ספר לי עליך בהקשר של ספרך
למעשה כל מהלך חיי הבוגרים, אשר החל בחווית הארה, הוביל לכתיבת ספרי זה. כיוון שגדלתי כחילוני והתחנכתי במערכת החינוך הכללית, כדי להבין חוויה מיסטית זאת, התאים לי הלימוד האקדמי של הקבלה ומחשבת ישראל. הדוקטורט שלי הניב את ספרי "מהפכת ההארה – דרכו הרוחנית של הראי"ה קוק".
לצערי נוכחתי כי בנו, הרב צבי יהודה קוק, יצר את 'תורת ארץ ישראל השלמה' בסטייה מתורת אביו. השאיפה של אביו לשלמות האדם והחברה, הומרה בשלמות הארץ.

2 צפייה בגלריה
ד"ר ראובן גרבר-  מחבר הספר
ד"ר ראובן גרבר-  מחבר הספר
ד"ר ראובן גרבר- מחבר הספר
(צילום: פרטי)

למול תופעת הכהניזם בחרתי להקים את התפקיד של מדריך ארצי לדמוקרטיה במשרד החינוך. במסגרת זאת חקרתי את מגילת העצמאות ופרסמתי זאת במערכת החינוך ובצה"ל .
במשך כשלושים שנים, בעבודתי כמרצה למחשבת ישראל, במכללות למורות, חיפשתי לעצב פילוסופיה ישראלית - 'יהודית-דמוקרטית'. רק בכתיבת פרק הסיום לספרי השני "הומניזם ישראלי", אודות הוגי הציונות הרוחנית, ארעה ההתגלות הרעיונית השנייה בחיי. הבינותי כי רק שילוב האידיאלים הציונים-דמוקרטיים הם המהווים את הדרך הישראלית לחיים הלאומיים הטובים.
עם צאתי המוקדמת לגמלאות נטלתי השקפה זאת, ובמשך 13 שנים, פיתחתי את 'תורת מגילת העצמאות לדמוקרטיה ישראלית'. ספר זה הוא שיאו של מפעל חיי, אשר החל בחוויה מיסטית והגיע לאתיקה ישראלית אקטואלית עבור הציבור הרחב.
מהי החשיבות של אתיקה לאומית לציבור הרחב?
קודם כל ברצוני להבהיר כי אתיקה היא עניין חשוב לפרט ולכלל. כל אדם כתא אישי נמצא בתוך רקמה חברתית. נראה כי בשונה מהציבור החרדי והציוני-דתי אשר דרכם ברורה להם, הרי שבעולמו של הציבור החילוני קיימות ומתנגשות השקפות עולם מודרניות - כלכליות, פוליטיות, חברתיות ואישיות. אתיקה היא הדרכה לאורח חיים הומני, אישי וחברתי, לאור חכמת ההוגים והתרבות הנוכחית. אתיקה מציעה כיוון לחיי הפרט והכלל, אשר לטענתה ייטיב עימו, בתוך ה'כאוס' של חיינו. היא מציעה כיצד לעשות את הטוב כדי שיהא לנו טוב. זהו העקרון של תורת חיים, המוכר לנו במורשת היהודית לגווניה. לטענתי, מיטב האידיאלים ההומניים עיצבו את מגילת העצמאות, כדרך חיים ישראלית - לאומית ואישית. 'תורת מגילת העצמאות' משמשת מגדלור ערכי, המאיר את תורת היחס המיטיב במעגלי הפרט, החברה, הקהילה והלאום, במיוחד במצבי קונפליקט.
למי מיועד הספר?
תורת מגילת העצמאות" עונה על צורך אקטואלי חיוני לנוכח השסעים החברתיים ההולכים ומעמיקים והמאבק הנוקב על ערכי היסוד של מדינת ישראל. ספרי מציע השקפת עולם לאומית-הומנית, המיועדת לציבור הרחב ולמערכת החינוך אשר זהותם יהודית-ציונית-ודמוקרטית גם יחד. כיום, ישנם רבים אשר משייכים את היהדות לימין ואת הדמוקרטיה לשמאל. אך בשנים הראשונות של המדינה, המפלגה הדתית הייתה בת-ברית של השמאל. שינוי הכיוון הדתי ימינה החל עם הקמת גוש-אמונים, אשר דגל ב'ארץ ישראל השלמה'. הספר שולל את עקרון העליונות היהודית. הוא מצביע על ההומניזם שבמורשת ישראל אשר עולה בקנה אחד עם האידיאלים הדמוקרטיים. על כן, הדרך הלאומית מופנית לציבור רחב ומרכזי אשר נמצא ומוצא עצמו כיהודי-ציוני-ודמוקרטי. הוא מיועד להבהרת השקפת עולם ישראלית-המונית, ולהפנמתה במעשים מתחשבים ומיטיבים.

