כיצד תזהו שמדובר בתפרחת חיתולים?
התפרחת מתבטאת בעור אדום ומגורה שיכול להיראות כנקודות אדומות או כפריחה מפושטת בכל אזור החיתול. במקרים חמורים יופיעו שלפוחיות ופצעים באזור הפריחה, ואף זיהום בעל צבע אדום בוהק ועור בצקתי ומנופח.
מה גורם לגירוי בעור מחיתולים?
גירוי בעור מחיתולים נגרם בשל מספר סיבות ומהשילוב ביניהן:
• סביבה לחה וסגורה: החיתול, שמטרתו למנוע את בריחת ההפרשות של התינוק, מהווה סביבה חמה, לחה ולא מספיק מאווררת, במיוחד כאשר אינו מוחלף בזמן או לעיתים תכופות.
• מגע העור עם הפרשות התינוק: אזור החיתול חשוף באופן תמידי לשתן ולצואה, שהינם חומציים יותר מהעור העדין של התינוק. במקרים של שלשולים תכופים הצואה עלולה להיות חומצית מאוד ולגרום לכוויה בעור.

1 צפייה בגלריה
 תפרחת חיתולים
 תפרחת חיתולים
תפרחת חיתולים
(צילום: Freepik)

• עורו העדין של התינוק: מאחר והעור של התינוק הוא עדין יותר, שפשוף מבגד או חיתול הדוקים מידי עלולים לעודד את התפרחת.
• זיהום פטרייתי: הסביבה החמה והלחה הנוצרת בתוך החיתול היא כר לכניסה והתפתחות של זיהום פטרייתי, המופיע בדרך כלל בתוך קפלי העור ומלווה בנקודות וכתמים סביב אזור הפריחה המרכזי.
כיצד ניתן למנוע תפרחת חיתולים?
הבשורות הטובות הן כי בהחלט ניתן למנוע הופעה של תפרחת חיתולים על עור התינוק, אפילו, באמצעים ביתיים פשוטים:
• החלפת החיתול באופן תדיר - החלפה סדירה ותכופה של החיתול היא הצעד החשוב ביותר למניעת תפרחת. מומלץ להחליף חיתול בממוצע כל 3-4 שעות, ובוודאי לפני השינה ואחרי השינה. חיתול רטוב מאפשר הצטברות לחות מוגברת שמעודדת התפתחות פטריות וחיידקים וגורמת לגירוי בעור.
• הקפדה על ניקיון האזור שבא במגע עם החיתול - בכל הזדמנות, כגון בין החלפת חיתולים או לאחר הלילה ולפני השינה, מומלץ לשטוף היטב את אזור החיתול במים פושרים וסבון עדין. זאת כדי להסיר שאריות שתן וצואה שיכולות לגרום לגירוי בעור הרגיש. שטיפה במים פושרים עדיפה על מים חמים שיכולים להגביר את הלחות והזעה.
• ייבוש ואוורור- עם הורדת החיתול ולאחר השטיפה, דאגו לייבש היטב את האזור שנשטף טרם תשימו חיתול חדש. כמו כן, מומלץ מפעם לפעם ככל שמתאפשר, לתת לתינוק אפשרות להיות ללא החיתול על מנת לאפשר איוורור של האזורים שלרוב נמצאים בחיכוך ובמגע עם החיתול.
• שימוש בקרם לאזור העור שבא במגע עם החיתול- לאחר כל החלפת חיתול, חשוב לנקות היטב את אזור החיתול במים פושרים וסבון עדין ולייבש את העור. לאחר מכן, מרחו בעדינות שכבה דקה של קרם החתלה לתינוקות המכיל חומרים מחטאים ומרככים. הקרם יסייע לשמור על העור יבש, למנוע גירוי ולהקטין סיכוי להתפתחות זיהום.
במאמר זה סקרנו כמה טיפים והמלצות למניעת היווצרות תפרחת חיתולים אצל התינוק שלכם. אם כבר מופיעה פריחה, חשוב לטפל בה במהירות על ידי שימוש בקרמים מתאימים לטיפול ביתי. במקרה שאתם שמים לב שאין הטבה בפריחה והיא מתחילה לדמם או להפריש, מומלץ לפנות בהקדם להוועצות רפואית עם רופא ילדים או אחות טיפת חלב.


מוגש מטעם: מטרנה