת מהסתעפויות רבות וגם המשפט עצמו יכלול לרוב דיונים שונים ועוד. לכן חשוב לנשום עמוק לפני שיוצאים לדרך ולדעת שעליכם להיות סבלניים אך חזקים ונחושים במקביל.
מוגש מטעם: משרד עו"ד פייל ושות'