מחר זה קורה - ירושלים בוחרת ראש עירייה חדש: בשעה 13:00 בדיוק יפתחו הקלפיות ומאות אלפי ירושלמים בעלי זכות הצבעה יוכלו לבחור את ראש העירייה הבא - משה ליאון או עופר ברקוביץ. הקלפיות ייסגרו בשעה 22:00 ואז יחלו לזרום התוצאות כאשר בסביבות השעה 1:00 - 2:00 בלילה, כבר נוכל להעריך מי יחליף את ניר ברקת לאחר 10 שנות כהונה.
ברקוביץ ליאון: קרב צמוד
בשבוע שלפני היישורת האחרונה, עופר ברקוביץ', משה ליאון ולמעשה כמעט כולם במערכת הבחירות הנוכחית היו עסוקים במספרים – מי סוגר דיל עם מי ובכמה זה יגדיל את כמות המצביעים עבורו.אם מסתכלים על המספרים, משה ליאון מוביל בשלב הזה. הוא זוכה לתמיכת ש"ס, דגל התורה, סיעת 'מאוחדים' של אריה קינג, סיעת הליכוד המקומית וגם הבית היהודי, איתה הוא סגר בסוף השבוע האחרון.
בימים האחרונים ניהל ליאון מו"מ עם כל הסיעות, כשעם חלקם כבר הגיע לסיכומים. לפי הנתונים הוא מתבסס על 82 אלף קולות שהצביעו לו בסיבוב הראשון, אליהם צפויים להצטרף קצת יותר מעשרת אלפים קולות שיבואו מאריה קינג, שבעת אלפים קולות של סיעת הליכוד וקרוב ל־15 אלף מצביעי הבית היהודי.
גם ברקוביץ' ניסה להגדיל את כמות התומכים בו. ביום שני בערב הוא הגיע לפגישה חשאית במרכז שפירא ונועד שעה ארוכה עם הרב חיים דרוקמן, מהרבנים הבולטים בציונות הדתית, מה שלא הועיל לו בסוף - אמש פרסם דרוקמן מכתב תמיכה במשה ליאון.
בבית היהודי העדיפו לסגור דיל עם ברקוביץ', לאחר שהאחרון סיפק לסיעה המקומית הצעה טובה יותר מליאון.
אלא שביום שלישי בערב נרשם פיצוץ בין חגית משה ליו"ר 'התעוררות', זאת בעקבות התנגדותה לסגנות שהבטיח ברקוביץ' ליוסי חביליו.
"אני לא עושה ברית עם השמאל הקיצוני ומי שמבזה את חיילי צה"ל", נימקה. שעתיים מאוחר יותר היא כבר נצפתה יחד עם מספר 2 ברשימתה, יהודה פרוידיגר, בפגישה עם ליאון כשהם כבר מנסחים הסכם קואליציוני. לפי הסיכום - משה תחזיק בתיק החינוך, ותשמש כסגנית ראש העירייה ברוטציה למשך שנתיים וחצי.
אז איפה עומד ברקוביץ' מבחינת המספרים? הוא מגיע לקו הסיום של הסיבוב השני עם 73 אלף תומכים מהסיבוב הראשון, אליהם הוא מקווה לצרף קולות מהציונות־הדתית שאולי לא ילכו אחרי ראשי הבית היהודי וחלקים מאגודת ישראל, שמרגישים פגועים מליאון ואם יתמכו בברקוביץ' – יעשו זאת בחשאי.
החרדים המתנדנדים
בשלב זה עיני הכל נשואות לאגודת ישראל. מועמד המפלגה לראשות העירייה יוסי דייטש אמנם הפסיד, אבל בעיני רבים הוא השיג ניצחון מרשים ברחוב הירושלמי. העובדה היא שלאחר קמפיין טוב, שהקפיץ אותו אל קדמת הבמה, הוא יצר לעצמו דמות ממלכתית ואהודה בעיר גם בציבור החילוני, שהופכת אותו לפוליטיקאי המבוקש ביותר על ידי שני המועמדים.
ברקוביץ רוצה את דייטש לצידו. אם יצליח, מדובר במהלך משנה משחק, אך הסיכויים לכך נמוכים מאוד. בתחילת השבוע הוא אף פנה אליו פומבית וביקש ממנו לחבור אליו. היתרון שעליו מנסה לשחק ברקוביץ' הוא התחושה שבקרב חוגים שונים בציבור החסידי קיים מרמור כלפי ליאון ובימים האחרונים הפיצו פעילים ברשת קריאה שלא להצביע לליאון. "הציבור החסידי נדרס, אני אדאג גם לחסידים", הצהיר ברקוביץ' בתקשורת החרדית.
במקביל, חלק גדול ממנהיגיה הרוחניים של אגודת ישראל מעוניינים לאחד את השורות עם שאר המפלגות החרדיות וכבר הודיעו שהם צפויים להורות לקהילותיהם לתמוך בליאון על מנת למנוע את ניצחונו של המועמד החילוני. אם ליאון יסגור גם עם אנשי דייטש, הוא מגיע לבחירות עם מאגר נרחב של למעלה ממאה אלף קולות, מה שמציב אותו בעמדה טובה יותר מברקוביץ'.
