גם בימים לא פשוטים חשוב לקחת פסק זמן לנשמה, לצאת אל חיק הטבע ולהירגע. עכשיו, בין גשם לגשם זה זמן מצוין לנצל פסק זמן שמשי חורפי ולצאת לטיולי פריחה מרהיבים שכל כך אופייניים לחורף הישראלי. לא חייבים לבחור מסלול או אתר בקצות המפה ואפשר בהחלט למצוא מצבורי פריחה פורחים וצבעוניים גם במרכז הארץ, בהתאם להנחיות פיקוד העורף. למגיעים ברכב חשמלי, טווח הנסיעה יספיק בהחלט לטיולים יומיים קרובים, אולם ליתר ביטחון כדאי להתעדכן במיקום הקרוב של עמדת טעינה לרכב חשמלי לאורך הדרך.
אז למה אנחנו מחכים? תעמיסו שתיה וחטיפים, ארגנו את הילדים ובואו נצא לדרך לטיול פריחה בחורף!
תל חדיד ופריחת כלניות
בפאתי יער בן שמן ניתן לצאת לטיול ממונע ובסיומו תצפית מרהיבה ושלל פריחה מרהיבה. מצפון ליער בן שמן ודרומית לנחל נטוף, אחד מיובליו של נחל איילון, נמצא את תל חדיד – קטע 20 משביל ישראל עובר כאן. מתחת לתל חדיד, המתנשא לגובה 147 מ', נסללה בתחילת המאה מנהרה באורך 430 מטר כחלק מכביש חוצה ישראל.
ברחבי האתר פזורים מערות וחללים תת קרקעיים. חפירות ארכיאולוגיות במקום גילו שרידים עתיקים מתקופות הברונזה השונות, לרבות פסיפס מצרי קדום המוצג כיום במוזיאון הימי בחיפה. היישוב העתיק חדיד הגיע לשיאו בתקופת השלטון האשורי, במאה השמינית לפנה"ס, הפך ליישוב חדיתא וכיום נמצא מושב חדיד בסמוך לאתר. הפריחה והדרך לאתר תל חדידה מרהיבות בעונה זו של השנה – כלניות, סביונים, אירוסים ארצישראליים ורקפות.
הוראות הגעה:
נוסעים לכיוון ירושלים בדרך מספר 1 עד למחלף בן שמן ופונים ימינה לכביש 443. בפנייה הראשונה, פונים שמאלה לכביש 444 שם מתחילה הדרך המסומנת בשחור מאנדרטת חיל התחזוקה וחורשת חרובים. בחניון הפיקניקים שבחורשת החרובים ניתן לעצור לפיקניק על הדרך.
מול חניון הפיקניקים נמצאת אנדרטה של חללי חיל הלוגיסטיקה במערכות ישראל. חניה ליד האנדרטה שמה את פסגת תל חדיד כמה מטרים מעליכם. בפסגה תזכו לתצפית מרהיבה על מישור החוף כולו – לוד ורמלה, תל אביב ופתח תקוה. בראש הגבהה נמצא עף שיזף מרשים ובשוליים המערביים של התל – מצפור רועי.
תל קטרה – פריחת תורמוסים בגדרה
בצפון גדרה שוכן לו תל עתיק שנקרא תל קטרה. במקום התגלו שרידי התיישבות מתקופת הברונזה המאוחרת (1550 לפנה”ס) ועד התקופה הביזנטית, ככל הנראה שרידי העיר קדרון מתקופת החשמונאים.
התל הוא הנקודה הגבוהה ביותר בסביבות גדרה ומספקת תצפית יפה על האזור: מצפון מושב קדרון ורכס הכורכר המזרחי של מישור החוף, מדרום משתרעת העיר גדרה על רקע הרי יהודה. לא לחינם נקראת הגבעה גבעת התורמוסים, כיוון שבחודשי פברואר-מרץ האזור מתמלא בפריחה הסגולה המרשימה של פרחי התורמוס ובפריחה צהובה של פרחי החרציות.
באזור גם נמצאת משטרת קטרה, מצודת טגארט, שהיום מוגדרת כאתר מורשת.
הוראות הגעה:
כדי להגיע לקטרה מגיעים לגדרה דרך כביש 40. לבאים ברכב חשמלי מכיוון צפון, מכביש 40 פונים לרחוב וייצמן. בכיכר השלישית פונים שמאלה לרחוב לילינבלום ומשם לרחוב דנציגר. ממשיכים בדנציגר עד לצומת T שם פונים שמאלה לרחוב שפרינצק. בפנייה הראשונה פונים ימינה לכביש עפר המוביל לתל קטרה וחונים. המסלול מעגלי ונמשך כשעה, לאורך שביל החצץ עד למרומי תל קטרה, ומשם בחזרה לרכבים. בפסגת התל נמצא גם פינת ישיבה נעימה.