2 צפייה בגלריה
הספר "תורת מגילת העצמאות לדמוקרטיה ישראלית"
הספר "תורת מגילת העצמאות לדמוקרטיה ישראלית"
הספר "תורת מגילת העצמאות לדמוקרטיה ישראלית"
(צילום: ספרי צמרת)

מדוע הספר חיוני כיום?
האדם הפרטי שואב את כוחו והדרכתו מן הלאומי ועליו הוא משפיע. ברם על אף ניצחונה הכביר של הציונות, הרי שההגות הציונות הרוחנית לא הוקנתה במערכת החינוך הכללית, וכך נוצר ואקום רעיוני-ערכי. הכלכלה הניאו-קפיטליסטית, באופייה החומרני והאגוצנטרי, הדיחה את הכלכלה החברתית-סוציאליסטית, ובהתאם מערכת החינוך שמה את החינוך הטכנולוגי בראש מעייניה. כדי לענות על הצורך הערכי במערכת, כתחליף לחינוך ציוני-ליברלי פולשת התביעה לחינוך אורתודוקסי טרום ציוני. על כן, יש להשיב למערכת החינוך ולבוגריה את לימודי הציונות הרוחנית שבבסיס מגילת העצמאות.
במערכת החינוך הדתית, ההשקפה הדתית המתונה, שהייתה בת ברית לסוציאליזם הציוני, הומרה בחינוך להשקפת העליונות היהודית על ארץ ישראל השלמה, וההומניזם הדתי נדחק החוצה. תוצאת תהליכים אלה היא חסרונו של חינוך ערכי הומני שעיקרו ברדיפת שלום.
ההפיכה המשטרית ניסתה וממשיכה לנסות להמיר את הדמוקרטיה בשלטון הנוטה לדיקטטורה למען ביסוס 'העליונות היהודית'. בתגובה הולמת קראו המפגינים לשיבה אל ערכי מגילת העצמאות. המצב הקיומי הקשה בה נתונה ישראל כיום, נגרם לטענתי, עקב אובדן הדרך הלאומית-מוסרית. ספר זה מבקש להציע מחדש את האתוס המוסרי של מגילת העצמאות בדרכם של מנחם בגין ויצחק רבין.
מהם המסרים המרכזיים בהשקפה זאת?
הספר פורס באופן שיטתי את ערכי מגילת העצמאות כמתווים זהות ישראלית הומנית הנושקת לרוחנית. אידיאלי החירות, הצדק, רדיפת השלום והאחווה האנושית, לאור חזונם של נביאי ישראל, מאירים דרך לחברה ישראלית מודרנית – חופשית ושוויונית, סולידרית ופלורליסטית.
חיוניות הדרך מתעצמת והכרחית, כאמור, למול ניסיון ההפיכה המשטרית ובסערת המלחמה הנוכחית הקשה. באפלה זאת נוכחנו בגילויים נפלאים של אנושיות – הפגנות ענק למען ערכי מגילת העצמאות, רוח לחימה ונכונות להקרבה, התנדבות עממית לסיוע, אמפטיה עמוקה עם החטופים ועם כל הסובלים. שני קטבים אלה, המיטיב והמזיק, מוצגים בספר זה מול זה, במיקוד על הדרך האתית-נפשית העולה מן המזיק והמרע אל המסייע והמיטיב. ברור כי דרך הומנית לאומית הינה דרישה מורכבת ומאתגרת, במיוחד לנוכח ההיסחפות לאלימות. לפיכך נחוצה תורה עכשווית, ממוקדת ושיטתית, מקיפה ומעמיקה, אשר עונה על שאלות יסוד:
מה משמעות הזיקה בין האידיאלים הדמוקרטיים לבין חזון הנביאים? מהו סודם של האידיאלים? כיצד תורה דמוקרטית מכוונת להיטיב עימנו לנוכח רוע המתדרדר במצבי קונפליקט עד לדיקטטורה? כיצד ניתן למפות את התנהגויותינו למיטיבות ולמרעות? מהו הפרופיל של אישיות הנוקטת באלימות - ומדוע גם אנשים טובים עושים מעשים רעים? כיצד אפשרי שדרוג האישיות - ממצריה אל מרחביה? כיצד ניתן להמיר קונפליקט ברב-שיח - "מסיוף לפיוס"? מדוע מוטב לנו לבחור במתינות ובשיתופיות בדרכנו המדינית, בדרכי השלום של ראשי הממשלות - מנחם בגין ויצחק רבין. וכיצד כל אלה שלובים ברוחניות יהודית-ישראלית?

מראיינת- ניצן יהושע


מוגש מטעם: הוצאת צמרת