במקרים רבים פיצות הן גם זיכרונות נעימים, כך שהריח המוכר מפעיל לא רק את בלוטות הטעם ואת חוש הריח אלא גם את בלוטות הנוסטלגיה. מי שאחראים לכל השמחה הם האיטלקים, שהמציאו את הגרסה המודרנית של המאכל הזה במאה ה-18, וכאן בעמוד תמצאו פירוט של סוגי הפיצות האיטלקיות הפופולריות ביותר.
מרגריטה
הסוג הבסיסי ביותר של פיצה, זה שתמצאו בכל פיצריה שמכבדת את עצמה בארץ ובעולם, הוא מרגריטה. המרגריטה נקראת כך מפני שבמקור היא הוכנה עבור מלכה בשם זה בשנת 1889. הפיצה האיטלקית הבסיסית נקראת גם נאפוליטנה, והשם הזה ניתן לה כי היא הומצאה בנאפולי, עיר הנמל היפהפייה שבדרום איטליה.
המרכיבים של המרגריטה או הנאפוליטנה הם קמח, גבינת מוצרלה, רוטב עגבניות ובזיליקום (שתורם לפיצה צבע ירוק ובכך משלים את צבעי דגל איטליה ביחד עם האדום והלבן של הפיצה עצמה). סוד הקסם של הפיצה הזו הוא בפשטות שלה, כשהשילוב של בצק, גבינה מבעבעת ורוטב עגבניות חם בא לידי ביטוי מושלם בכל ביס.
ביאנקה
פירוש המילה "ביאנקה" באיטלקית הוא לבן, וזהו גם המאפיין הבולט ביותר לעין של פיצה ביאנקה: אין בה רוטב עגבניות ולכן היא בהירה וכמעט לבנה. את הרוטב ה"רגיל" מחליף רוטב על בסיס שמנת או ריקוטה, שמעניקים לפיצה מראה ייחודי. הבצק הוא כמובן אותו בצק, ובמיוחד מומלצת הביאנקה לחובבי הגבינות והשמנות שמקנות טעם עשיר וסמיך לפיצה' uלכן כשרוצים לאכול פיצה משלוחים ביאנקה נחשבת לאופציה נפוצה ונוחה להפליא.
מרינרה
עוד פיצה איטלקית בסיסית עם שורשים ארוכים שמגיעים עד למאה ה-18 היא מרינרה. באיטלקית mare הוא ים, והסיבה לשם הזה היא שבמקור מי שזללו פיצות מרינרה הם מלחים וגם דייגים. המרינרה היא למעשה מרגריטה בלי מוצרלה: בצק, רוטב עגבניות ובזיליקום. בשלב מסוים הוסיפו למרכיבים שום כדי להעצים את הטעמים, ויש גם גרסאות שבהן מפוזר על הפיצה אנשובי אבל הוא לא באמת חובה.
אל טליו רומאנה
המונח אל טליו (Al Taglio) מצביע על צורת הפיצה האיטלקית הזו, ופירושו "לפי חתיכה". כלומר, בניגוד לפיצות העגולות שמחולקות ל-8 סלייסים, האל טליו רומאנה נמכרת לפי חתיכות ובמקומות מסוימים לפי משקל. התוספת "רומאנה" מכוונת למקום שבו התפתח הסוג הזה, כמובן רומא. זוהי פיצה עבה יחסית עם תחתית קריספית ומרכז אוורירי. עוד מאפיין בולט של אל טליו רומאנה הוא אחוז המים הגבוה בבצק, עד 90%.
המכנה המשותף לכל סוגי הפיצות האיטלקיות הוא שהטעמים שלהן נשמרים גם אחרי שחולף פרק זמן מסוים מרגע היציאה מהתנור. באופן טבעי אפשר להוסיף לפיצות האיטלקיות הבסיסיות תוספות אהובות. בתיאבון!
מוגש מטעם: פיצה פרגו