שמורת האירוסים בנתניה
מי אמר שאין טבע ממש בתוך העיר? שמורת האירוסים בנתניה היא אתר טבע עירוני המאפשר לאירוס הארגמן לפרוח לאורך גבעות האירוסים שבאזור רכסי הכורכר במישור החוף. לשמורה מספר מסלולי טיול מוסדרים כאשר השביל הראשי מסומן בכחול ומגיע עד לחוף הים.
עיקר הפריחה היא בחודש פברואר והצמחים המרהיבים מבזיקים בין הדיונות בשמורה, ממש בלב העיר ומרחק נגיעה מבתי המגורים. לא רק אירוס הארגמן פורח בשמורה, נמצא כאן גם פריחות מרהיבות של כלנית מצויה, נורית אסיה, תורמוס ארץ-ישראלי, אלקנת הצבעים, שומרר בואסייה, מרסיה יפהפייה וצמחים רבים אחרים.
עבודות פיתוח סגרו את החניון הקרוב, כך שכדאי לחנות את הרכבים מעט מצפון לשמורה בחניית פארק נתניה או ברחוב עוזי חיטמן.
מרבדי פריחה בפארק השרון
רשימת טיולי חורף במרכז הארץ אינם שלמה ללא אזכור של המרחב הפתוח הגדול ביותר במרכז הארץ – פארק שרון. בימים אלו מתוכנן להיסלל כביש באמצע הפארק, תוכנית הנתקלת בלא מעט התנגדות מצד מי שרוצה לשמור על הריאות הירוקות ומעט טבע במרחק נגיעה.
פעם, היו כאן יערות עבותים של אלון התבור, אך עם השנים ופעילות בני האדם, יערות אלו כמעט והוכחדו לגמרי. כיום זהו המקום האחרון במרכז בו ניתן להיתקל ביער דליל של אלון התבור ושפע צמחיה נמוכה בינות לעצים.
עם גשמי השנה התמלא פארק השרון במרבדי פריחה קסומים – כלניות אדומות, תורמוסים סגולים, שיחי הרותם הלבנים ושלולית החורף הגדולה על כל הצמחייה והחי שסביבה. במהלך חודש פברואר מדריכי החברה להגנת הטבע מקיימים סיורים ללא תשלום בפארק, בדגש על שימורו.
הוראות הגעה:
מנווטים אל תחנת הרכת של חדרה, בסמוך לחניון הצפוני של יער חדרה שלידה נוסעים בדרך עפר על פי שילטו קק"ל אל החניון הדרומי. שביל עפר זה הוא חלק משביל ישראל. לאחר כשלושה ק"מ מגיעים לחניון אלונים, שהוא החניון הדרומי בין יער חדרה לפארק השרון.
שמורת פורה
להגיד טיול פריחה בחורף הישראלי זה להגיד נגב אדום. שמורת פורה שבנגב הצפוני – בין צומת פלוגות לצומת בית קמה. מרבדי כלניות אדומים על רקע ירוק עז ופורח. השמורה משתרעת על פני 12 דונם של אפיק נחל פורה, אחד מיובלי נחל שקמה, באזור מעבר אקלימי בין החבל הים תיכוני לחבל המדברי. במקום מסלולי טיול – מאגם החורף דרך השביל השחור עד לאפיק הנחל ומשם עם הנחל עד לשביל הירוק, תחנת הרכבת ותל נג'ילה וחוות פיליפ אבל אנחנו פה בשביל הפריחה, ואיזו פריחה! מרבדים אדומים של כלניות, נוריות אסיה ופרגים, שיחי רותם, מלוח ולענה, פרחי הדבורנית המתחזים לדבורים, לשון הפר הסמורה עם פרחיה הכחולים והקטנים והדודא הרפואית – צמח בעל עלים רחבים, שרועים על הקרקע, ופרח סגול במרכזו.
הוראות הגעה:
כותבים בוייז שמורת טבע פורה או נוסעים מצומת פלוגות דרומה בכביש 40 כ-17 ק"מ ומשם פונים לרחבת החניה של השמורה, על פי השילוט – כשלושה ק"מ לאחר הדגלים של חוות פיליפ. הכניסה אפשרית מכיוון צפון בלבד.
לסיכום
אין כמו טיול חורף בארץ כדי להחזיר את הנשימה, לראות קצת צבע, שמיים כחולים ומרחבים, ולחדש את האנרגיות.
מוגש מטעם: Geely