אם ליאון ציפה לתמיכה גורפת בביטאוני אגודת ישראל בסופ"ש, גם הבוקר (שני) טרם פורסם מכתב מנהיגיה הרוחניים של אגודת ישראל הקורא לתמוך בליאון. בכיר באגודת ישראל ששוחח עם 'מיינט ירושלים', הסביר את העיכוב לדבריו בגלל דיל בין המפלגות החרדיות לגבי ראשות עיריית צפת. לדבריו, "אגודת ישראל דורשת מדגל התורה לתמוך בנחמן גלבך, איש אגודת ישראל המתמודד לראשות עיריית צפת. ובתמורה, יורו הרבנים לתמוך בליאון בירושלים.
לגבי התפקידים כבר הסתדרנו, כעת אנו מחכים לתשובת דגל התורה". נכון לכתיבת שורות אלו, השטח החסידי צפוי להישאר בבית, אך ישנם סיכוים גבוהים לשינוים של הרגע האחרון, שיובילו לניצחון סוחף של ליאון.
מחפשים התעוררות חילונית
ברקוביץ מבין שעם 73 אלף תומכיו בסיבוב הראשון הוא לא יצליח לנצח את ליאון – ולכן פעל השבוע בצורה נמרצת להגדיל את כמות הפלורליסטים שיצאו להצבעה. האמצעי: מאות פעילים שעברו מדלת לדלת בניסיון לשכנע בוחרים להצביע לברקוביץ'. "אם החילונים לא יצאו להצביע, נפסיד את הבחירות", הוא לא הפסיק להזהיר השבוע.
ליעד רוח, האחראי על מבצע השטח המיוחד, מוסיף: "אנו זוכים לתגובות מעודדות ותומכות, אני סמוך ובטוח כי את תוצאות הפעילות כולנו נראה בקלפיות כי הירושלמים מחוברים לירושלים ומוכנים להילחם על עתידה. אנחנו אומרים להם שמדובר בחמש דקות לחמש שנים, זה מה שתושבי ירושלים צריכים להקדיש ביום הבחירות כדי שיהיה כאן עתיד טוב יותר".
מסעות השכנוע הביאו איתם גם סיפורים יוצאי דופן. אחד מהם היה בליל שלישי, כששני פעילי 'התעוררות', שעברו דלת-דלת בשכונת רחביה, נקלעו לרחוב רמב"ן ונכנסו לאחת הדירות, שם הופתעו לגלות כי מדובר בביתו של משה ליאון. השניים הוכנסו אחר כבוד, זכו לכוס שתייה ונפרדו בחמימות מבעל הבית, שהגיב בחיוך לסיטואציה המוזרה.
במקרה אחר, שארע בליל יום הבחירות, שעתיים לסגירת הקלפיות, מזכ"ל מפלגת העבודה ערן חרמוני קיבל טלפון בהול מאילנה ברקוביץ, אמו של עופר ומוותיקות נשות המפלגה.
"אחוזי ההצבעה נמוכים, המפלגה חייבת להתגייס", היא אמרה לו. זמן קצר לאחר מכן נשלחו מסרונים לכלל חברי המפלגה באזור, הקורא להם לצאת ולהצביע, בהוראת יו"ר המפלגה אבי גבאי.
ברקוביץ נערך לקרב של חייו. אם יצליח לגייס קהלים חרדים הרי שזה עשוי לשפר את סיכויו, אבל המשימה המרכזית כאמור היא לעלות את אחוזי ההצבעה.
החשש המרכזי של המועמד החילוני הוא דווקא מצניחה נוספת באחוזי ההצבעה, בשל העובדה כי ההצבעה בסיבוב השני תחל רק בצהריים, בלי יום שבתון. ברקוביץ' מבין שרק התעוררות משמעותית בקרב הציבור החילוני, תגרום לו להוביל על משה ליאון.
הקרב על אלקין
אחד הקרבות הגדולים בין המועמדים מתחולל על קולותיהם של תומכי השר זאב אלקין, שבאופן אישי החליט לא להביע תמיכה באף אחד מהמועמדים. בכירים במטה שלו כגון אביעד פרידמן, שלום אייזנר ונינו פרץ החלו לפעול באופן רשמי למען עופר ברקוביץ'. אמש (ראשון) נחתם הסכם בין יהודה בן יוסף לברקוביץ - לפיו בן יוסף ימונה לסגן ראש העירייה, ובמידה וברקוביץ יפסיד מתחייב בן יוסף לחבור להתעוררות כגוש. חברת המועצה הנוספת מטעם הסיעה, פלר חסן נחום, החליטה בשלב הזה להישאר על הגדר.
מה שבטוח: עם שורה של מפלגות בנות מנדט או שניים, כל מנדט הופך למשמעותי, מה שמותיר לנו להמשיך ולעקוב בדריכות. כמו שזה נראה עכשיו – הקרב יהיה צמוד, כשהימים האחרונים שנשארו יכולים להטות את הכף לכאן או לכאן.