ד"ר מיכל לוריא, מנהלת המרפאה לתפקוד מיני בהדסה הר הצופים, מסבירה שבעיות בתפקוד המיני הן שכיחות מאוד, כשסקרים באוכלוסייה מראים כי בעיות אלו קיימות בקרב כל האוכלוסייה, אצל 40 אחוז מהנשים ו-30 אחוז מהגברים.
"לחלק מהאנשים, קשיים אלו גורמים למצוקת נפשית גדולה, אך לא לכולם. לפעמים יש קושי כלשהו בתפקוד המיני אך הזוג חי עם זה בשלום", היא מסבירה.
"הבעיות בתפקוד המיני השכיחות המשפיעות על הפוריות הן כאבים או קשיים בכניסה לנרתיק אצל נשים, בעיות זקפה ושפיכה אצל גברים ופערים בחשק המיני בין בני הזוג".
כעשרים אחוז מהנשים שסובלות ממה שמכונה "הפרעות חדירה", מסבירה ד"ר לוריא. "או שהכניסה לנרתיק כואבת או לא מתאפשרת בגלל קרום בתולים עבה או רחב. קיים מצב נוסף הנקרא "וגניסמוס", שהוא פחד מהחדירה. זוגות נמנעים על רקע זה מפעילות מינית, מה שמתבטא בין השאר בבעיית פוריות.
ד"ר לוריא מסבירה שלעיתים אנשים לא לגמרי מודעים שהבעיות בתפקוד המיני היא זו שגורמת לעיכוב בכניסה להריון, או שהם לא מנדבים את המידע בגלל שלא נוח להם לדבר על כך. וזה נכון לזוגות בכל המגזרים". "במערך הפוריות של הדסה קיים שרות "מלכ"ה" (מיפוי וליווי בעיות כאב המלווה יחסים) הנותן מענה מלא לאבחון וטיפול בקשיים מסוג זה".
"במרפאה לתפקוד מיני אנו פוגשים זוגות מגוון רחב של גילאים. זה יכול להיות זוג שהתחתן לאחרונה ולא ניסו לקיים יחסים לפני החתונה, או זוג שנמצאים ביחד תקופה ארוכה, עד כה הפעילות המינית שלהם לא כללה חדירה בגלל הקשיים הקיימים ואז פונים לטיפול אחרי 15 שנה של זוגיות, כאשר רוצים הריון".
בשלב ראשון, כך מסבירה ד"ר לוריא, מבצעים מיפוי רחב של מרכיבי של הגוף והנפש הנוגעים למיניות. "התחום הזה הוא צומת איפה שהגוף, הנפש והתרבות שגדלנו בה נפגשים. מסרים שקיבלנו מהבית מגיל מוקדם, איזו זוגיות הייתה להורים שלנו. האם הם נגעו אחד בשנייה? האם הרגשנו אהובים? בטוחים? וכמובן שאנו גם שוללים גם מרכיב של פגיעה מינית בעבר. מה מבנה האישיות שלנו, מה גורם לנו לעונג, מה טיב הקשר הזוגי בו אנו נמצאים (אם אנו בקשר זוגי כעת), חוויות העבר, וגם המסרים שאנו סופגים מחשיפה לתכנים במדיות השונות. הכל משפיע. אנו גם עושים בדיקה גופנים, כדי לוודא שאין בעיה רפואית המהווה חלק מהבעיה". ד"ר לוריא מסבירה שלאחר האבחון הרחב, ניתן להתחיל לטפל.
במה כרוך הטיפול?
"טיפול מיני משלב טכניקות פסיכותרפיה שונות, חלקם מתמקדים בתהליכים הרגשיים של האישה והגבר עצמם וחלקם בדינמיקה הזוגית שבניהם. לרוב משולבים בהם גם מרכיבים התנהגותיים.
לדוגמה, כאשר יש חשש מכניסה לנרתיק, הטיפול משלב עבודה רגשית עצמית ועל המצב שנוצר בין בני הזוג מצד אחד, עם החלק הגופני מצד שני. הטיפול כולל תרגול של שרירי רצפת האגן, לעיתים בעזרת פיזיותרפית רצפת האגן שמלווה את התהליך.
את מכירה מצבים בהם אנשים נמנעים מטיפול בגלל שלא נוח להם לדבר על הנושא?
"עדיין יש אנשים שמתקשים להגיע לטיפול ודוחים את הפנייה במשך שנים רבות. למזלנו, העולם משתנה ויש שיח ההולך ומתפתח בתחום, בכל חלקי האוכלוסייה. יש יותר אנשי מקצוע מומחים ושתי אגודות מקצועיות המאגדות אותם, שדואגות לפיתוח מקצועי ברמה הכי גבוהה".
המטרה שלנו היא להנגיש עבורכם את נושא הפוריות בשפה ברורה ופשוטה תוך הכרת המומחים הבכירים מהדסה שעוסקים בנושא. המומחים שלנו יתנו גם מענה לשאלות מעניינות וחשיפה לחוויות אישיות שיעזרו לגולשים לקבל ידע חשוב בתחום.
ד"ר לוריא מסבירה שתחום התפקוד המיני קיים בעולם מזה 50 שנה, והוא נולד מתוך עולם הרפואה, כאשר הראשונים שעסקו בו היו רופאים. עם השנים עץ הידע הזה הצטלב והשתלב עם עולמות ידע של תחומי הפסיכולוגיה, הטיפול הזוגי והמשפחתי ועם מדעי החברה. התוצאה היא הסתכלות רחבה לתחום מורכב ועדין, היכול להיות מקור לרווחה גדולה לאדם אך גם מקור למצוקה.
"ההמלצה שלי לאלה שחווים קשיים בתחום המיני, היא לפנות לטיפול מוקדם ככל האפשר. ברגע שמתחילים תהליך טיפולי, יש לרוב הקלה גדולה. בני הזוג לומדים הקשבה הדדית, תקשורת, לדייק את מה שכל אחד ואחת רוצה לעצמו/ה ולבן/בת הזוג. זו הזדמנות ללמוד, סוג של מתנה שהם נותנים לעצמם. כשיש קושי רצוי להגיע לאנשי המקצוע כי אנחנו יכולים לעזור". "לקראת הפניה, חשוב לחפש באתרים של האגודה הישראלית לטיפול מיני (איט"ם) ושל החברה הישראלית להפרעות בתפקוד המיני (היל"ם) את רשימת אנשי המקצוע המוסמכים".
הטיפול ארוך?
"הטווח גדול. זה יכול להיות טיפול של שניים שלושה מפגשים או טיפול ארוך, אם יש ברקע מורכבויות אחרות. כאשר סוחבים את הבעיה לבד, עלולות להתלבש עליה שכבות נוספות של מורכבות וזה נהיה כדור שלג".
שירות לציבור. בחסות חברת מרק (Merck).
פורסם לראשונה: 11:14, 23.03.21